Οδυσσέας Ελύτης: 24 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή που με τα έργα του «φτιάχνει την άνοιξη»
Έλενα Κρητικού
18 Μαρτίου 2020
"Μικρή πράσινη θάλασσα". Αυτές οι τρεις λέξεις μαζί μαζί με κάποιες ακόμη, μου έρχονται στο μυαλό από το σχολικό θρανίο. Μέσα σε μισή φράση, όλο το νόημα γύρω από την ποίηση του Ελύτη. Λέξεις, επιλεγμένες με μοναδικό τρόπο, για να αποδώσουν την πραγματικότητα γύρω μας και τον κόσμο μέσα από τις αισθήσεις.
Ο Οδυσσέας Ελύτης έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου του 1996 ενώ ήρθε στον κόσμο για να τον μεταμορφώσει ποιητικά στις 2 Νοεμβρίου του 1911. "Ελύτης" ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.
«Οι λέξεις που ξεκινούσαν από «ελ» μου ασκούσαν πάντα μια μαγεία. Ελλάδα, ελευθερία, ελπίδα και μια Ελένη που ερωτεύτηκα»
Γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Οδυσσέας Ελύτης μεγαλώνοντας, ξόδευε όλα του τα χρήματα για να αγοράζει βιβλία και περιοδικά με θέμα την ελληνική φύση. Αν και σπούδασε χημικός σύμφωνα με τις υποδείξεις των γονιών του, άρχισε να ανακαλύπτει τα έργα του Καβάφη και του Κάλβου, αλλά και του του Πωλ Ελυάρ και των Γάλλων υπερρεαλιστών, που επέδρασαν σημαντικά επάνω του.
Αλλάζοντας επαγγελματικό προσανατολισμό, αρχίζει να στρέφεται ολοκληρωτικά στον μαγικό κόσμο της ποίησης. Ανάμεσα στις σπουδαίες του διακρίσεις, το 1960 λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης ενώ πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν με τις συλλογές του να έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες.
"Την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις", είχε γράψει ο ίδιος και όπως φαίνεται, κάτι ήξερε παραπάνω γύρω από τη γκάμα των ανθρώπινων διαθέσεων! Επίσης, αφιέρωσε στην άνοιξη όσες παρομοιώσεις χωράει ο ανθρώπινος νους και το έργο του μπορεί να μας δώσει τη δύναμη που αναζητάμε να βρούμε τη φετινή άνοιξη.
Ανάμεσα στα όσα είχε πει για την Ελλάδα, την τύχη, τον έρωτα, τη φύση, ξεχωρίζουμε τα παρακάτω αποφθέγματα που έγραψαν ιστορία!
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»
2. «Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη»
3. «Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι»
4. «Είναι διγαμία ν’ αγαπάς και να ονειρεύεσαι»
5. «Την αλήθεια την «φτιάχνει» κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα»
6. «Η λύπη ομορφαίνει επειδή της μοιάζουμε»
7. «Το «κενό» υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του»
8. «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά»
9. «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε»