REAL LIFE WHO

Henri Kichka: Ένας από τους τελευταίους Βέλγους επιζήσαντες του Άουσβιτς πέθανε από τον Covid- 19


The Jennettes

27 Απριλίου 2020

Henri Kichka: Ένας από τους τελευταίους Βέλγους επιζήσαντες του Άουσβιτς πέθανε από τον Covid- 19

Η ιστορία του Henri Kichka είναι μία από τις πιο δυνατές και συγκινητικές που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας εν μέσω του κορωνοϊού. Αποτελώντας έναν από τους τελευταίους Βέλγους επιζήσαντες του Άουσβιτς, ο Henri Kichka μπορεί να επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα αλλά ο ίδιος κλήθηκε να έρθει αντιμέτωπος στη ζωή του και με την πανδημία του Covid- 19, η οποία και τον νίκησε το Σάββατο σε ηλικία 94 χρονών.

Ως ένας από τους επιζήσαντες στη νότια Πολωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Kichka υπήρξε ένας αφανής ήρωας, μένοντας στην ιστορία μαζί με τον υπόλοιπο ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό που επέζησε τότε. Όπως έγραψε ο γιος του, Michel Kichka στο Facebook, «Ένας μικροσκοπικός κορωνοϊός πέτυχε αυτό όπου ένας ολόκληρος στρατός ναζί δεν κατόρθωσε. Ο πατέρας μου επέζησε της Πορείας θανάτου, όμως σήμερα τελείωσε και η Πορεία της ζωής του».

Μιλώντας ο ίδιος ο Kichka τον Ιανουάριο στο BBC για την δύσκολη αυτή εμπειρία και για το πώς επέζησε, είχε απαντήσει: «Δεν ζούσες στο Άουσβιτς. Το μέρος το ίδιο είναι θάνατος». Γεννημένος το 1926 στις Βρυξέλλες, ο Kichka μεγάλωσε σε μία εβραϊκή οικογένεια με πολωνικές ρίζες. Οι γονείς του, θέλοντας να αποδράσουν από τα αντισημιτικά πογκρόμ στην ανατολική Ευρώπη, κατέφυγαν στο Βέλγιο για μια νέα ζωή. Ο ίδιος και ο πατέρας του δούλευαν σαν εργάτες ενώ οι γυναίκες της οικογένειας, η μητέρα, η αδερφή και η θεία του, εστάλησαν στο Άουσβιτς όπου εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων με την άφιξή τους.

Το 1945, ο Kichka ήταν ανάμεσα στους εξαθλιωμένους κρατούμενους που εστάλησαν σε γερμανικά στρατόπεδα με τις περιβόητες Πορείες Θανάτου, καθώς οι σοβιετικές δυνάμεις πλησίαζαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Για αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο, ο επιζών που νικήθηκε τελικά από τον κορωνοϊό, δεν ήθελε να μιλάει για το δυσάρεστο αυτό βίωμα.

Παντρεύτηκε, άνοιξε μια επιχείρηση με τη γυναίκα του και δημιούργησε μια υπέροχη οικογένεια: Τέσσερα παιδιά, εννιά εγγόνια και 14 δισέγγονα. Σε κάποια περίοδο της ζωή του, ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις στα σχολεία, νιώθοντας το χρέος να μοιραστεί τη μνήμη του πόνου και της οδύνης, προκειμένου να μην ξεχαστεί ποτέ η θηριωδία του Ολοκαυτώματος.

Εξήντα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, ο Henri προχώρησε στη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του από την εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να βεβαιωθεί πως η φωνή του θα είχε την ίδια δυναμική και μετά θάνατον. Η ιστορία του θα μείνει αναμφίβολα, ανεξίτηλη στον χρόνο και η μνήμη του θα συνοδεύεται πάντα από τον τίτλο ενός σπουδαίου μαχητή που χρειάστηκε να παλέψει στα πιο ισχυρά πεδία συγκρούσεων στη ζωή του...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook/ Spectrum FM Costa Almeria