REAL LIFE WHO

Nicholas Winton: Η συγκλονιστική ιστορία του Βρετανού ανθρωπιστή που διέσωσε 669 παιδιά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


The Jennettes

19 Μαΐου 2020

Nicholas Winton: Η συγκλονιστική ιστορία του Βρετανού ανθρωπιστή που διέσωσε 669 παιδιά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στα 111 χρόνια από τη γέννηση του  Βρετανού ανθρωπιστή, Nicholas Winton, ο οποίος διέσωσε 669 παιδιά εβραϊκής καταγωγής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Google τιμά σήμερα τον αφανή ήρωα με ένα σκίτσο, που παρουσιάζει έναν άντρα να υποδέχεται μικρά παιδιά που φτάνουν με το τρένο. Γεννημένος στη νοτιοδυτική Γερμανία στις 19 Μαΐου 1909, από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο Nicholas Winton, γνωστός και ως Nicholas Wertheim, δημιούργησε μια επιχείρηση, που αργότερα έγινε γνωστή ως τσεχικό Kindertransport (στα γερμανικά μεταφορά παιδιών). 

jenny.gr

Όλα άρχισαν, πηγαίνοντας στην Πράγα στα τέλη του 1938, όταν ο Winton άρχισε να προσφέρει σημαντική βοήθεια στον κόσμο εκεί, έπειτα από την πρόσκληση ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία. Ένα μέρος της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή και η χώρα είχε γεμίσει από καταυλισμούς προσφύγων. Τότε, ο Winton σκέφτηκε να δημιουργήσει έναν οργανισμό για τους Εβραίους γονείς, που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στα παιδιά τους. 

Ουσιαστικά, ο Βρετανός ανθρωπιστής αναλάμβανε να βρει ανάδοχες οικογένειες, που θα υιοθετούσαν τα παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο, καθώς αυτό ήταν απαραίτητο ώστε να εκδοθεί βίζα στη Βρετανία. Μάλιστα, συγκέντρωνε και χειριζόταν τα χρηματικά ποσά που απαιτούνταν για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο. Το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα τον Μάρτιο του 1939, και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια, φτάνοντας στη Βρετανία με 8 τρένα. Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Τα 250 παιδιά που επέβαιναν σε αυτό, εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη. 

Ο Wintor χαρακτηρίζεται ως αφανής ήρωας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς για περίπου 50 χρόνια το έργο του παρέμενε άγνωστο, ακόμη και στον στενό οικογενειακό του κύκλο. Η αναγνώριση του έργου του έγινε όταν μία εκπομπή του BBC, τον προσκάλεσε το 1988, στην οποία είχαν παράλληλα, προσέλθει πολλά από τα παιδιά που είχε σώσει, ως ενήλικες πια. Ο ίδιος δεν γνώριζε τον λόγο που βρισκόταν εκεί, μέχρι που όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τον χειροκροτούν, εκφράζοντάς του την ευγνωμοσύνη τους.

Το 2003, του απονεμήθηκε ο τίτλος του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για «υπηρεσίες προς την ανθρωπότητα, για τη διάσωση παιδιών Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία».

Στις 28 Οκτωβρίου 2014, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Τσεχικής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν. Ο Winton, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «Βρετανός Σίντλερ», πέθανε το 2015 σε ηλικία 106 ετών

Μέχρι σήμερα, η ιστορία του αποτελεί παράδειγμα ηρωισμού, που δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ iggispokojny