REAL LIFE WHO

Mascha Kaléko: Η ιστορία πίσω από την Πολωνή ποιήτρια που τιμάται σήμερα από το doodle της Google


The Jennettes

16 Σεπτεμβρίου 2020

Mascha Kaléko: Η ιστορία πίσω από την Πολωνή ποιήτρια που τιμάται σήμερα από το doodle της Google

Η Google σήμερα μέσα από doodle, τιμάει την Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko. Η Mascha Kaléko αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του '30.

Η Kaléko γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907 στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία. Άλλαξε επώνυμο το 1928 όταν παντρεύτηκε τον Εβραίο δάσκαλο Saul Aaron Kaléko. Άρχισε να εκδίδει τα ποιήματά της το 1929. Με την τρυφερά εύθραυστη ποίησή της κατάφερε να γίνει γνωστή στους λογοτεχνικούς κύκλους του Βερολίνου. Σύχναζε σε στέκια όπως το «Romanisches Café», όπου συναντούσε σπουδαίους λογοτέχνες. 

https://instagram.com/p/CFJtFIUjmbf/

Ως έφηβη άρχισε να γράφει ποίηση και μέσα σε αρκετά χρόνια έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της και, μάλιστα στο ποίημά της, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» έγραψε μεταφορικά για τη φήμη της ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, μια ιδέα που αντανακλάται στην απεικόνιση του Google Doodle.

jenny.gr

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaléko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου. Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große». Η ποίησή της αναγνωρίστηκε από την λογοτεχνική πρωτοπορία του Βερολίνου στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

Το 1933 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Das Lyrische Stenogrammheft» («Το λυρικό σημειωματάριο στενογραφίας») και ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα, η συλλογή «Kleine Lesebuch für Große» («Μικρός αναγνώστης για ενήλικες»). Η ποίηση της Kaléko στα έργα της αυτά συλλαμβάνει την ουσία της καθημερινής αστικής ζωής στο λυκόφως της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και μέσω των σατιρικών στίχων της εξερευνά σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Η Kaléko έγραψε ποίηση χρηστική, ποίηση της καθημερινότητας και για τον καθημερινό άνθρωπο που δεν έχει απαραιτήτως σε μεγάλη εκτίμηση την υψηλή τέχνη. Θέματά της ήταν τα κοινά θέματα της ποίησης: έρωτας, θάνατος, μοναξιά, απογοήτευση. Αυτό που την ξεχώρισε, ήταν το ιδιαίτερο ύφος της, ο σατιρικός και σαρκαστικός τόνος της, αλλά και η πραγματικότητα που περιέγραφε.