REAL LIFE WHO

Η ιστορία της 30χρονης Leanne Pero, που πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού, και σήμερα στηρίζει τον ίδιο αγώνα κάθε Αφροαμερικανής


Εύα Καραμπάτσου

15 Οκτωβρίου 2020

Η ιστορία της 30χρονης Leanne Pero, που πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού, και σήμερα στηρίζει τον ίδιο αγώνα κάθε Αφροαμερικανής

Το 2016, η Leanne Pero αποφάσισε να πάει διακοπές. Είχε περάσει όλο τον χρόνο νοσηλεύοντας τη μαμά της μετά από μια δεύτερη διάγνωση καρκίνου, και ήθελε να ξεπεράσει τα πάντα τώρα, που η μαμά της είχε λάβει τη θεραπεία. Αλλά η Leanne δεν μπορούσε να απολαύσει το ταξίδι: είχε παρατηρήσει έναν όγκο στο στήθος της και ένιωθε συνεχώς εξαντλημένη.

Ως μια δραστήρια 30χρονη γυναίκα, που είχε διευθύνει μια σχολή χορού για πάνω από μια δεκαετία, η Leanne ανησυχούσε για την υγεία της και πήγε να κάνει check up μόλις επέστρεψε στο σπίτι. Ο γιατρός της είπε ότι δεν είναι τίποτα για να ανησυχεί. «Είναι πολύ σπάνιο να έχεις καρκίνο στην ηλικία σου», είπε.

Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες ίδιου χρώματος είναι πιο πιθανό από τις λευκές γυναίκες να παρουσιάσουν τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, ένα είδος καρκίνου του μαστού που συχνά είναι επιθετικός και επανέρχεται μετά από τη θεραπεία. Έτσι η Leanne έκανε άλλο ένα ραντεβού με μια γυναίκα γιατρό δύο μήνες αργότερα, η οποία υποσχέθηκε να πάρει την κατάσταση πιο σοβαρά και να την εξετάσει σωστά.

jenny.gr

Μέρες πριν από τα 31α γενέθλιά της, η Leanne διαγνώστηκε τελικά με καρκίνο του μαστού. «Δεν σου λένε ότι έχεις καρκίνο», λέει η Leanne. «Μας λένε τόσα πολλά άλλα πράγματα: “Δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα μια οικογένεια, οπότε θα πρέπει να διατηρήσετε τα ωάρια σας επειδή θα δυσκολευτείτε να συλλάβετε”, κι άλλα τέτοια. “Ο τύπος του καρκίνου του μαστού που έχετε, μπορεί να βοηθηθεί μόνο με χημειοθεραπεία”».

Χωρίς έκπληξη, η Leanne ήταν σε κατάσταση σοκ μετά από τη διάγνωση. Αλλά αυτό που πραγματικά την εμπόδισε να πει στους ανθρώπους της, τα άσχημα νέα ήταν μια αίσθηση ντροπής. «Γιατί το σώμα μου με απογοήτευσε στα 30 μου;» ήταν η ερώτηση που τη βασάνιζε.

https://instagram.com/p/B57chtYAe4v/

Αλλά όταν η Leanne έψαχνε για υποστήριξη, αγωνίστηκε να βρει κάτι που να ήταν αφιερωμένο σε νέες γυναίκες, και κυρίως στις  Αφροαμερικανές. Μια νοσοκόμα της είπε να ψάξει στη Google για πληροφορίες, ενώ μια άλλη είπε ότι φαινόταν «πολύ νεαρή» για να παρακολουθήσει ομάδα υποστήριξης στο νοσοκομείο. «Και ήμουν το μόνο μαύρο κορίτσι εκεί», θυμάται. «Τα άλλα 18 άτομα ήταν μεσήλικες λευκές γυναίκες. Ήταν υπέροχες, αλλά δεν υπήρχε κανένας, με τον οποίο μπορούσα να συσχετιστώ. «Σκέφτηκα: “Είμαι το μόνο μαύρο κορίτσι που πάσχει από καρκίνο;”»

https://instagram.com/p/B1zFxnjHV6c/

Αυτό οδήγησε τη Leanne να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Άρχισε να γράφει περιοδικά σε ένα blog, το οποίο ώθησε κι άλλες γυναίκες από τις μαύρες και ασιατικές κοινότητες να επικοινωνήσουν μαζί της. Αποφάσισαν να συναντηθούν σε μια αίθουσα συσκέψεων στο γραφείο της Leanne και να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. «Οι άνθρωποι πρέπει να μιλούν περισσότερο για τον καρκίνο, αλλά, πολιτισμικά, έχουμε πάντα την υποχρέωση να κρατάμε την κατάστασή μας για τον εαυτό μας και να κρατάμε το κεφάλι μας κάτω», λέει η Leanne.

«Οι διαφημίσεις για τον καρκίνο διαδραματίζουν επίσης τεράστιο ρόλο: όταν διαγνώστηκα, δεν υπήρχαν φωτογραφίες νεαρών αφροαμερικανών γυναικών με καρκίνο». Και τότε γεννήθηκε η πλατφόρμα της, Black Women Rising, ως μέρος του Ιδρύματος Leanne Pero. Η πλατφόρμα στοχεύει στο να συνδέσει και να μιλήσουν περισσότερες ασθενείς με καρκίνο, κυρίως αφροαμερικανές με εμπειρίες σχετικές με τον καρκίνο, βοηθώντας παράλληλα τη διαδικασία ανάρρωσής τους σε ομάδες υποστήριξης.

Δείτε ακόμη: 6 celebrities που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού