UPDATE #NOW

Ο καρκίνος του μαστού είναι 5000 ετών: Οι πρώτες διαγνώσεις έγιναν στην Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και στην Άννα της Αυστρίας


The Jennettes

27 Νοεμβρίου 2019

Ο καρκίνος του μαστού είναι 5000 ετών: Οι πρώτες διαγνώσεις έγιναν στην Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και στην Άννα της Αυστρίας

Σύμφωνα με αξιόλογους επιστήμονες, ο καρκίνος του μαστού έχει στερήσει ανά τους αιώνες, τη ζωή εξέχουσων προσωπικοτήτων, όπως της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, της Mary Washington και της μητέρας του Louis XIV της Γαλλίας. 

Γνωρίζατε ότι η πρώτη διάγνωση καρκίνου του μαστού είχε ανιχνευθεί πριν 5000 χρόνια; Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα επάνω στον καρκίνο του στήθους, Laszlo Tabar υπάρχουν στοιχεία από επιγραφές σε παπύρους, που επιβεβαιώνουν το γεγονός, αφού χρονολογούνται από το 3000 π. Χ. 

«Το λυπηρό είναι ότι μέχρι το 1970, δεν υπήρχε κανένα μέτρο καταπολέμησης της ασθένειας και εκατομμύρια γυναίκες δεν μπορούσαν να λάβουν ουσιαστική ιατρική βοήθεια παρόλο που οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται εδώ και 10.000 χρόνια», σημειώνει ο ίδιος.

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, τίποτα δεν μπορούσε να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο της δυναμικής βασίλισσας Atossa της Βαβυλώνας πριν 2.500 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, James S. Olson η ασθένεια ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη από εκείνη την εποχή, καθώς στέρησε τη ζωή από πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας, γυναίκας του Ιουστινιανού, της Άννας της Αυστρίας, μητέρας του Louis XIV της Γαλλίας, της Mary Washington και άλλων. 

75% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως τουλάχιστον σήμερα, το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με την πρόοδο της επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια, όπως έχει δηλώσει στο Business Line ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Uppsala στη Σουηδία, Tabar. 

Η πρόοδος άρχισε να γίνεται από το 1970 με την εφεύρεση της μαστογραφίας, που αποτέλεσε ορόσημο για την πρώιμη διάγνωση. Μέχρι τότε, ο καρκίνος μπορούσε να διαγνωστεί μόνο με ψηλάφηση και μάλιστα, σε πιο προχωρημένα στάδια. Το καλύτερο όπλο αντιμετώπισης σήμερα είναι η πρόληψη. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, για κάθε θάνατο που προλαμβάνεται μετά την υποβολή των απαραίτητων εξετάσεων, κάθε γυναίκα αποκτά κατά μέσο όρο 16,5 χρόνια ζωής.