REAL LIFE WHO

Gianni Rodari: H Google τιμά με doodle έναν από τους πιο διάσημους παιδικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα


Έλενα Κρητικού

23 Οκτωβρίου 2020

Gianni Rodari: H Google τιμά με doodle έναν από τους πιο διάσημους παιδικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σε έναν σπουδαίο παιδικό συγγραφέα του 20ου αιώνα, τον Gianni Rodari, που ήρθε στη ζωή σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου του 1920.

Ο Ιταλός συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει για παιδιά σχεδόν τυχαία. Όπως έλεγε συχνά ο διάσημος παραμυθάς, "Το να καταφέρει ένα βιβλίο να κάνει τα παιδιά να παίξουν είναι μεγάλη επιτυχία". Τα παραμύθια άρχισαν να γίνονται πιο γοητευτικά από ότι ήταν χάρη στη μοναδική πένα του παιδικού συγγραφέα.

Ειδικότερα, μεγαλωμένος στην εποχή του φασισμού στην Ιταλία, άρχισε να διαβάζει Μαρξ από τα χρόνια του σχολείου. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε ως δάσκαλος, αλλά προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα και συμμετείχε στο ιταλικό κίνημα αντίστασης. Μετά τον πόλεμο ξεκινά να γράφει ως δημοσιογράφος κείμενα για παιδιά στην αριστερή εφημερίδα  L'Unità, στο Μιλάνο.

https://instagram.com/p/CGrgYHuBJQV/

"Από ποιo ύψος θα κοιτάξεις τον κόσμο;"

«Τον κόσμο μπορείς να τον κοιτάξεις από το ύψος ενός ανθρώπου αλλά και από εκείνο ενός σύννεφου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να μπεις από την κεντρική πόρτα ή να χωθείς -είναι πιο διασκεδαστικό- από ένα παραθυράκι», Gianni Rodari/ Η γραμματική της Φαντασίας

Γεννημένος στο Πιεμόντε της επαρχίας Νοβάρα της Ιταλίας, ο Rodari άρχισε να κάνει θαύματα στην παιδική λογοτεχνία, αναπτύσσοντας τον πλούτο της φαντασίας των παιδιών, που διάβαζαν τις σελίδες των βιβλίων του. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Άντερσεν (1970), το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.

https://instagram.com/p/CGrkCcnnpwn/

Το πρώτο του βιβλίο, Il libro delle filastrocche (The Book of Rhymes, 1950), περιείχε απίθανους κωμικούς στίχους, ενώ το δεύτερο, το Il Romanzo di Cipollino (1951), αποτέλεσε μια φανταστική αφήγηση για έναν τύραννο πρίγκιπα, όπου η φαντασία ήταν μέθοδος αντιμετώπισης των πολιτικών και κοινωνικών δεινών του χρόνου.

Ιδιαίτερη θέση στα συνολικά του έργα, κατέχει εκείνο με τον τίτλο: «Γραμματική της Φαντασίας». Ο Rodari εισήγαγε την τέχνη να εφευρίσκει ιστορίες. Προσπάθησε να αναδείξει τη δύναμη και τον πλούτο της φαντασία, δίνοντας δικές του ιδέες και μεθοδολογίες. Το έργο του «Γραμματική της Φαντασίας» αποτελεί ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς. Η ευφάνταστη κληρονομιά, την οποία εμπλούτισε ο Rodari, παρέχει μια απελευθερωτική προσέγγιση για την πολιτισμένη σύγχρονη ζωή. Σκοπός του δεν ήταν να συγκαλύψει και να γλυκάνει μέσω της φαντασίας, αλλά να χρησιμοποιήσει τη φαντασία για να διδάξει στα παιδιά την αλήθεια για την πραγματικότητα. «Σκοπός δεν είναι να ενθαρρύνουμε στο παιδί κενές φαντασιοπληξίες, αλλά να το βοηθήσουμε να φανταστεί τον εαυτό του και τη μοίρα του».

Ο κεντρικός άξονας στις ιστορίες του διακεκριμένου αυτού συγγραφέα είναι η διαχρονικότητα των θεμάτων του, το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του, ο ηθικός προβληματισμός και η θαρραλέα διαμαρτυρία. Κάνοντας ευρηματικές και ευφάνταστες αλλοιώσεις στη γλώσσα, καλεί μικρούς και μεγάλους μέσα από τα έργα του να απελευθερωθούν από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, ξεκινώντας ένα συναρπαστικό και περιπετειώδες ταξίδι που εγγυάται η φαντασία.

https://instagram.com/p/CGrdvIGh6N0/

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ caritasmilano