REAL LIFE WHO

Ο Steve Jobs και το μυστικό που κρατούσε για την τεχνολογία


The Jennettes

15 Νοεμβρίου 2020

Ο Steve Jobs και το μυστικό που κρατούσε για την τεχνολογία

Μπορεί εκατομμύρια αγοραστές να αποκτούν καθημερινά συσκευές από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του "οραματιστή των υπολογιστών", Steve Jobs, αλλά ο ίδιος κρατούσε ένα μυστικό, καλά κρυμμένο τόσα χρόνια. Διατηρούσε σε πλήρη απόσταση τα παιδιά του από τα τεχνολογικά θαύματα της Apple!

Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν πως η σχέση με την τεχνολογία από την παιδική ηλικία είναι εποικοδομητική καθώς ξετυλίγει έναν "μαγικό κόσμο για τα βρέφη". Ψυχαγωγία, μάθηση, γρήγορη αντίληψη, όλες οι ικανότητες του παιδιού αναπτύσσονται και αυξάνουν τον δείκτη νοημοσύνης. Ο αντίλογος προβάλλει τα παραδοσιακά παιχνίδια ως όπλο των παιδιών. Μπορούν να παίξουν μαζί τους, να ενεργοποιήσουν όλες τους τις αισθήσεις παράλληλα με την φαντασία και την πρόωρη κινητικότητα. Ποια από τις δύο θέσεις πιστεύετε ότι ενστερνιζόταν ο μέντορας της τεχνολογίας, Steve Jobs;

jenny.gr

Ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, φαίνεται πως έβαζε περιορισμούς μες στο σπίτι του κάθε φορά που η τεχνολογία έφτανε απειλητικά στο κατώφλι της οικίας του. Παλαιότερο δημοσίευμα των "New York Times" αναφέρει πως ο ίδιος ανησυχούσε ιδιαίτερα για την επίδραση που είχε η τεχνολογία στα παιδιά. Και η δήλωση αυτή εκπλήσσει κάθε πιστό οπαδό των ανυπέρβλητων επιτευγμάτων του.

Μπορεί ο Steve Jobs να έπειθε καθημερινά αμέτρητους πελάτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα του, όμως κρατούσε τις τεχνολογικές του καινοτομίες σε απόσταση ασφαλείας από τα παιδιά του. Απέτρεπε την χρήση των iPads και iPhones από μέρους τους, ενώ όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος Nick Bilton σε άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα, αποκαλύπτει μέσω μίας παλαιότερης συνέντευξης που είχε πάρει από τον Steve Jobs, πως τα παιδιά του δεν είχαν καμία επαφή με την τεχνολογία. 

jenny.gr

"Δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει. Βάζουμε όρια στην χρήση της τεχνολογίας μέσα στο σπίτι", είχε αναφέρει. Τα λόγια του δημοσιογράφου επιβεβαιώνει και ο βιογράφος του "ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής”, "Κάθε βράδυ ο Steve αναδείκνυε τη σημασία του να τρώει όλη η οικογένεια μαζί και ενώ γευμάτιζαν στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας τους, συζητούσαν για βιβλία, για ιστορικά θέματα και πολλά άλλα ποικίλου ενδιαφέροντος. Ποτέ κανείς δεν χρησιμοποιούσε iPad ή υπολογιστή με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην είναι καθόλου εθισμένα σε αυτές τις συσκευές". 

Οι κίνδυνοι που επισημαίνονται από έναν ακόμη ειδικό της τεχνολογίας, τον Chris Anderson, σχετικά με την ενασχόληση με την τεχνολογία είναι το βλαβερό διαδικτυακό περιεχόμενο όπως η πορνογραφία, το bullying από άλλα παιδιά και ίσως το χειρότερο από όλα κατά τον ίδιο, σχετίζεται με τον εθισμό που προκύπτει από την χρήση των συσκευών όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό. Για την ακρίβεια, παιδιά κάτω της ηλικίας των δέκα ετών, είναι πιο επιρρεπή στον τεχνολογικό εθισμό. 

Πολλοί γονείς που ειδικεύονται σε τεχνολογικά θέματα, επιτρέπουν στα παιδιά τους τη χρήση smartphones και iPad τα σαββατοκύριακα με χρονικό όριο από 30 λεπτά έως δύο ώρες. Σε ηλικίες από 10 έως 14 χρονών, τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν υπολογιστές για σχολικές εργασίες αλλά μόνο τις νυχτερινές ώρες. Πολλοί γονείς δεν επιτρέπουν καθόλου τη χρήση των social media όσο τα παιδιά τους είναι μικρά, εκτός από κάποιες υπηρεσίες, όπως το SnapChat που διαγράφει αυτομάτως τα μηνύματα που έχουν ήδη σταλεί.

O Steve Jobs όπως αναφέρθηκε, μάζευε όλη την οικογένεια τα βράδια για να συζητήσουν θέματα που αφορούσαν, την κοινωνία, τον πολιτισμό, τον κόσμο. Ξόδευε αμέτρητες ώρες σε τεχνολογικές εφευρέσεις αλλά ήξερε να διαχωρίζει την ανθρώπινη επικοινωνία από την ψηφιακή ανάγκη που προκαλείται από τον εθισμό. Πιθανότατα γνώριζε περισσότερα πράγματα από όλους εμάς, που ισχυριζόμαστε πως τα πάντα πια, περιστρέφονται γύρω από μία οθόνη. Τα παιδιά του μεγαλύτερου δημιουργού των τεχνολογικών επιτευγμάτων της εποχής μας μεγάλωσαν χωρίς την τεχνολογία και αυτό σίγουρα, λέει κάτι!