REAL LIFE WHO

Edmund Hillary: Η ιστορία πίσω από τον πρώτο άνθρωπο που κατέκτησε το Έβερεστ


The Jennettes

11 Ιανουαρίου 2021

 Edmund Hillary: Η ιστορία πίσω από τον πρώτο άνθρωπο που κατέκτησε το Έβερεστ

Πριν 13 χρόνια, στις 11 Ιανουαρίου φεύγει από τη ζωή ο Edmund Hillary, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε την υψηλότερη βουνοκορυφή του κόσμου, το Έβερεστ των Ιμαλαΐων. Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης, εξερευνητής και συγγραφέας πέθανε από πνευμονία σε νοσοκομείο του Oakland, αφήνοντας πίσω τη δεύτερη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του.

Ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Έβερεστ έζησε μια γεμάτη ζωή και μέχρι τον θάνατό του κατέγραψε πολλά κατορθώματα. Γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία στις 20 Ιουλίου 1919, ο Hillary ξεκίνησε από πολύ μικρός την ορειβασία στις Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας ενώ είχε ως επάγγελμα τη μελισσοκομία. Υπηρέτησε σε υδροπλάνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τραυματίστηκε. Το 1951 αντίκρισε για πρώτη φορά τα Ιμαλάια, συμμετέχοντας στην αναγνωριστική αποστολή μιας νεοζηλανδικής ορειβατικής ομάδας.

Ας ταξιδέψουμε όμως πίσω, στον χρόνο, τότε που ο ο Hillary κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα από τα πιο απαιτητικά του όνειρα. Η 29η Μαΐου του 1953 υπήρξε ίσως, η πιο σημαντική ημέρα της ζωής του καθώς μπόρεσε να υλοποιήσει αυτό, για το οποίο προετοιμαζόταν χρόνια. Ως μέλος βρετανικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, ο Νεοζηλανδός ορειβάτης πάτησε την ψηλότερη κορυφή τους Έβερεστ, μαζί με τον Νεπαλέζo οδηγό του, Tenzing Norgay, της φυλής των Σάρπα, που ζει στη σκιά του μεγάλου βουνού.

«Είναι σαν να φτάνεις στο φεγγάρι χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας»

Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε το κατόρθωμά του στο βιβλίο του "Μεγάλη Περιπέτεια" (1955) ενώ λίγες μέρες μετά τον άθλο του χρίστηκε Sir από τη βασίλισσα Ελισάβετ (16 Ιουλίου 1953). Τη δεκαετία του 1960, ο Edmund Hillary κατάφερε να φέρεις εις πέρας και άλλες αποστολές στην περιοχή του Έβερεστ ενώ μεταξύ 1955 και 1958 οργάνωσε αποστολές στον Νότιο Πόλο και κατέγραψε τα κατορθώματά του στα βιβλία του: Το πέρασμα της Ανταρκτικής (1958) και Κανένα περιθώριο για λάθος (1961).

Το 1975 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του Κανένα εγχείρημα, καμιά επιτυχία. Το 1977 ηγήθηκε της πρώτης αποστολής με αεριοπροωθούμενο σκάφος στον ποταμό Γάγγη και συνέχισε ορειβατώντας ως τις πηγές του στα Ιμαλάια. Μάλιστα, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Ταμείο των Ιμαλαΐων, που συγκέντρωνε περίπου 250.000 δολάρια ετησίως για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Παράλληλα, βοήθησε να χτιστούν στο Νεπάλ σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, ακόμη κι ένα αεροδρόμιο. Σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή το 1975, ο ίδιος έχασε τη γυναίκα του, Louise Mary Rose και τη μικρή του κόρη, Belinda, που συμμετείχαν ενεργά στο φιλανθρωπικό του έργο.

Το πρόσωπο του Sir Edmund Hillary αποτυπώθηκε σε χαρτονόμισμα της χώρας του ενώ κατάφερε μετά την αποστολή του, να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλους ορειβάτες ώστε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και τη δύσκολη και απαιτητική πορεία προς την υψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits