REAL LIFE WHO

Agatha Christie: Η μυστηριώδης ιστορία πίσω από τη «Βασίλισσα του Εγκλήματος» που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα


The Jennettes

12 Ιανουαρίου 2021

Agatha Christie: Η μυστηριώδης ιστορία πίσω από τη «Βασίλισσα του Εγκλήματος» που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα

Γρίφοι, αινίγματα και αστυνομικές περιπέτειες που αναζητούν μια λύση. Αυτές οι λέξεις μας έρχονται στο μυαλό κάθε φορά που ακούμε το όνομα της Agatha Christie. Σίγουρα, κάποια στιγμή στη ζωή σας βρεθήκατε να αγωνιάτε για την εξέλιξη σε μια ανεξιχνίαστη υπόθεση ή για την αναζήτηση του δολοφόνου, διαβάζοντας ανυπόμονα τις σελίδες των καθηλωτικών λογοτεχνικών δημιουργημάτων μίας από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan, η συγγραφέας που έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου του 1976, ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο, Mary Westmacott και 15 συλλογές διηγημάτων. Η Agatha έγινε γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα, ενώ σε αυτά πρωταγωνιστούν οι ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό και Μις Τζέιν Μαρπλ, δημιουργώντας ιστορίες που θα μένουν πάντα ζωντανές στη μνήμη μας για την εξαιρετική πλοκή τους. Η σπουδαία δουλειά της σε αυτά τα μυθιστορήματα, της έδωσε μάλιστα, τον τίτλο της «Βασίλισσας του Εγκλήματος» και την έκανε έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην εξέλιξη του λογοτεχνικού αυτού ρεύματος.

Εκτιμάται ότι τα βιβλία της έχουν πουλήσει 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα στα αγγλικά, και ένα ακόμη δισεκατομμύριο σε 103 άλλες γλώσσες. Από τις σκηνικές επιτυχίες της διάσημης συγγραφέα, μεγαλύτερη είναι: Η ποντικοπαγίδα, The Mousetrap, που παιζόταν στο Λονδίνο από το 1952 μέχρι το 2012 και η θεατρική προσαρμογή του Ten Little Niggers (Δέκα μικροί νέγροι), καθώς βρίσκεται στη λίστα με τα βιβλία με τα περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

Γεννημένη στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ντέβον της Αγγλίας, η Agatha μεγάλωσε στο Άσφιλντ, όπου έβγαλε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στο Παρίσι. Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή των βιβλίων της, εργαζόταν ως βοηθός φαρμακοποιού στην αεροπορία, την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με μία πρώτη ματιά θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχει η συγγραφή βιβλίων με την εμπειρία της στο φαρμακείο; Κι όμως, για την ίδια είχε μεγάλη, αφού αξιοποίησε τις γνώσεις που αποκόμισε εκεί στα έργα της.

Η μυστηριώδης εξαφάνιση και ο πιο αινιγματικός γρίφος στη ζωή της

Μην ξεχνάτε πως τα δηλητήρια είχαν εξέχουσα θέση στην πλοκή πολλών μυθιστορημάτων της. Εκτός από 66 μυθιστορήματα και άλλες 15 συλλογές διηγημάτων η Agatha Christie έγραψε έξι ακόμη ρομαντικά μυθιστορήματα με το όνομα MaryWestmacott. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό της ψευδώνυμο: αρχικά είχε υποβάλλει τα έργα της με το ψευδώνυμο «Monosyllaba». Η Agatha έζησε μια ζωή γεμάτη και ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Το μυστήριο κυριαρχούσε τόσο στη ζωή της όσο και στα βιβλία της.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 1926 η συγγραφέας είχε εξαφανιστεί για 11 συνεχόμενες μέρες. Ήταν η περίοδος που είχε χάσει τη μητέρα της και έμαθε πως ο άντρας της την απατά. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 η Agatha φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, μπήκε στο αυτοκίνητό της και έφυγε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε μερικά μίλια μακριά, όμως εκείνη δεν ήταν πουθενά. Οι φήμες είχαν οργιάσει ενώ εκείνη εντοπίστηκε σώα και αβλαβής περίπου 10 ημέρες μετά σε ένα ξενοδοχείο με σπα στο Harrogate. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου πάντως το είχε κλείσει στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της.

Τα περισσότερα από τα βιβλία της Agatha Christie έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, (μερικά μάλιστα πολλές φορές, όπως το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές και το Έγκλημα στον Νείλο). Επίσης πολλά έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, στο ράδιο και έχουν εμπνεύσει βιντεοπαιχνίδια και κόμικς. Το 2007, ο Άγγλος συγγραφέας Μπράιαν Άλντις είπε ότι η Agatha Christie του είχε πει ότι έγραφε τα βιβλία της μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και μετά αποφάσιζε ποιος χαρακτήρας ήταν λιγότερο πιθανό να εκληφθεί ως ύποπτος. Ακολούθως έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο για να «ενοχοποιήσει» τον χαρακτήρα αυτό.

Το πέπλο μυστηρίου και η ευφυέστατη έκβαση κάθε υπόθεσης στα βιβλία της, ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα τη συγγραφέα και τη συγκαταλέγουν στη λίστα με τα πιο επιτυχημένα ονόματα που βρίσκονται πίσω από τις πιο προσεγμένες και καθηλωτικές αστυνομικές ιστορίες.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Biography.com

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits