REAL LIFE WHO

Eric Clapton: Ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου του που αποτέλεσε έμπνευση για το «Tears in Heaven»


Εύα Κονδύλη

20 Μαρτίου 2021

Eric Clapton: Ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου του που αποτέλεσε έμπνευση για το «Tears in Heaven»
Το τραγικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1991 και «σημάδευσε» τη ζωή του Eric Clapton να γράψει το «Tears in Heaven».

Το τραγικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα 20 Μαρτίου 1991 και «σημάδευσε» τη ζωή του διάσημου ροκά, ήταν η αιτία να δημιουργήσει ένα από τα πιο συγκινητικά και διάσημα τραγούδια όλων των εποχών.

«Θα ήξερες το όνομά μου, αν σε έβλεπα στον ουρανό; Θα ήταν το ίδιο, αν σε έβλεπα στον παράδεισο;» ρωτάει στους στίχους του «Tears in Heaven», το συναισθηματικό τραγούδι του ειδώλου της κιθάρας, Eric Clapton. 

Κυκλοφόρησε το 1991 και κατέκτησε το top 10 σε περισσότερες από 20 χώρες και κέρδισε Grammys για το τραγούδι της χρονιάς, το άλμπουμ της χρονιάς και καλύτερης ερμηνείας, ενώ το 2004 το περιοδικό Rolling Stone συμπεριέλαβε το «Tears in heaven» στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Αν και πέτυχε απίστευτη διεθνή επιτυχία, η δημιουργία του τραγουδιού, όπως πολλές λατρευτές μπαλάντες, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική κατάσταση του δημιουργού του. 

Για τον Clapton, προέκυψε από τον πόνο μετά τον τυχαίο θάνατο του 4χρονου γιου του, Connor, και το γέμισε με όλη την απώλεια, τον πόνο στην καρδιά και τη λαχτάρα ενός γονέα που θρηνεί.

Ο θρυλικός ροκάς ήταν 40 ετών όταν τον Οκτώβριο του 1985 κατά την διάρκεια δύο συναυλιών στο Μιλάνο γνωρίστηκε με τη μητέρα του γιου του, Lory. «Ήμουν τρελός για εκείνη, ήθελα να φτιάξω μια νέα ζωή στην Ιταλία», έλεγε. Την περίοδο εκείνη ο Clapton ήταν ακόμη παντρεμένος με την Pattie Boyd όταν η  Lory έμεινε έγκυος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θεωρούσε ότι ο Clapton δεν ήθελε το μωρό, ενώ στον τρίτο μήνα κύησης, έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν μάνατζερ του τραγουδιστή που την πίεζε να κάνει έκτρωση. 

Εκείνη την περίοδο ο Clapton διένυε μία από τις πιο σκοτεινές του περιόδους του. Ένιωθε πως ο κόσμος του διαλυόταν και επιχείρησε να αυτοκτονήσει πίνοντας ένα μπουκάλι βάλιουμ. Με την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του να πλησιάζει, η διάθεσή του άρχισε να αλλάζει. Ο γιος τους, Connor, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Αυγούστου του 1986.

Όσο βρισκόταν με τον Connor, δεν έπινε. Το καλοκαίρι του 1987 βρισκόταν σε περιοδεία, όταν άρχισε να υποφέρει από τύψεις. Φοβόταν ότι θα μπορούσε να μεταβιβάσει τον αλκοολισμό στο παιδί του. Μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης και από τότε δεν ήπιε ξανά αλκοόλ.

Όταν έμαθε για τον τραγικό θάνατο του παιδιού του

Το πρωί της 20ης Μαρτίου 1991 ο Connor έπαιζε στο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης που διέμενε με τη μητέρα του. Ο μικρός ξέφυγε από την εποπτεία της νταντάς του, ανέβηκε στο περβάζι του παραθύρου, όπου συνήθιζε να ακουμπά τη μύτη του στο τζάμι και να κοιτάζει έξω και έπεσε στο κενό από τον 53ο όροφο του ουρανοξύστη.

Ο Clapton έμενε σε ένα ξενοδοχείο κοντά και ετοιμαζόταν να παραλάβει τον Connor για ένα προγραμματισμένο γεύμα πατέρα-γιου και μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο του Central Park.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος για τις δύσκολες εκείνες ώρες, τον «έλουσε κρύος ιδρώτας» και «πάγωσε» ολόκληρος όταν άκουσε τα νέα. Σε κατάσταση δυσπιστίας, ο τραγουδιστής θυμάται να τρέχει στο διαμέρισμα όπου «είδε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα» έξω. 

Κατά την είσοδό του στο διαμέρισμα ο Clapton θυμάται ότι η σκηνή δεν είχε καμία σχέση με αυτόν. «Ένιωσα σαν να μπήκα στη ζωή κάποιου άλλου», είπε. «Και ακόμα αισθάνομαι έτσι».

«Όποια σωματική βλάβη και να είχε υποστεί από την πτώση ο Connor, την ώρα που τον είδα, είχαν αποκαταστήσει το σώμα του ώστε να δείχνει κάπως κανονικό», είπε. «Θυμάμαι να κοιτάζω το όμορφο προσωπάκι του και να σκέφτομαι: «Αυτός δεν είναι ο γιος μου. Μοιάζει λίγο με αυτόν αλλά έχει φύγει», έλεγε στο νεκροτομείο.

Η κηδεία του Connor πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από τα 46α γενέθλια του ερμηνευτή.

Η «γέννηση» του Tears in Heaven

Ο Clapton περιέγραψε τον δεσμό του με τον Connor ως τη στενότερη σχέση που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζωή του, και πιστεύει ότι ο γιος του ήταν ένας από τους κύριους λόγους που έγινε και παραμένει νηφάλιος

Μόνο τρία χρόνια νηφάλιoς όταν ο Connor πέθανε, ο Clapton λέει ότι η τραγωδία του έδωσε τη δύναμη να δεσμευτεί πλήρως στην αποχή του, αντί να υποτροπιάσει. Αντιμετωπίζοντας τη βαθιά θλίψη, πέρασε πολλούς μήνες αμέσως μετά το θάνατο του γιου του μόνος του, ανάμεσα στην Αγγλία και την Αντίγκουα, όπου παρακολούθησε συναντήσεις απεξάρτησης, αναζητώντας παρηγοριά στην κιθάρα του και δημιουργώντας μουσική.

Σημαδεμένος από την απώλεια του γιου του, γύρισε το καλοκαίρι του 1991 ένα βίντεο για το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με σύνθημα «Βάλτε κάγκελα στα παράθυρα και πόρτες ασφαλείας στις πόρτες. Είναι εύκολο και μπορεί να αποτρέψει μια τρομερή τραγωδία, Πιστέψτε με, ξέρω».

Το «Tears in Heaven» ήρθε σαν τρόπος αντιμετώπισης όσων συνέβησαν, ένα ισχυρό και πολύ προσωπικό αριστούργημα, το οποίο θέτει το ερώτημα αν θα συναντηθούμε ξανά με όσους μας έχουν αφήσει από τη ζωή.

H ήρεμη και παρηγορητική μελωδία του έχει γίνει ένα σύμβολο, ένα «στήριγμα» για όσους αντιμετωπίζουν μια απώλεια στη ζωή τους, αφήνοντας τους στίχους και τη μουσική να εκφράσουν, μαζί με τον Eric Clapton, και τα δικά τους συναισθήματα. Μέχρι και σήμερα, κάθε ώρα, κάτω από το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού, χιλιάδες άνθρωποι μοιράζονται τις δικές τους συγκινητικές ιστορίες απώλειας. Πέρα από ένα μουσικό αριστούργημα, είναι περισσότερο ένα «μοιρολόι» ενός πατέρα για τον χαμένο του γιο, ένας τρόπος να πει «αντίο».

«Αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε για το κοινό. Το έκανα μόνο και μόνο για να μην τρελαθώ. Το έπαιζα συνέχεια ξανά και ξανά κάνοντας βελτιώσεις, ώσπου έγινε κομμάτι της ύπαρξης μου». Από τότε ο Eric Clapton δεν το περιλαμβάνει στις live εμφανίσεις του.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty images 

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr