REAL LIFE WHO

Elizabeth Taylor: 10 χρόνια χωρίς την «βασίλισσα» του Hollywood


Εύα Κονδύλη

23 Μαρτίου 2021

Elizabeth Taylor: 10 χρόνια χωρίς την «βασίλισσα» του Hollywood
Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή η θρυλική σταρ με τα βιολετί μάτια, Elizabeth Taylor

Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή η θρυλική σταρ με τα βιολετί μάτια, Elizabeth Taylor.

Η «Liz» Taylor, ένα παρατσούκλι που απεχθανόταν, γιατί, όπως έλεγε, παρέπεμπε στο «hiss» (σφίριγμα), γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1932 και η απεριόριστη αγάπη που είχε για την υποκριτική και το άφθονο ταλέντο, την οδήγησαν στη σκηνή των Oscars δύο φορές και στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

jenny.gr

Τα πιο διάσημα μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου έκαναν το  ντεμπούτο τους στην μεγάλη οθόνη το 1942 με έναν μικρό ρόλο στην ταινία «There One Born Every Minute». Έκτοτε διέγραψε μία λαμπρή καριέρα στο Hollywood, με ταινίες όπως την «Suddenly, Last Summer», για την οποίο κέρδισε Oscar, «Who’s Afraid Of Virginia Woolf?», «The Taming Of The Shrew» και φυσικά την iconic ενσάρκωση της «Cleopatra». 

Η ζωή της ήταν γεμάτη από «υπερβολές». Πολλά λεφτά, πολλούς γάμους, πολλά κοσμήματα, αλλά και πολλή ομορφιά, αφού είχε από τα πιο ιδιαίτερα μάτια που πέρασαν ποτέ από το Hollywood, με βιολετί ίριδες.

«Πιστεύω στη ζωή και θα παλέψω γι’ αυτήν. Πιστεύω ότι πρέπει να σηκώσεις την γροθιά σου και να πολεμήσεις ακόμα κι αν δεν ξέρεις για τι παλεύεις».

1. Ήταν η πρώτη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός

Το 1961, η ElizabethTaylor πρωταγωνίστησε στην ταινία «Cleopatra». Ήταν η πιο ακριβή ταινία που έγινε ποτέ και παραμένει μια από τις πιο γνωστές ταινίες όλων των εποχών. Για το ρόλο της, της καταβλήθηκαν 1 εκατομμύριο δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που καταβλήθηκε ποτέ σε μια ηθοποιό την εποχή εκείνη. Πληρώθηκε επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια για τις επόμενες ταινίες της, με το υψηλότερο ποσό να είναι στην ταινία «The Flinstones» το 1994, όπου κέρδισε 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

2. Είχε το δικό της άρωμα, «Violet Eyes»

Η Elisabeth Taylor είχε αγάπη για τα κοσμήματα και τα αρώματα. Η ηθοποιός είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει μέρα που δεν θα βάλω άρωμα». Μετά από αρκετά χρόνια η εταιρεία Elisabeth Arden παρουσίασε το προσωπικό άρωμα της Taylor, με την ίδια να δηλώνει: «Ονειρεύτηκα να δημιουργήσω αυτό το άρωμα 25 χρόνια πριν το κάνω».

3. Έκανε οκτώ γάμους

Το 1950, σε ηλικία 18 ετών, η Taylor παντρεύτηκε τον κληρονόμο της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας Conrad Hilton Jr. Το ζευγάρι χώρισε μόλις τρεις μήνες αργότερα, επικαλούμενο ασυμφωνία χαρακτήρων. Θα ήταν ο πρώτος από τους οκτώ γάμους για την γνωστή πρωταγωνίστρια. Οι επόμενοι ήταν ο Michael Wilding, ο Mike Todd, ο Eddie Fisher, ο Richard Burton δύο φορές, ο John Warner και ο Larry Fortensky.

4. Τα πολύ ιδιαίτερα μάτια της

Γεννήθηκε με μωβ ίριδες και είχε μια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται Distichia, που την έκανε να έχει ένα διπλό σύνολο βλεφαρίδων. Τα μάτια της ήταν σκούρο μπλε, αλλά περιείχαν μια ορισμένη ποσότητα μελανίνης που μερικές φορές τους έκανε να φαίνονται λίγο μωβ. Ωστόσο, η Elizabeth συχνά φορούσε μωβ ή μπλε ρούχα ή μακιγιάζ, για να αναδείξει το χρώμα των ματιών της.

5. Το κορίτσι των εξωφύλλων

Είχε εμφανιστεί στο εξώφυλλο του People Magazine 14 φορές, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη διασημότητα με τόσο σόλο εξώφυλλα, με την πριγκίπισσα Diana να είναι η πρώτη. Ήταν επίσης στο εξώφυλλο του Life Magazine για 14 φορές, καθιστώντας την τη μόνη ηθοποιό με αυτόν τον αριθμό εξωφύλλων του περιοδικού. Η Elizabeth έχει κάνει περίπου 1000 εξώφυλλα περιοδικών κατά τη διάρκεια της ζωής της.

6. Είχε την πιο ακριβή συλλογή από κοσμήματα

Μερικά από τα πιο διάσημα κομμάτια της συλλογής της είναι τα 33,19 καρατίων Krupp Diamond, 69,42 καρατίων Taylor - Burton Diamond και το 50 - καρατίων La Peregrina Pearl. Οι σύζυγοί της συνήθιζαν να της κάνουν δώρο πανάκριβα σκουλαρίκια, περιδέραια, καρφίτσες και βραχιόλια και η ίδια συνέβαλε επίσης στη δημιουργία μιας συλλογής 1.778 κοσμημάτων που πωλήθηκαν για περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια στο Christie's Action μετά το θάνατο της.

7. Έχει πάρει παράσημο από την βασίλισσα Ελισάβετ

Η Elizabeth Taylor διορίστηκε ως Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β‘ το 2000, για τις δεκαετίες δέσμευσής της στον κινηματογράφο. Η star της μεγάλης οθόνης συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα «Millennium New Year Honors».

8. Είχε νοσηλευτεί πάνω από 70 φορές στη ζωή της

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Elizabeth επισκέφθηκε τα νοσοκομεία για 70 φορές και είχε τουλάχιστον 20 μεγάλες επεμβάσεις. Γεννήθηκε με σκολίωση και κατά τη διάρκεια των εφηβικών της χρόνων, έσπασε την πλάτη της. Αργότερα έκανε αντικατάσταση ισχίου, ενώ επιβίωσε από όγκο στον εγκέφαλο, καρκίνο του δέρματος, ασιατική γρίπη και υποβλήθηκε σε θεραπεία για πνευμονία δύο φορές.

9. Απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά

Ο Michael Wilding Jr. και ο Christopher Edward Wilding γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Michael Wilding. Η Liza Todd γεννήθηκε από την Taylor και τον Mike Todd. Μετά το διαζύγιό της από τoν Eddie Fisher, η Taylor υιοθέτησε τη Maria Burton, κόρη της Taylor και του Richard Burton.

10. Μια «ντίβα» μέχρι το τέλος

Η Taylor επιθυμούσε να θαφτεί κοντά στον καλό της φίλο, Michael Jackson, στο νεκροταφείο Lawn στο Glendale της Καλιφόρνια. Πάντοτε αργούσε στα ραντεβού της όταν ήταν εν ζωή και έτσι σαν ένα μικρό νεύμα σε αυτή τη φήμη, η Taylor «άργησε» 15 λεπτά στην κηδεία της.

Πηγή φωτογραφιών: Getty Images

Δείτε ακόμη:

Retro moments: 8 φωτογραφίες της Elizabeth Taylor με μαγιό!

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr