REAL LIFE WHO

Selena: Η «βασίλισσα της Tejano» που δολοφονήθηκε στα 23 της από την πρόεδρο του fan club της


Εύα Κονδύλη

31 Μαρτίου 2021

Selena: Η «βασίλισσα της Tejano» που δολοφονήθηκε στα 23 της από την πρόεδρο του fan club της
Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου 1995 δολοφονείται η Selena Quintanilla-Pérez, ο θρύλος της Tejano μουσικής σε ηλικία μόλις 23 ετών από την «εμμονή» μιας φαν της.

Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου 1995 δολοφονείται η Selena Quintanilla-Pérez, ο θρύλος της Tejano μουσικής σε ηλικία μόλις 23 ετών από την «εμμονή» μιας φαν της.

Υποτίθεται ότι ήταν η αρχή ενός λαμπρού νέου κεφαλαίου. Το αστέρι της Tejano, Selena Quintanilla-Pérez εργαζόταν στο αγγλικό άλμπουμ της «Dreaming of You», μετά την επιτυχία των τεσσάρων ισπανικών άλμπουμ της σε ολόκληρο το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική.

Αλλά πριν καταφέρει να το ολοκληρώσει, η Selena πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την πρώην πρόεδρο του fan club της Yolanda Saldívar, στις 31 Μαρτίου 1995. Ήταν 23 ετών.

Η επιτυχία της Selena και η συνεισφορά της στην μετατροπή της μουσικής Tejano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selena (@selenaqofficial)

Η Selena μπορεί να έχει φύγει, αλλά η ουσία του ποια ήταν ακόμα διαπερνά τον πολιτισμό μας σήμερα - 26 χρόνια μετά το θάνατό της. Δεν είναι μόνο τα τραγούδια της, αλλά και η αίσθηση της μόδας και του στιλ της.

Μετά το θάνατο της, η Selena κατάφερε να γίνει μια εμβληματική μορφή στην ιστορία της μουσικής και να αποτελέσει έμπνευση για γραμμές ενδυμάτων και μακιγιάζ, μέχρι άλμπουμ, την διάσημη ολογραφική συναυλία, μιούζικαλ, μνημεία, κούκλες Barbie και διάφορες άλλες μορφές τέχνης που γιορτάζουν τη ζωή της, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σειράς από το Netflix .

Το περιοδικό Billboard την ονόμασε «κορυφαία σε πωλήσεις» Λατίνα καλλιτέχνη της δεκαετίας του 1990, ενώ η μεταθανάτια συνεργασία της με τα καλλυντικά MAC έγινε η συλλογή διασημοτήτων με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των καλλυντικών. Φέτος, στα Grammys 2021, της αποδόθηκε το βραβείο «Lifetime Achievement», προς τιμήν του συνολικού της έργου.

Τα μέσα ενημέρωσης την ονόμασαν «Madonna της Tejano μουσικής» για τις στιλιστικές της επιλογές. Κατατάσσεται επίσης μεταξύ των πιο σημαντικών Λατίνων καλλιτεχνών όλων των εποχών και πιστώνεται για την εκτόξευση του μουσικού είδους στην mainstream αγορά.

Η μοιραία γνωριμία της με την Yolanda Saldivar

Η σχέση της 30χρονης τότε Saldívar με τους Quintanillas ξεκίνησε το 1991, όταν ήρθε σε επαφή με τον Abraham, τον πατέρα της Selena, για να μιλήσει για τη δημιουργία ενός fan club για την τραγουδίστρια.

Καθώς η ομάδα των θαυμαστών άνθισε υπό την ηγεσία της Saldívar, οι Quintanillas άρχισαν να της εμπιστεύονται όλο και περισσότερες ευθύνες.

Η Saldívar προωθήθηκε τελικά για να διαχειριστεί τις νέες μπουτίκ της Selena για τη γραμμή ενδυμάτων της και μάλιστα έλεγχε τους λογαριασμούς της τραγουδίστριας. Είχε επίσης ένα κλειδί για το σπίτι που μοιράστηκε η Selena με τον σύζυγό της, τον κιθαρίστα Chris Pérez.

Η γυναίκα μπλέχθηκε γρήγορα στη ζωή της Selena, αν και άλλοι γύρω της είδαν πολλές κόκκινες σημαίες για την παθιασμένη συμπεριφορά της. Από αρκετές μαρτυρίες, φαίνεται ότι η Saldívar άρχισε να αποκτά μια επικίνδυνη εμμονή με την τραγουδίστρια που θαύμαζε. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Texas Monthly λίγο μετά το θάνατο της Selena, το διαμέρισμα της ήταν σαν ένας «ναός» για την τραγουδίστρια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες «ήταν πολύ εκδικητική και πολύ κτητική για τη Selena».

Τι οδήγησε στη δολοφονία της Selena

Αφού οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν στην οικογένεια σχετικά με χαμένες πληρωμές και ότι δεν λάμβαναν τίποτα από το fan club μετά την καταβολή τελών.

Στις 9 Μαρτίου 1995, ο Abraham, η Selena και η αδερφή της Suzette αντιμετώπισαν την Saldívar και την κατηγόρησαν ότι έκλεψε χρήματα από τις μπουτίκ και το fan club. 

Την απέλυσαν επί τόπου, αν και η Selena φέρεται να διατηρούσε επαφή μαζί της, καθώς χρειαζόταν αρκετά οικονομικά έγγραφα που διατηρούσε η Saldivar. Kαθυστέρησε για εβδομάδες προτού πει στη Selena να τη συναντήσει σε ένα μοτέλ στις 31 Μαρτίου, ώστε να μπορέσει να της δώσει τα αρχεία.

Όταν τελικά τα παρέδωσε και καθώς η Selena έφευγε από το δωμάτιο, η Saldívar έβγαλε το όπλο που είχε αγοράσει νωρίτερα και πυροβόλησε τη Selena κάτω από το δεξί της ώμο. Οι γιατροί θα ανακαλύψουν αργότερα ότι η σφαίρα έκοψε την αρτηρία της νεαρής τραγουδίστριας.

Η Selena κατάφερε να την καταδώσει πριν πεθάνει 

Ενώ είχε πολύ αιμορραγία, η Selena μπόρεσε να τρέξει στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και να ονομάσει τη Saldívar ως τη δολοφόνο της, πριν καταρρεύσει.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ανακηρύχθηκε νεκρή λόγω υπερβολικής απώλειας αίματος και καρδιακής ανακοπής, ενώ υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ενώ η Selena πέθανε στο νοσοκομείο, η Saldívar παρέμεινε στη σκηνή του εγκλήματος για ώρες, καθώς είχε κλειδωθεί στο αυτοκίνητό της, απειλώντας να αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο.

«Ήθελε να ακούσει κάποιος την ιστορία της», είχαν πει αστυνομικοί τότε. «Ότι είναι κολλητές. Ότι αγαπά τη Selena και τη θαυμάζει. Θα έκανε τα πάντα για εκείνη».

Η Saldívar κατηγορήθηκε για δολοφονία πρώτου βαθμού και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με τη δυνατότητα της αποφυλάκισης υπό όρους σε 30 χρόνια.

Η Saldívar εκτίει επί του παρόντος την ποινή της στο Mountain View Unit, μια φυλακή γυναικών με μέγιστη ασφάλεια στο Gatesville, Texas Θα είναι επιλέξιμη για αποφυλάκιση το 2025.

Μεταξύ της διάσημης ταινίας για τη ζωή της το 1997 που πρωταγωνιστεί η Jennifer Lopez, της νέας σειράς του Netflix, αλλά και των προγραμματισμένων βιβλίων και άλμπουμ από την οικογένεια Quintanilla, μια νέα γενιά ανακαλύπτει την τεράστια κληρονομιά που άφησε η Selena, η οποία μέχρι και σήμερα εμπνέει τον κόσμο.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ Getty Images

Δείτε ακόμη:

Οι iconic καμπάνιες μόδας από τα '90s 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr