REAL LIFE WHO

«Bohemian Rhapsody»: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το θρυλικό τραγούδι των Queen


Εύα Κονδύλη

9 Απριλίου 2021

«Bohemian Rhapsody»: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το θρυλικό τραγούδι των Queen
Το «Bohemian Rhapsody» από το θρυλικό συγκρότημα Queen είναι ένα από τα πιο παράξενα, πιο εμπνευσμένα και λιγότερο κατανοητά τραγούδια στην ιστορία του ροκ. Γι' αυτό ίσως και είναι από τα πιο πετυχημένα τραγούδια όλων των εποχών.

Το «Bohemian Rhapsody» από το θρυλικό συγκρότημα Queen είναι ένα από τα πιο παράξενα, πιο εμπνευσμένα και λιγότερο κατανοητά τραγούδια στην ιστορία του ροκ. Γι' αυτό ίσως και είναι από τα πιο πετυχημένα τραγούδια όλων των εποχών.

Έχει καταφέρει να ακούγεται σαν να πρόκειται για έργο τέχνης, έναν κινούμενο θρήνο και μια στιγμή ακραίας ανοησίας ταυτόχρονα, ως ένα μέρος του λόγου που το αγαπούν τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι παλιοί ροκάδες. Πηδά από την μπαλάντα στην ελαφριά όπερα, σε βαριά όπερα σε σκληρό ροκ, και ξανά πίσω στην μπαλάντα.

jenny.gr

Αυτή η μοναδικότητα του το έκανε να περάσει εννέα εβδομάδες στον νούμερο 1 στα βρετανικά charts το 1976 και να γίνει μέχρι και σήμερα το τρίτο single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όλων των εποχών. Επίσης εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 2004.

Το «Bohemiam Rhapsody», η «mock opera» των Queen κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 1975 και έχει πλέον χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο κλασικά τραγούδια όλων των εποχών. 

Υπάρχουν όμως μερικές πληροφορίες γι' αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε!

Είναι ολοκληρωτικά γραμμένο από τον Freddie Mercury

jenny.gr

Ενώ τα μέλη του συγκροτήματος τραγούδησαν και έπαιξαν στο τραγούδι, ο Freddie Mercury ήταν το μέλος της μπάντας που είχε ολόκληρο το όραμα για αυτό στο κεφάλι του. Χρειάστηκαν 3 εβδομάδες για την ηχογράφηση του τραγουδιού. Μια ολόκληρη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στο τμήμα της μελωδίας της όπερας. 

Ο Mercury δούλευε σε γραμμές για το τραγούδι από τα τέλη της δεκαετίας του '60, ενώ όπως είναι γνωστό, το έγραφε στο κρεβάτι. Όταν ξυπνούσε, έφτανε πίσω στο κεφαλάρι του και έπαιζε όσα είχε ακούσει στα όνειρά του.

Ποιο είναι πραγματικά το νόημά του;

Το πραγματικό νόημα του τραγουδιού στο σύνολό του παραμένει αδιαφανές, σκόπιμα. Ο Freddie ισχυρίστηκε ότι το έχει ερευνήσει αρκετά καλά, λέγοντας ότι «δεν βγήκε τυχαία».

jenny.gr

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει απλά να το ακούσουν, να το σκεφτούν και στη συνέχεια, να αποφασίσουν για το τι τους λέει», είπε. Οι προτεινόμενες έννοιες περιλαμβάνουν ένα απολογισμό της κρυφής σεξουαλικότητάς του και την επίδραση αυτού στη σχέση του με τη στενή του φίλη, Mary Austen, ή στο τραύμα του διωγμού από τη μητρική του πόλη, Ζανζιβάρη, όταν ήταν 18 ετών.

Τι είναι το Scaramouche;

Το Scaramouche είναι ένας χαρακτήρας κλόουν από την ιταλική παράδοση commedia dell'arte. Αυτός ο κλόουν είναι ανόητος, αλλά βρίσκει πάντα έναν τρόπο να ξεφύγει από τα προβλήματα.

Αρχικά ονομάστηκε «The Cowboy Song»

Ο τίτλος όμως, προφανώς τελικά απορρίφθηκε για το «Bohemian Rhapsody». Ο Freddie Mercury ξεκίνησε να το γράφει το 1968, όταν ήταν ακόμη μαθητής στο Ealing Art College του Λονδίνου. Είχε βρει μια πρώτη γραμμή - «Μαμά, μόλις σκότωσα έναν άνδρα» - αλλά όχι μελωδία. Λόγω της αίσθησης της Παλιάς Δύσης (στο μυαλό του) του στίχου, αναφέρθηκε στο έργο του που βρισκόταν σε εξέλιξη ως «The Cowboy Song».

jenny.gr

Τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ διήρκεσαν λιγότερο από 4 ώρες

Το συγκρότημα έφτασε στα Elstree Studios στις 7:30 το πρωί και μέχρι τις 11:30 π.μ., ήταν ήδη σε μια τοπική παμπ. Το συνολικό κόστος του βίντεο ήταν 4500 λίρες ή περίπου. Αυτό ήταν το πρώτο μουσικό βίντεο που σκηνοθέτησε ο Bruce Gowers και η επιτυχία του τον ώθησε τελικά να μετακομίσει στο Hollywood, όπου συνέχισε να σκηνοθετεί τηλεοπτικά προγράμματα όπως τα MTV Movie Awards, τα Primetime Emmy Awards, τα People's Choice Awards και τις πρώτες 10 σεζόν του American Idol.

Πηγή φωτογραφιών: Getty Images, Wikipedia

Δείτε ακόμη:

20 vintage φωτογραφίες του Freddie Mercury με τις αγαπημένες γάτες του

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr