Jackie Kennedy Onassis: Γιατί αρνήθηκε να αλλάξει το λερωμένο με αίμα ροζ φόρεμα της την ημέρα της δολοφονίας του JFK
The Jennettes
19 Μαΐου 2021
Σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου 1994 και σε ηλικία μόλις 64 ετών, η Jackie Kennedy Onassis αφήνει την τελευταία της πνοή μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.
Η ίδια γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1929 από πατέρα χρηματιστή και μητέρα γνωστή ως socialite. Το 1951, αποφοιτεί με πτυχίο στη γαλλική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο George Washington και εργάζεται για τους Washington Times-Herald ως ερευνήτρια φωτογράφος. Τον επόμενο χρόνο, συναντά τον Γερουσιαστή John Kennedy σε δείπνο στην Washington και τον παντρεύεται στις 12 Σεπτεμβρίου 1953, στο Newport του Rhode Island.
Η υπόλοιπη ζωή της εκτυλίχθηκε μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα φλας των φωτογράφων, στους τίτλους των εφημερίδων. Η φωτογράφος, κοσμική, συγγραφέας, fashion icon και φυσικά Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είχε όμως και αρκετά κρυμμένα μυστικά.
Είχε έναν σύντομο αρραβώνα πριν παντρευτεί τον John F. Kennedy
Πριν καν βγει το πρώτο της ραντεβού με τον Kennedy, η Jackie παραλίγο να παντρευτεί έναν άλλο άντρα. Τον Ιανουάριο του 1952, οι κοινωνικές σελίδες των Washington Times-Herald ανακοίνωσαν τον αρραβώνα της με έναν απόφοιτο του Yale, κτηνίατρο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και τραπεζίτη της Wall Street, με το όνομα, John Husted. Η 22χρονη τότε Jackie άρχισε σύντομα να έχει αμφιβολίες για τον γάμο, και όπως λέγεται εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στο να γίνει νοικοκυρά. Τον Μάρτιο του 1952, διέκοψε απότομα τον αρραβώνα. Μόνο λίγους μήνες αργότερα, γνώρισε τον Kennedy.
Αποθεώθηκε αλλά και κατακρίθηκε για τα μοντέρνα ρούχα της
Η Jackie καθόριζε τις τάσεις της μόδας τη δεκαετίας του 1960. Οι Αμερικανίδες αναζήτησαν με ανυπομονησία το περίφημο «Jackie look», και τα πολυκαταστήματα αγωνίζονταν να παράγουν προσιτές απομιμήσεις των κομψών φορεμάτων της. Παρ' όλα αυτά, η ιδιαίτερη κομψότητά της ήταν συχνά σημείο διαμάχης. Η εμμονή της με την ακριβή γαλλική ραπτική επικρίθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του συζύγου της το 1960, και αφού έγινε η πρώτη κυρία, το στρατόπεδο Kennedy ανησυχούσε ότι η προτίμησή της στα ξένα ρούχα θα μπορούσε να κάνει την οικογένεια να φαίνεται αποκομμένη από την Αμερικανική πραγματικότητα. Για να λύσει το πρόβλημα, ο πεθερός της, Joseph Kennedy, τη βοήθησε να συνεργαστεί με τον Αμερικανό σχεδιαστή, Oleg Cassini. Ο Cassini στη συνέχεια, σχεδίασε περισσότερα από 300 από τα πιο εμβληματικά ρούχα της Jackie και αργότερα ονομάστηκε «Υπουργός Στυλ» της Πρώτης Κυρίας.
Ξεκίνησε μια μαζική ανακαίνιση του Λευκού Οίκου
Λίγο μετά την νίκη του Kennedy στις προεδρικές εκλογές του 1960, η Jackie έστρεψε την προσοχή της στην αναδιαμόρφωση της άθλιας διακόσμησης του Λευκού Οίκου. Αφού ξόδεψε έναν προϋπολογισμό ύψους 50.000 δολαρίων μέσα σε λίγες μέρες, δημιούργησε την Επιτροπή Καλών Τεχνών για τον Λευκό Οίκο, προσέλκυσε ιδιώτες δωρητές και εργάστηκε για να αποκτήσει ιστορικής σημασίας έπιπλα και άλλα κομμάτια από μουσεία και συλλέκτες. Σύντομα μετέτρεψε το προεδρικό αρχοντικό σε έναν πιο κομψό χώρο διακοσμημένο με αντίκες και αντικείμενα που ανήκαν κάποτε στους George Washington και Abraham Lincoln. Τον Φεβρουάριο του 1962, έδωσε μια διάσημη τηλεοπτική ξενάγηση του ανακαινισμένου Λευκού Οίκου στον Charles Collingwood του CBS-TV. Η μετάδοση αυτή κέρδισε ένα ειδικό βραβείο Emmy και βοήθησε στην παγίωση της προσωπικότητάς της.
Άνοιξε σχολείο στον Λευκό Οίκο
Παρά το δικό της υπόβαθρο ως δημοσιογράφος, η Jackie προσπάθησε να προστατεύσει τα δύο παιδιά της από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της θητείας της στον Λευκό Οίκο. Όταν το κυνηγητό του Τύπου και οι ανησυχίες για την ασφάλεια κατέστησαν δύσκολο για τη μικρή κόρη της, Caroline να ταξιδεύει στην πόλη, εκείνη μετέτρεψε το σολάριουμ του τρίτου ορόφου του Λευκού Οίκου σε νηπιαγωγείο και κάλεσε κι άλλα παιδιά να παρευρεθούν, μερικά από αυτά παιδιά του διοικητικού προσωπικού της Kennedy. Το σχολείο αργότερα εξελίχθηκε σε ένα πλήρως λειτουργικό νηπιαγωγείο με περίπου δέκα μαθητές, επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και ακόμη και μια μικρή συλλογή από κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και άλλα ζώα.
Μιλούσε πολλές γλώσσες
Η Jackie ήταν δια βίου μαθήτρια ξένων γλωσσών και έμαθε άπταιστα γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά κατά τη διάρκεια των σχολικών της ημερών και των ευρωπαϊκών της ταξιδιών. Η ευκολία που είχε με τις γλώσσες, αποδείχθηκε πολύτιμο πλεονέκτημα για την πολιτική σταδιοδρομία του συζύγου της. Μετέφραζε γαλλικά βιβλία στη Νοτιοανατολική Ασία για τον Kennedy, όταν ήταν ακόμη στη Γερουσία και αργότερα ενθουσίασε το κοινό της εκστρατείας, μιλώντας γαλλικά στους ψηφοφόρους στη Louisiana και ισπανικά στο Texas. Μετά από μια επίσκεψη το 1961 στη Γαλλία, όπου η Jackie κέρδισε το κοινό με την ικανότητά της να μιλά στην τοπική γλώσσα, ο σύζυγός της αστειεύτηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν «ο άνθρωπος που συνόδευε την Jackie Kennedy στο Παρίσι». Ο πρόεδρος Lyndon Johnson, όταν συνειδητοποίησε την ευχέρεια της στα ισπανικά, σκέφτηκε να την κάνει πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό.
Αρνήθηκε να αλλάξει το λερωμένο με αίμα ροζ φόρεμα της την ημέρα της δολοφονίας του JFK
Στις 22 Νοεμβρίου 1963, η Jackie καθόταν δίπλα στον σύζυγό της όταν δολοφονήθηκε με μια σφαίρα ενώ περνούσε με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο μέσα από το Dallas. Το εμβληματικό ροζ μάλλινο κοστούμι της λερώθηκε με αίμα, αλλά η εμβρόντητη Πρώτη Κυρία συνέχισε να φοράει το ένδυμα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Lyndon Johnson ως νέου Προέδρου. Η Lady Bird Johnson ρώτησε αν ήθελε να αλλάξει, αλλά εκείνη υποτίθεται ότι αρνήθηκε, λέγοντας: «Ω όχι, θέλω να δουν τι έχουν κάνει στον Jack». Το γεμάτο αίμα ταγιέρ κρατείται τώρα στα Εθνικά Αρχεία, αλλά το αντίστοιχο καπέλο του χάθηκε την ημέρα της δολοφονίας και ποτέ δεν ανακτήθηκε.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits