REAL LIFE WHO

Bob Dylan: Η μουσική καριέρα, οι θεωρίες συνωμοσίας και το Νόμπελ λογοτεχνίας


The Jennettes

24 Μαΐου 2021

Bob Dylan: Η μουσική καριέρα, οι θεωρίες συνωμοσίας και το Νόμπελ λογοτεχνίας
Ο Bob Dylan είναι ο ορισμός του καλλιτέχνη, της ψυχής που δεν μπορεί να φυλακιστεί από ένα μόνο είδος τέχνης και περιπλανιέται. Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας, εικαστικός καλλιτέχνης. Ο Dylan άφησε το στίγμα του στην pop κουλτούρα με μία καριέρα διάρκειας σχεδόν 60 ετών.

Ο Bob Dylan είναι ο ορισμός του καλλιτέχνη, της ψυχής που δεν μπορεί να φυλακιστεί από ένα μόνο είδος τέχνης και περιπλανιέται. Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας, εικαστικός καλλιτέχνης. Ο Dylan άφησε το στίγμα του στην pop κουλτούρα με μία καριέρα διάρκειας σχεδόν 60 ετών.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 24 Μαΐου 1941 στη Minnesota, όπου και μεγάλωσε. Οι παππούδες του από τη μεριά του μπαμπά του ήρθαν από την Οδησσό της τότε Ρωσική Αυτοκρατορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τα πογκρόμ του 1905, ενώ οι άλλοι παππούδες του ήταν Λιθουανοί Εβραίοι που έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1902. Ο Dylan ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τη μουσική. Σχημάτισε αρκετά συγκροτήματα ενώ φοιτούσε στο Γυμνάσιο Hibbing και το 1960 παράτησε το πανεπιστήμιο στο πρώτο έτος για να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη και να κυνηγήσει μία μουσική καριέρα. 

Με αμέτρητα τραγούδια και άλμπουμ θα μπορούσε κανείς να περάσει έναν ολόκληρο χρόνο, ακούγοντας και μαθαίνοντας γι'αυτόν. Παρακάτω όμως, ακολουθούν 12 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον Bob Dylan.

Δεν γεννήθηκε ως «Bob Dylan»

Ο Bob Dylan γεννήθηκε ως «Robert Allen Zimmerman» στο Duluth της Minnesota. Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το «Dylan» όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο. Ο Dylan είχε χρησιμοποιήσει επίσης τα ονόματα «Elston Gunn» και «Robert Allyn» και πειραματίστηκε επίσης με εναλλακτικές ορθογραφίες όπως «Bob Dillon». Στο απομνημονεύμα του, είπε ότι είχε σκεφτεί να υιοθετήσει το επώνυμο Dillon πριν δει απροσδόκητα τα ποιήματα του Dylan Thomas, και αποφάσισε να υιοθετήσει αυτήν την λιγότερο κοινή παραλλαγή. Εξηγώντας την αλλαγή του ονόματος σε μια συνέντευξη του το 2004, είπε, «Γεννήθηκες, ξέρεις, λάθος όνομα, λάθος γονείς. Εννοώ, αυτό συμβαίνει. Μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου ό,τι όνομα θέλεις. Αυτή είναι η γη της ελευθερίας».

Έπαιζε rock and roll πριν ασχοληθεί με την folk music 

Ο Dylan είναι γνωστός για τη folk μουσική, αλλά στο γυμνάσιο ασχολήθηκε με rock stars όπως ο Elvis και ο Little Richard, παίζοντας τα τραγούδια τους με το συγκρότημά του, Golden Chords. Άρχισε να έλκεται από την folk όταν συνειδητοποίησε πόσο περισσότερη ουσία περιείχε.

Ο Dylan έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα σε ένα μουσικό φεστιβάλ και το κοινό τον μίσησε

Σε συνέντευξη, ο «Spider» John Koerner, μίλησε για την εμπειρία του Bob Dylan να παίξει για πρώτη φορά ηλεκτρική κιθάρα το 1965 στο Newport Folk Festival. Το κοινό τότε δεν τον υποδέχτηκε καλά, και εκείνος αντίκρυσε ένα πλήθος που άρχισε να τον γιουχάρει. 

Δεν έκανε επιτυχία μέσα σε μία νύχτα

Όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του Dylan το 1962, οι πωλήσεις των μόνο 5.000 αντιγράφων δεν έδειξαν ότι θα ήταν το νέο αστέρι της Columbia Records. Ωστόσο, ο παραγωγός John Hammond, ο οποίος ανακάλυψε τον Dylan, δεν έχασε την πίστη του.

Θεωρίες συνωμοσίας λένε ότι ο Bob Dylan πούλησε την ψυχή του στον διάβολο

Σε μια συνέντευξη, ο Dylan ρωτήθηκε γιατί εξακολουθεί να παίζει μουσική παρά την τεράστια φήμη και περιουσία του και εκείνος απάντησε: «Όλα έχουν να κάνουν με το πεπρωμένο. Έκανα μια συμφωνία μαζί του εδώ και πολύ καιρό, και κρατάω τον λόγο μου».  Όταν ρωτήθηκε με ποιον έκανε αυτήν την συμφωνία, γέλασε και είπε, «Με τον Διοικητή αυτής της γης και αυτόν που δεν μπορούμε να δούμε».

Σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, προτού ο Σατανάς (ή ο Λούσιφερ) απομακρυνθεί από τον Θεό στη γη ως Διάβολος, σκηνοθέτησε τη χορωδία του Θεού στον ουρανό και οδηγούσε του ύμνους προς τον θεό ως ένας από τους πιο όμορφους αγγέλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «συμφωνία» για να γίνει επιτυχημένος μουσικός θεωρήθηκε ως συμφωνία με τον διάβολο και όχι με τον ίδιο τον Θεό.

Ήταν από καιρό ακτιβιστής

Η μουσική ως μορφή διαμαρτυρίας υπήρξε από καιρό ένα από τα χαρακτηριστικά του Bob Dylan. Έπαιξε μουσική στον Μάρτιο στην Washington και έγραψε τραγούδια για εξέχουσες μαύρες φιγούρες, όπως ο Medgar Evars και ο Rubin "Hurricane" Carter.

Ο Dylan αποχώρησε από το «The Ed Sullivan Show»

Στα αρχή της φήμης του, ο Dylan κλείσθηκε για να εμφανιστεί στο διάσημο σόου του Ed Sullivan. Ήθελε να παίξει το πολιτικά φορτισμένο τραγούδι του, «John Birch Paranoid Blues», το οποίο ο Sullivan και ο παραγωγός του ενέκριναν μια μέρα πριν από τη ζωντανή εμφάνισή του. Ωστόσο, την ημέρα της εμφάνισης, το προσωπικό του CBS του ζήτησε να παίξει ένα πιο φιλικό τραγούδι. Ο Dylan επέλεξε τότε να διακόψει την εμφάνιση του, γεγονός που δημιούργησε μια φρενίτιδα στις ειδήσεις. Ο Dylan κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη φήμη ως κάποιος που τηρεί τις αρχές του.

Είχε ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή του

Το 1966, ο Dylan ήταν στο τιμόνι μιας μοτοσικλέτας όταν συνετρίβη. Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς συνθήκες που τον οδήγησαν στη συντριβή. Δεν νοσηλεύτηκε ποτέ για το περιστατικό, αλλά έμεινε εκτός σκηνής για χρόνια μετά το ατύχημα. 

Είναι νικητής Όσκαρ

Ο Dylan πρόσθεσε ένα σημαντικό τρόπαιο στη συλλογή του το 2000, όταν κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας για το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι για το «Things Have Changed», που εμφανίστηκε στην ταινία «Wonder Boys».

Έχει λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας

Το 2012, ο Dylan τιμήθηκε από τον Πρόεδρο Barack Obama για τη δύναμη της φωνής του και για τον σκοπό που τον χρησιμοποίησε.

Η καθαρή αξία του Bob Dylan εκτιμάται σε 200 εκατομμύρια δολάρια

Ο Bob Dylan είναι ένας καλλιτέχνης-σύμβολο που μουσικόφιλοι σε όλον τον κόσμο ανακαλύπτουν συνέχεια. Αν και πολλά από τα δημοφιλή τραγούδια του δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960, το έργο του διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες και κάνει τις πωλήσεις των 100 εκατομμυρίων άλμπουμ ακόμη πιο εντυπωσιακές.

Είναι νικητής του βραβείου Νόμπελ

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 απονεμήθηκε στον Bob Dylan. Αυτή ήταν μια απίστευτη τιμή, καθώς δεν είχε απονεμηθεί ποτέ σε έναν μουσικό.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr