REAL LIFE WHO

Temba Tsheri Sherpa: Ο 16χρονος που το 2001 έγινε ο νεότερος άνθρωπος που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου


The Jennettes

24 Μαΐου 2021

everest
Στις 24 Μαΐου 2001, ένας 16χρονος μαθητής από το Νεπάλ έσπασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Temba Tsheri Sherpa έγινε ο νεότερος άνθρωπος που πάτησε ποτέ την κορυφή του Έβερεστ, του ψηλότερου βουνού στον κόσμο. 

Στις 24 Μαΐου 2001, ένας 16χρονος μαθητής από το Νεπάλ έσπασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Temba Tsheri Sherpa έγινε ο νεότερος άνθρωπος που πάτησε ποτέ την κορυφή του Έβερεστ, του ψηλότερου βουνού στον κόσμο. 

Ποιος ήταν όμως, ο νεαρός αυτός άνδρας, που έγινε παγκόσμια διασημότητα, όταν τα νέα για την κατάκτησή του ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο;

Γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1985, ως το δεύτερο παιδί των Chhawwa Sherpa και Lakpa Diki Sherpa σε ένα απομακρυσμένο χωριό της περιοχής Dolakha. Η οικογένεια του ανήκε στη μεσαία τάξη και εκείνος είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων του και να σκαρφαλώσει το βουνό, όταν ήταν μαθητής. 

Παρά το γεγονός ότι έχασε πέντε από τα δάχτυλά του, τρία από το δεξί χέρι και δύο από το αριστερό, στην προσπάθεια του να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ από τη Νότια Col έναν χρόνο νωρίτερα, δεν τα παράτησε. Αντίθετα, το γεγονός αυτό τον πείσμωσε και τον ενέπνευσε να δείξει θάρρος και αντοχή, και τελικά στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Ήθελα να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου για τη δόξα και για να κάνω υπερήφανα τα νέα παιδιά σε όλον τον κόσμο, για να δείξω ότι είμαστε επίσης ικανοί να κάνουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουν οι μεγαλύτεροι από εμάς». 

Ο Sherpa είναι πλέον ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Sherpa Khangri Outdoor, μιας εταιρείας πεζοπορίας και αναβάσεων με έδρα το Panipokhari του Κατμαντού. Ο Sherpa που πήρε το πτυχίο του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Wuhan της Κίνας είναι επαγγελματίας ορειβάτης και υποστηρικτής της τουριστικής βιομηχανίας. Μάλιστα, έχει τιμηθεί από την κυβέρνηση του Νεπάλ ως «Πρεσβευτής καλής θέλησης του τουρισμού του Νεπάλ» το 2011. 

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αποστολή της αναρρίχησης των Επτά Συνόδων Κορυφής, δηλαδή της υψηλότερης κορυφής σε κάθε ήπειρο και έχει ήδη κατακτήσει το Kilimanjaro στην Αφρική, το Elbrus στην Ευρώπη και το Denali  στη Βόρεια Αμερική.

Επίσης ασχολείται ενεργά και με την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διοργανώνοντας διάφορες δράσεις. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr