REAL LIFE WHO

John F. Kennedy: Ο πλούτος, η πολιτική καριέρα και όλες οι φορές που έφτασε κοντά στο θάνατο


The Jennettes

29 Μαΐου 2021

John F. Kennedy: Ο πλούτος, η πολιτική καριέρα και όλες οι φορές που έφτασε κοντά στο θάνατο
Με αφορμή τα γενέθλια του Προέδρου John F. Kennedy, θα εντρυφήσουμε σε μια από τις πιο γνωστές φιγούρες του 20ου αιώνα. Ο John Fitzgerald Kennedy γεννήθηκε στο Brookline της Massachusetts, στις 29 Μαΐου 1917, και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο Προεδρικό αξίωμα στις 22 Νοεμβρίου 1963. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως δημόσιο πρόσωπο, μίας από τις πλουσιότερες και πιο καλά- συνδεδεμένες οικογένειες στη Νέα Αγγλία. 

Με αφορμή τα γενέθλια του Προέδρου John F. Kennedy, θα εντρυφήσουμε σε μια από τις πιο γνωστές φιγούρες του 20ου αιώνα.

Ο John Fitzgerald Kennedy γεννήθηκε στο Brookline της Massachusetts, στις 29 Μαΐου 1917, και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο Προεδρικό αξίωμα στις 22 Νοεμβρίου 1963. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως δημόσιο πρόσωπο, μίας από τις πλουσιότερες και πιο καλά- συνδεδεμένες οικογένειες στη Νέα Αγγλία. 

Εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω τα 10 πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για τον 35ο πρόεδρο των Η.Π.Α.

1. Η οικογένειά του ήταν πολύ, πολύ πλούσια

Ο Πρόεδρος Kennedy ήταν ένας από τους πλουσιότερους προέδρους που έχουν υπάρξει ποτέ, με βάση την εκτιμώμενη αξία της οικογενειακής του περιουσίας. Για την ακρίβεια, το κομμάτι αυτής της περιουσίας που του αντιστοιχούσε, άξιζε 1 δισεκατομμύριο δολάρια τη στιγμή του θανάτου του Kennedy. Ο πατέρας του, Joseph Kennedy, ήταν αναμεμειγμένος με τη Wall Street, αλλά και σε άλλες επενδυτικές ευκαιρίες.

2. Ο πατέρας του γλίτωσε από τρομοκρατική επίθεση αμέσως μετά τη γέννηση του JFK

Ο Joseph Kennedy διέφυγε από τον περίφημο βομβαρδισμό της Wall Street του 1920. Μια άγνωστη ομάδα αναρχικών φύτεψε μια βόμβα σε ένα βαγόνι γεμάτο από βάρη μολύβδου που βρισκόταν στο δρόμο. Η έκρηξη σκότωσε 38 παρευρισκόμενους στη Wall Street. Ο Kennedy έπεσε στο έδαφος από την έκρηξη, αλλά δεν τραυματίστηκε.

3. Μεγάλωσε εν μέρει στο Bronx

Το ότι ο Kennedy γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Boston ήταν μύθος. Στην πραγματικότητα, πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του στο Brookline, ένα προάστιο της Boston, έως ότου η οικογένειά του μετακόμισε στο Bronx. Ο μελλοντικός πρόεδρος πέρασε τα χρόνια του δημοτικού στην περιοχή εκεί μέχρι που η οικογένειά του τον έστειλε σε ιδιωτικό σχολείο στο Connecticut.

4. Ο Πρόεδρος Kennedy υπήρξε παραγωγός ταινιών

Ο Warren Beatty ήταν να παίξει τον Kennedy στην ταινία PT-109, η οποία βασίστηκε στο βούλιαγμα του σκάφους του Kennedy στα Νησιά του Σολομώντος. Ο πρόεδρος Kennedy όμως ήθελε ο Cliff Robertson να παίξει τον νεαρό υπολοχαγό Kennedy στην πολεμική ταινία, ενώ η Πρώτη Κυρία, η Jacqueline Kennedy, ήθελε τον Beatty. Τελικά, υπερίσχυσε η επιλογή του Προέδρου στην ταινία του 1963, ο οποίος διάλεξε επίσης και τον σκηνοθέτη. 

5. Ήταν ο μόνος πρόεδρος που κέρδισε ένα Purple Heart

Στον JFK απονεμήθηκε το Purple Heart για τις υπηρεσίες του στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Δύο άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία υπήρξαν αποδέκτες του βραβείου, ο John Kerry και ο John McCain. 

6. Ο Kennedy δεν ήταν ο νεότερος Πρόεδρος των Η.Π.Α

Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στον Theodore Roosevelt, ο οποίος ήταν λίγο περίπου εννέα μήνες νεότερος από τον Kennedy, όταν σε ηλικία 42 ετών και 10 μηνών διαδέχθηκε τον William McKinley στην Προεδρία το 1901. Ωστόσο, ο Kennedy ήταν ο νεότερος που εκλέχθηκε Πρόεδρος, στην ηλικία των 43 ετών και επτά μηνών το 1961. Ο Bill Clinton ήταν ο τρίτος νεότερος πρόεδρος, σε ηλικία 46 ετών.

7. Ο JFK ήταν έμπειρος στην πολιτική από νεαρή ηλικία

Το 1946, ο JFK κατέβηκε υποψήφιος για τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ηλικία μόλις 29 ετών και κέρδισε. Ο μεγαλύτερος αδερφός του αναμενόταν να είναι ο πολιτικός της οικογένειας, αλλά σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Kennedy εξελέγη τρεις φορές στη Βουλή και δύο φορές στη Γερουσία των ΗΠΑ πριν γίνει Πρόεδρος και είχε μεγαλύτερη εθνική πολιτική εμπειρία από τους τελευταίους Προέδρους. 

8. Η δημοφιλής νίκη του Kennedy επί του Richard Nixon ήταν με πολύ μικρή διαφορά

Ο Kennedy νίκησε τον Nixon στις εκλογές του 1960, με τους ψήφους του εκλεκτικού σώματος να είναι 303 έναντι 219. Αλλά στη δημοφιλή ψηφοφορία, ο Kennedy κέρδισε με 112.000 ψήφους από τις 68 εκατομμύρια. Επίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες μέχρι και σήμερα για την καταμέτρηση των ψήφων σε δύο πολιτείες, το Illinois και το Texas. Εάν ο Nixon είχε κερδίσει αυτές τις δύο πολιτείες, θα είχε νικήσει τον Kennedy με δύο ψήφους στο εκλεκτικό σώμα. 

9. Ο JFK κατέγραφε τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο

Στην πραγματικότητα, ο Kennedy δεν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που κατέγραφε ιδιωτικές συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, αυτός ήταν ο Πρόεδρος Franklin D. Roosevelt. Μια θεωρία για το σύστημα μαγνητοσκόπησης του Kennedy ήταν ότι ο Πρόεδρος είχε ήδη γράψει δύο βιβλία και ήθελε τις ταινίες για όταν έγραφε τα απομνημονεύματα του μετά την αποχώρησή του από το πολιτικό προσκήνιο. Πολλές από τις κασέτες έχουν αποχαρακτηριστεί τις τελευταίες δεκαετίες.

10. Ο Kennedy κόντεψε να πεθάνει δύο φορές πριν γίνει Πρόεδρος

Χωρίς να συμπεριληφθεί η σύγκρουση του με ένα ιαπωνικό πλοίο στο PT-109. Ο Κennedy υπέφερε καιρό από προβλήματα υγείας. Μάλιστα σε δύο περιστατικά ένας ιερέας είχε μεταβεί στο νοσοκομείο για την εξόδιο τελετή του. Το 1948, όταν ο JFK ήταν στη Μεγάλη Βρετανία, η υγεία του είχε πάρει τρομακτική τροπή αφού διαγνώστηκε με τη νόσο του Addison, σύμφωνα με τον συγγραφέα Robert Dallek και το 1954, ο JFK κινδύνευσε να πεθάνει από μόλυνση μετά από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr