REAL LIFE WHO

Beatriz Stix-Brunell: Η πρίμα μπαλαρίνα που εγκαταλείπει τη σκηνή στο απόγειο της καριέρας της για να σπουδάσει


Στεφανία Παπαδημητρίου

8 Ιουλίου 2021

Beatriz Stix-Brunell: Η πρίμα μπαλαρίνα που εγκαταλείπει τη σκηνή στο απόγειο της καριέρας της για να σπουδάσει
Έχοντας περάσει 28 χρόνια στο Royal Ballet, η 28χρονη χορεύτρια κάνει την τελευταία της υπόκλιση κι αποχωρεί από τη σκηνή. Είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, το οποίο θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Όταν σκεφτόμαστε το τέλος της καριέρας μίας μπαλαρίνας, δύο είναι αυτά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό: Είτε ένας τραυματισμός που της «έκοψε» τα φτερά, είτε η συνειδητοποίηση ότι τα χρόνια πέρασαν και το σώμα δεν αντέχει όσο πριν – αυτό έρχεται λίγο μετά τα 30. Είναι σχεδόν απίθανο να δούμε μία χορεύτρια να αποχωρεί όταν βρίσκεται ακόμη στην κορυφή.

Κι όμως, αυτό ακριβώς έκανε η Beatriz Stix – Brunell.

Έχοντας περάσει 28 χρόνια στο Royal Ballet, η 28χρονη χορεύτρια κάνει την τελευταία της υπόκλιση κι αποχωρεί από τη σκηνή. Είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, το οποίο θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Stanford. Έχοντας εντυπωσιάσει σε παραστάσεις, από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων μέχρι τον The Cellist, αλλά και με υποψηφιότητα για το National Dance Award, αποφάσισε να αφήσει πίσω της το χώρο που τόσο αγάπησε.

Γιατί τώρα;

«Πάντα ήξερα πως θα επέστρεφα στα θρανία κάποια στιγμή», είπε στην Guardian. «Το μπαλέτο είναι τόσο έντονο, πρέπει να έχεις παρωπίδες και γίνεται φούσκα. Δίνεις τόσο μεγάλο μέρος του εαυτού σου και κάνεις τόσες θυσίες γιατί το αγαπάς τόσο, αλλά υπάρχουν τόσα κομμάτια μου που ακόμη δεν έχω ανακαλύψει. Νιώθω πως είναι μία καλή στιγμή να γυρίσω σελίδα στο επόμενο κεφάλαιο».

Μεγαλώνοντας στη Νέα Υόρκη, από τα επτά της χρόνια προπονούταν σκληρά στο School of American Ballet. Στα 12 της, πήγε στο Παρίσι. Και δύο χρόνια μετά, στα 14, έγινε μέλος του θιάσου του Christopher Wheeldon. Ήταν μόνο 17 όταν της έγινε πρόταση για το Royal Ballet – η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα, ακόμη και για το χώρο του μπαλέτου. Ήταν ατρόμητη, έβλεπε τις ευκαιρίες και τις άρπαζε. 

Οι γονείς της τη στήριζαν, εφόσον δεν άφηνε πίσω το σχολείο. Κι ήταν πανέξυπνη. Έμαθε τέλεια γαλλικά σε λιγότερο από έξι μήνες, όταν μετακόμισε. Αποφοίτησε με Άριστα από το σχολείο και ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσεται. «Κάνουμε τόσα για να βελτιωνόμαστε, βγαίνουμε “έξω από τα νερά μας” και, ως χορευτές, αυτό κάνουμε συνέχεια, ξεπερνάμε τα όριά μας. Δεν αισθάνεσαι ποτέ άνετα, ως χορευτής».

Είχε επικεντρωθεί στο μπαλέτο και κατέκτησε την κορυφή. Κι αυτό δεν την κάλυπτε. Τώρα, αποχωρεί. Βρίσκεται στην κορυφή και δεν έχει σκοπό να παραμείνει εκεί. «Θέλω να σπουδάσω κάτι που θα με οδηγήσει σε μία καριέρα σχετική με το πού πηγαίνει ο κόσμος μας, ίσως τεχνολογία στον τομέα της υγείας, το μυαλό μου είναι ανοιχτό».
 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr