REAL LIFE WHO

Τίτος Πατρίκιος: «Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα μπορεί κανείς να ερωτεύεται. Το δύσκολο είναι να αγαπάς»


The Jennettes

22 Ιουλίου 2021

Τίτος Πατρίκιος: «Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα μπορεί κανείς να ερωτεύεται. Το δύσκολο είναι να αγαπάς»
Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, στα 93 του χρόνια πλέον, διηγείται όλη του τη ζωή στο www.ImpacTalk.gr. Από το πρώτο περιστατικό που θυμάται, όταν ήταν 3 ετών μέχρι και τη δημιουργία της τελευταίας του ποιητικής συλλογής, "Ο δρόμος και πάλι", την οποία έγραψε μέσα στην καραντίνα. Έχουν μεσολαβήσει η Μαρία Κάλλας, ο Ρίτσος, ο Λουντέμης, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, ο Μάης του ’68, ο Σαρτρ και πολλά άλλα. 

Ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, στα 93 του χρόνια πλέον, διηγείται όλη του τη ζωή στο www.ImpacTalk.gr. Από το πρώτο περιστατικό που θυμάται, όταν ήταν 3 ετών μέχρι και τη δημιουργία της τελευταίας του ποιητικής συλλογής, "Ο δρόμος και πάλι", την οποία έγραψε μέσα στην καραντίνα. Έχουν μεσολαβήσει η Μαρία Κάλλας, ο Ρίτσος, ο Λουντέμης, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, ο Μάης του ’68, ο Σαρτρ και πολλά άλλα.

Όσοι έχετε διαβάσει ποιήματά του, έχετε νιώσει σίγουρα να διακατέχεστε από τα πιο έντονα πάθη και συναισθήματα. Ο λόγος για τη μοναδική έμπνευση του Τίτου Πατρίκιου, ο οποίος ανήκει σε εκείνους τους ποιητές που δημιουργούν με κάθε τους στίχο, μια γλυκιά προσμονή για όσα θα συμβούν. Κάθε λέξη είναι πλασμένη με τέτοιον τρόπο που σε μεταφέρει νοερά κάπου μυστικά, προσφέροντάς σου μια ανεπανάληπτη αναγνωστική εμπειρία.

Αλήθεια, πώς θα ήταν ο κόσμος της ποίησης χωρίς τα ποιήματά του; Κυρίως, την εποχή που διανύουμε; Η ποίηση για τον Τίτο Πατρίκιο «σου δίνει δύναμη γιατί σε βοηθάει να ξαναδείς τα πράγματα» και σίγουρα η δική του ποίηση το καταφέρνει με επιτυχία. Ο διάσημος ποιητής που κάνει «μοναδική τη ζωή τη δική μας και των άλλων», μοιράστηκε μερικά σημαντικά μαθήματα ζωής σε μια πρωτότυπη συνέντευξή του στο www.ImpacTalk.gr.

Το επίσημο όνομα του γνωστού ποιητή είναι Βαπτιστής Τίτος Πατρίκιος ενώ γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Ανατρέχοντας στις παιδικές του αναμνήσεις, η πρώτη εικόνα που θυμάται, ήταν στην ηλικία των 3,5-4 ετών μέσα σε ένα υπερωκεάνιο με το οποίο επέστρεφε με την οικογένειά του από την Αμερική. Η πιο έντονη ανάμνηση όμως, είναι τα αεροπλάνα που παρατηρούσε να διασχίζουν τον ουρανό. Κάπως έτσι γεννήθηκε και το όνειρο να γίνει αεροπόρος αλλά στα 13 του χρόνια αναγκάστηκε να βάλει γυαλιά μυωπίας κι έτσι αποχωρίστηκε αυτό που ήθελε να γίνει.

Ο Τίτος Πατρίκιος θεωρεί πως έχουμε μια εξιδανικευμένη εικόνα για την παιδική μας ηλικία και ο ίδιος έλαβε πολλή αγάπη από αυτή. Όπως θυμάται χαρακτηριστικά, τις νύχτες δεν μπορούσε να κοινηθεί εάν οι δικοί του δεν γύριζαν από το θέατρο. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που επισκέπτονταν συχνά το σπίτι τους, ήταν ο Μάνος Κατράκης ενώ ο ίδιος ξεχώριζε πολύ τον Γιάννη Ρίτσο και τον Μενέλαο Λουντέμη που είχε γνωρίσει στον Άη Στράτη. Ο Ρίτσος τον έμαθε μεταξύ άλλων, να μην καταχράζεται στα ποιήματά του ουσιαστικά, όπως: ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία.

Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο για δυο χρόνια (1951-1952) και τη διετία 1952-1953 στον Αη Στράτη, όπου έγραψε την πρώτητου ποιητική συλλογή "Χωματόδρομος". Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρισι και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας.

Με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε αρχικα ως δικηγόρος και μεταφραστής για να βιοπορίζεται η οικογένειά του. Δεν έπαψε ποτέ να γράφει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές, για τις οποίες έχει βραβευτεί με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, όπως τα γαλλικά και τα φλαμανδικά. Την τελευταία του ποιητική συλλογή "ο δρόμος και πάλι" την έγραψε μέσα στην καραντίνα στα 92 του χρόνια.

Περί Έρωτος

Ο έρωτας για τον Πατρίκιο υπήρξε σε απόλυτο βαθμό στη ζωή του, όταν γνώρισε τη δεύτερη γυναίκα του, Ρένα Σταυρίδη. Η γυναίκα του προσωποίησε εκπληκτικά τον έρωτα στη ζωή του, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

«Όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες πάντα μπορεί κανείς να ερωτεύεται, το δύσκολο είναι να αγαπάς»

Αρχές του 1959, ο Τίτος Πατρίκιος έκανε τον πρώτο του γάμο και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι. Εκεί τον περίμενε μια ακόμη βαθιά εμπειρία της ζωής του που του έμαθε νέα πράγματα και τον εξέλιξε περισσότερο ως άνθρωπο.

Οι πιο έντονες στιγμές της ζωής του σε συναισθηματικό επίπεδο υπήρξαν, όπως προαναφέρθηκε, με τη Ρένα Σταυρίδη. Ο Πατρίκιος θα γράψει τα ερωτικά του ποιήματα πρώτα από τα στρατόπεδα της εξορίας, στα οποία θα βρεθεί λίγο μετά τον τερματισμό του Εμφυλίου, και κατόπιν από το Παρίσι της δεκαετίας του 1960, όπου θα πάει για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ερωτικά ποιήματα, ωστόσο, ο Πατρίκιος δεν θα πάψει να γράφει και όλες τις επόμενες δεκαετίες, αλλάζοντας, φυσικά, με το πέραδσμα των χρόνων, το ύφος και τα εκφραστικά του μέσα.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος:

«Άμα είσαι ερωτευμένος, κυρίως είσαι απορροφημένος από τον έρωτά σου αλλά κάτι μπορείς να γράψεις... Καταγράφεις τα γεγονότα χωρίς να μπορείς να τα εποπτεύεις κιόλας».

Στη ζωή ωστόσο, δεν χρειάζονται τα πάντα εποπτεία!

Ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μίλησαν στο www.ImpacTalk.gr, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης που αποτελεί όραμα της Τζένης Μπαλατσινού και του Κωνσταντίνου Καφίρη. Μια πλατφόρμα που δίνει βήμα σε Έλληνες ομιλητές υψηλού κύρους ανά τον κόσμο που έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο και σπουδαίο για κάθε πτυχή της ζωής, μέσα από τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

«The Leaders Talk»

«The Stories Talk»

«The Experts Talk»

«The Partners Talk»

Γίνε κι εσύ συνδρομητής για να γνωρίσεις καλύτερα τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, πατώντας εδώ.

#ImpacTalk

#BeALeader