Hazel Mead: Η illustrator που καταρρίπτει τα ταμπού της γυναικείας περιόδου μέσα από την τέχνη
Στεφανία Παπαδημητρίου
30 Ιουλίου 2021
Μεγαλώνοντας, η Hazel Mead έτρεμε στη σκέψη «εκείνων των ημερών του μήνα». Ένιωθε τεράστια ντροπή και αμηχανία για την έμμηνο ρύση και τη σεξουαλικότητά της.
Όταν σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε μία πρακτική που της άλλαξε τη ζωή. Συνεργάστηκε με το φεμινιστικό οργανισμό Verve και αποφάσισε πως θα χρησιμοποιούσε τα social media και τη ζωγραφική προκειμένου κανένα κορίτσι να μην αισθανθεί όπως εκείνη.
Οι αναρτήσεις της απενοχοποιούν τις πιο άβολες στιγμές, τα posters που δημιουργεί δείχνουν πόσο συνηθισμένα είναι τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου - το πρήξιμο, η αυξημένη όρεξη, τα νεύρα.
«Ο λόγος που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει δύο άξονες, στην πραγματικότητα. Πρώτα, μου προσφέρει κάθαρση – μέσω της τέχνης μου μπορώ να ανοιχτώ για όλα όσα ντρεπόμουν να μιλήσω όταν ήμουν μικρότερη. Και δεύτερον, νομίζω πως αυτό το είδος έργου, μαζί με τα social media, έχει τη δύναμη να ξεκινήσει συζητήσεις, να δημιουργήσει κοινότητες και να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι», δήλωσε στο Global Citizen. «Αυτό είναι κάτι που θέλω να κρατήσω στα έργα μου, καθώς το αίσθημα απομόνωσης ή ντροπής στο να έχεις μία πάθηση σαν την κολπίτιδα, είναι πολύ λυπηρό. Το να μιλάς για τα πράγματα αυτά βοηθάει – πολύ!»
Η περίοδος είναι μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στο σχολείο – σπάνια την αποκαλούμε με το όνομά της. Συνήθως είναι «οι μέρες του μήνα» και άλλες έμμεσες διατυπώσεις. Χρειάζεται, όμως, να απομακρύνουμε το στίγμα γύρω από το θέμα αυτό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, άλλωστε, και συμβαίνει σε όλες. «Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν», είπε η Hazel Mead, «ειδικά στα social media».
«Είναι λες και η νέα γενιά αρχίζει να μιλάει. Το στηρίζω!»
Το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς της, όπως υποστηρίζει, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει τα ευαίσθητα ζητήματα. «Πρέπει να ξέρεις πώς θα αποτυπώσεις κάτι χωρίς να προσβάλλεις και να στοχοποιήσεις άλλους», εξήγησε. «Εδώ έρχεται ο ρόλος του illustrator – πώς θα επικοινωνήσεις ακριβώς το θέμα, το τι συμβαίνει, χωρίς να δείξεις την ίδια τη “βία”. Έχει να κάνει με την ισορροπία μεταξύ του αποδεκτού και του ξεκάθαρου».
Δείτε ακόμη: 10 διάσημες που «σπάνε» τα στερεότυπα και αναδεικνύουν την ομορφιά του γκρίζου μαλλιού
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits