REAL LIFE WHO

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Ο γιατρός ούτε είναι, ούτε πρέπει να πιστέψει πως είναι Θεός. Αρκεί να είναι κοντά στους ανθρώπους»


The Jennettes

31 Ιουλίου 2021

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης: «Ο γιατρός ούτε είναι, ούτε πρέπει να πιστέψει πως είναι Θεός. Αρκεί να είναι κοντά στους ανθρώπους»

Πάντοτε είχε ως πρότυπα τους γιατρούς- ήρωές του, που αγωνίζονταν για τα ιδανικά τους ενάντια στο κατεστημένο, αλλά και τη γιαγιά του, που με τα θεραπευτικά της βότανα ανακούφιζε τους πόνους των Καλύμνιων ψαράδων. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δεν είναι ένας απλός χειρουργός. Έφερε νέες μεθόδους χειρουργικής στην Ελλάδα που τον έκαναν να φτάσει στην «κορυφή» της παγκόσμιας ρομποτικής χειρουργικής.

Ο διεθνούς φήμης, Έλληνας χειρουργός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών βραβεύτηκε πρόσφατα από την Intuitive Surgical, κατακτώντας τον τίτλο του κορυφαίου στον κόσμο γενικού χειρουργού στη ρομποτική χειρουργική. Πρόκειται για τον πρώτο χειρουργό στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που εφάρμοσε τη ρομποτική χειρουργική το 2006 ενώ για την απονομή του βραβείου, η αμερικανική εταιρεία έκρινε με βάση την 15ετή προσφορά του χειρουργού, την ιατρική πρωτοπορία, τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων, αλλά και του εκπαιδευτικού έργου του.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει κάνει περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις αλλά και 16.500 και πλέον λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Συνολικά, η εμπειρία του περιλαμβάνει 20.000 επεμβάσεις ενώ πολλοί είναι οι χειρουργοί από κάθε γωνιά της γης που καταφθάνουν στην Αθήνα.

Ο διεθνούς φήμης χειρουργός σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ImpacTalk εξηγεί τι είναι η ρομποτική και ποιος είναι ο ρόλος του χειρουργού σε αυτήν. Δηλώνει πως ο εχθρός του είναι η ασθένεια και το όνειρό του ήταν πάντα να γίνει άριστος γιατρός, και όπως φαίνεται, τα κατάφερε. Παραδίδει πολύτιμα μαθήματα ζωής, μιλώντας για την αξία της ζωής και το θαύμα που βλέπει συχνά στο χειρουργείο.

«Ο γιατρός ούτε είναι, ούτε πρέπει ποτέ να πιστέψει πως είναι κοντά στον Θεό. Αρκεί, να είναι κοντά στους ανθρώπους»

Η ιστορία της ολοένα και πιο θελκτικής εξελικτικής του πορείας μέχρι τη σημερινή επιτυχημένη διαδρομή, ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια. Τότε που έβλεπε τους γιατρούς σαν «μικρούς Θεούς». Μεγάλωσε στην Κάρπαθο, σε μια εποχή που η σωτηρία ή η ανακούφιση των ασθενών κρεμόταν από τον γιατρό του νησιού. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, το μέλλον του ήταν ξεκάθαρο: θα γινόταν γιατρός.

Στα δώδεκα του χρόνια, όταν οι γονείς του θέλησαν να πάρουν την οικογένεια με τα έξι παιδιά στην Αμερική, πήρε ίσως την πιο σημαντική απόφαση. Προτίμησε να μείνει στη Ρόδο, με τον παππού και τη γιαγιά, ώστε να συνεχίσει να κυνηγάει το όνειρο της Ιατρικής. Διάβαζε πολύ, όχι μόνο τα σχολικά μαθήματα, αλλά και τα βιβλία του γιατρού και συγγραφέα Α. Τζ. Κρόνιν.

Το ξεκίνημα της διακεκριμένης του πορείας έγινε με την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με εξαιρετική επίδοση στις εξετάσεις. Και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος προς τη σημερινή του διαδρομή.

Το γεγονός που καθόρισε την πορεία του

Η φιλοσοφία του άλλαξε στο πέμπτο έτος της σχολής. Τα νέα από την Αμερική για την υγεία του πατέρα ήταν άσχημα και τα περιθώρια ζωής του, σύμφωνα με τους γιατρούς, στενά. Λίγες εβδομάδες πριν φύγει, πρόλαβε να τον αποχαιρετήσει. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε πως ο εχθρός είναι η ασθένεια και ότι για να την πολεμήσει, υπήρχε μόνο ένας τρόπος: να γίνει άριστος χειρουργός. Κι αυτό έκανε.

Με μια εντυπωσιακή διαδρομή από το Κολόμπο, στο Riverside Methodist, όπου το 1988 απέκτησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου παρακολούθησε πλήθος μεταπτυχιακών σεμιναρίων ανά τον κόσμο, με έμφαση στη Λαπαροσκοπική και στη Ρομποτική Χειρουργική, έγινε γρήγορα πρωτοπόρος στην ειδικότητά του.

Σαν τους ήρωες του Κρόνιν, που τον γοήτευαν μικρό, ακολούθησε τον κανόνα που λέει ότι δεν απορρίπτεις τη γνώση, πριν φροντίσεις πρώτα να την κατέχεις και να την δοκιμάσεις στην πράξη. Κι όταν γνώρισε μεθόδους χειρουργικής, που επιτρέπουν στο χειρουργό να μην ανοίγει το σώμα του ασθενή στα δύο, θέλησε να τις μάθει και να συμμετέχει μαζί τους, όχι ως απλός παρατηρητής, αλλά ως ηγέτης, στις εξελίξεις.

Εφάρμοσε laser για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών το 1991 ενώ παράλληλα έπρεπε να διαχειριστεί τη δυσπιστία του κόσμου. Έπειτα από τα αμέτρητα χειρουργεία που ακολούθησαν, την πρώτη του επέμβαση, ο ίδιος δηλώνει:

«Ποτέ δεν έχω μετανιώσει, γιατί μπήκα στο χειρουργείο»

Ίσως γιατί εκεί, έχει δει να συμβαίνουν τα μεγαλύτερα θαύματα, που τον έχουν διδάξει τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που περνάει σε όλους εμάς σήμερα μέσα από τις πολύτιμες εμπειρίες του στον τομέα της χειρουργικής. Τα όνειρά του Δρ. Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη φαίνεται πως έχουν πολύ δρόμο ακόμη αφού είναι ακατάπαυστα και δίνουν διαρκή έμπνευση στον κόσμο και για άλλα εξίσου σημαντική επιτεύγματα που θα αλλάξουν τον κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα πρόσωπα που μίλησαν στο www.ImpacTalk.gr, τη νέα συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης που αποτελεί όραμα της Τζένης Μπαλατσινού και του Κωνσταντίνου Καφίρη. Μια πλατφόρμα που δίνει βήμα σε Έλληνες ομιλητές υψηλού κύρους ανά τον κόσμο που έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο και σπουδαίο για κάθε πτυχή της ζωής, μέσα από τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης:

«The Leaders Talk»

«The Stories Talk»

«The Experts Talk»

«The Partners Talk»

Γίνε κι εσύ συνδρομητής για να γνωρίσεις καλύτερα τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, πατώντας εδώ.

#ImpacTalk

#BeALeader