REAL LIFE WHO

Reality Check: Τα προφίλ στο Instagram που αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από την «τέλεια» εικόνα των celebrities


Εύα Κονδύλη

18 Αυγούστου 2021

Reality Check: Τα προφίλ στο Instagram που αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από την «τέλεια» εικόνα των celebrities
Υπάρχουν κάποια accounts στο Instagram που έρχονται να καταρρίψουν τον μύθο των "αψεγάδιαστων" σταρ και να αποδείξουν ότι η τέλεια εμφάνιση που δείχνουν στα κοινωνικά δίκτυα είναι στην ουσία δημιούργημα φίλτρων ή πλαστικής χειρουργικής.

Ας το παραδεχτούμε. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια celebrity κουλτούρας, ακόμη κι αν ξέρουμε πως αν έχεις πολλά λεφτά όλα είναι δυνατά, συνεχίζουμε να εντυπωσιαζόμαστε από το πώς οι διάσημες δείχνουν πάντα τόσο όμορφες και λαμπερές -κάτι που μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε και τα μυστικά ομορφιάς τους.

Κάποια accounts στο Instagram όμως, έρχονται να καταρρίψουν τον μύθο των "αψεγάδιαστων" σταρ και να αποδείξουν ότι η τέλεια εμφάνιση που δείχνουν στα κοινωνικά δίκτυα είναι στην ουσία δημιούργημα φίλτρων ή πλαστικής χειρουργικής.

Το @celebface είναι ένας από τους πολλούς ανώνυμους λογαριασμούς που «ξεσκεπάζουν» τις επεξεργασίες που κάνουν οι διάσημοι στις φωτογραφίες τους, τα μη φιλτραρισμένα κοντινά πλάνα και, ίσως το πιο σημαντικό, τις πλαστικές που έχουν κάνει, σε μια σειρά από δημοσιεύσεις της μορφής πριν/μετά. 

Στα σχόλια γίνεται, φυσικά, ένας παροξυσμός: ποιος διάσημος έχει κάνει τι, που το έκανε και ποιος έχει πει ψέματα για αυτό.

Παλαιότερα υπήρχαν τα περιοδικά. Τώρα, όπως είναι φυσικό, το «κουτσομπολιό» έχει μετατοπιστεί στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά την αναμετάδοση των πιο σπαρταριστών νέων. Παρομοίως, ο λογαριασμός @s0cialmediavsreality, ο οποίος απευθύνεται σε κοινό σχεδόν 300.000 ατόμων, αφαιρεί τα φίλτρα από βίντεο και φωτογραφίες και συγκρίνει τις εικόνες παπαράτσι με τις αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα. 

Ενώ η δημιουργός του σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές επιτυχημένες σελίδες που έχουν δημιουργηθεί από την «αγάπη να καταστρέφουν διασημότητες», θεωρεί ότι ο λογαριασμός της είναι περισσότερο ένας απαραίτητος πόρος αυτοβοήθειας.

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της αυξημένης τάσης για διατροφικές διαταραχές: ιδίως για τους νέους, η εικόνα του σώματος προέρχεται κυρίως από τις εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο. Το αξιοθαύμαστο είναι όταν οι ίδιες οι celebrities στέλνουν μηνύματα σε αυτές τις σελίδες, παρακαλώντας να κατεβάσουν τις δημοσιεύσεις, κάτι που υποδηλώνει την ενοχή τους, αλλά και το πόσο βαθιά διαταραγμένη είναι η κοινωνία σήμερα.

Σε περιπτώσεις όπως αυτές, το μεγάλο ατού του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, το ότι ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, δηλαδή, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Που σημαίνει ότι όποιο παιδί ή έφηβος έχει πρόσβαση σε αυτά, κατακλύζεται από φωτογραφίες των αγαπημένων του σταρ, είτε είναι ηθοποιοί, είτε αθλητές, είτε influencer. Η «αψεγάδιαστη» εικόνα που βλέπουν περνάει στο υποσυνείδητό τους ως αυτή που πρέπει να έχουν και οι ίδιοι για να γίνουν αποδεκτοί από την κοινωνία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @s0cialmediavsreality

Αυτό οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχικές διαταραχές, αλλά και στο να υποβληθούν και οι ίδιοι σε κάποια πλαστική χειρουργική, με σκοπό να μοιάσουν όσο γίνεται στην εικόνα που βλέπουν, προσπαθώντας να ταιριάξουν στο «καλούπι» που η ίδια η κοινωνία έχει δημιουργήσει.

Οπότε, στην ερώτηση αν είναι αναγκαίες τέτοιες σελίδες στο Instagram, η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι ναι. Χρειαζόμαστε την απομυθοποίηση της τελειότητας, ως σύμμαχο στον πόλεμο της αυτο-αγάπης, αλλά και ένα δυνατό reality-check ότι η ζωή δεν είναι ό,τι βλέπουμε στο Instagram!

Δείτε ακόμη: Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr