REAL LIFE TRUE STORIES

Cyberbullying, ανασφάλειες, body-shaming: Mία influencer αποκαλύπτει το «σκοτεινό» πρόσωπο των social media


The Jennettes

21 Ιουλίου 2021

Cyberbullying, ανασφάλειες, body-shaming: Mία influencer αποκαλύπτει το «σκοτεινό» πρόσωπο των social media
H Em Sheldon έχει 118 χιλιάδες followers στο Instagram και 88 χιλιάδες subscribers στο YouTube. Απευθύνεται σε αρκετά ευρύ κοινό και είναι ο ορισμός της influencer.

H Em Sheldon έχει 118 χιλιάδες followers στο Instagram και 88 χιλιάδες subscribers στο YouTube. Απευθύνεται σε αρκετά ευρύ κοινό, διαφημίζει προϊόντα, προβάλλει τη ζωή της στο διαδίκτυο - είναι ο ορισμός της influencer.

Η πρώτη αντίδραση που έχουμε οι περισσότεροι, όταν μαθαίνουμε ότι κάποιος αντιμετωπίζει το influencing ως επάγγελμα, είναι να γελάσουμε. Κι όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να μπορεί κανείς να βιοποριστεί μέσω του διαδικτύου, ενώ συχνά οι αναρτήσεις που εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

«Αυτό που  μου λένε πολλοί, είναι πως “το μόνο που κάνεις, είναι να βγάζεις slefies όλη μέρα”. Δε νομίζω να αντιλαμβάνονται ότι αυτό απαιτεί εικοσάωρη εργασία καθημερινά», απαντά εκείνη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Em Sheldon (@emshelx)

Για την Em Sheldon όλα ξεκίνησαν το 2012, μέσα από ένα blog. Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια μέχρι να βγάλει τα πρώτα της χρήματα – δεν το αντιμετώπιζε σαν «δουλειά», αλλά σαν ένα χόμπι που τη συνάρπαζε. Και ξαφνικά, όταν άρχισαν να έρχονται οι πρώτες επιταγές, ήρθε και η online κακοποίηση.

«Σε ποιον άλλο χώρο σου επιτίθενται επειδή βγάζεις τα προς το ζην; Νιώθω πως σε συμπαθούν μέχρι να δουν ότι αρχίζεις να πετυχαίνεις», ανέφερε σε συνέντευξή της.

Ο όρος influencer χαρακτηρίζεται γυναικείος. Ίσως λόγω των lifestyle bloggers που μοιράζονται τη ζωή τους με το κοινό τους, ίσως λόγω των beauty addicts – ίσως επειδή, ως κοινωνία, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τους άνδρες ως «πολύ σοβαρούς» για να ασχοληθούν με τα social media.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Em Sheldon (@emshelx)

Καθημερινά, χιλιάδες γυναίκες δέχονται αρνητικά σχόλια κάτω από φωτογραφίες τους, ακόμη και μηνύματα, γεμάτα κακία, αρνητισμό, bodyshaming. Κι αυτό έχει, φυσικά, αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Πράγματι, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, η ομοφοβία – κάθε παθογένεια υπήρχε και πριν τα social media, δε «γεννήθηκε» χάρη σε αυτά. Τώρα πια, όμως, διαιωνίζεται ταχύτατα. Κι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θεωρούν δικαίωμά τους το να εκφράζουν τις αρνητικές και υποτιμητικές απόψεις τους κάτω από αναρτήσεις, απλώς επειδή ο influencer έχει πολλούς ακολούθους.

«Ο κόσμος κάθεται και διαβάζει για το κακό που προκαλεί το cyberbullying. Και μετά σκέφτεται “Α ναι! Αυτό θα πάω να κάνω σ’ εκείνη την κοπέλα”. Είναι τρελό», είπε η Em. 

 

Δείτε ακόμη: Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr