REAL LIFE WHO

Γυναικοκτονία νο 9: Δεν λέγεται αγάπη, λέγεται τοξική αρρενωπότητα


Έλενα Κρητικού

23 Αυγούστου 2021

Γυναικοκτονία νο 9: Δεν λέγεται αγάπη, λέγεται τοξική αρρενωπότητα

Μία ακόμη γυναίκα έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συντρόφου της το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή. Η ένατη γυναικοκτονία που σημειώνεται μέσα στην ίδια χρονιά στην Ελλάδα, συνέβη στη Θεσσαλονίκη και είχε θύμα μία 55χρονη γυναίκα.

Ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη χώρα μας αυξάνεται δραματικά και πολλοί είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να κατηγορήσουν έμμεσα τα θύματα. «Αντιμίλησε, ήθελε να αφήσει τον άνδρα της και να διαλύσει το σπίτι της, έψαχνε συνέχεια αφορμές για να τσακώνονται, τα ήθελε και τα έπαθε».

Οι «απόψεις» που ακολουθούν ή προηγούνται μιας γυναικοκτονίας, είναι μέρος της δολοφονίας των εννέα αυτών γυναικών... Είναι ένας ακόμη φόνος που διαπράττεται λεκτικά και λειτουργεί ως ανοχή απέναντι στα εγκλήματα κατά της γυναικείας φύσης. 

Τυχαίνει να ακούω στον δρόμο όλο αυτόν καιρό ανθρώπους να παίρνουν θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν και αφορούν τις γυναίκες. Η ανοχή χτίζεται όσο υιοθετούνται τέτοιες απόψεις και διαμοιράζονται στο κοινό. Καμία δικαιολογία δεν είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς γιατί ένας άνδρας αποφάσισε εν βρασμώ ή εν ψυχρώ να χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη και όλο του τον «ανδρισμό» για να δώσει τέλος στη ζωή της γυναίκας που έχει απέναντί του επειδή καταλαβαίνει πόσο αδύναμος θα γίνει χωρίς εκείνη. 

Κανένα κίνητρο δεν είναι αρκετό για να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία απέναντι στην αφαίρεση της ζωής μιας γυναίκας. Κανένας άνδρας δεν σκοτώνει επειδή αγάπησε, επειδή ήταν η κακιά η ώρα, επειδή η κοπέλα του ήθελε να τον χωρίσει. Οι γυναίκες που έφυγαν από τη ζωή από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, αφέθηκαν σε χέρια που ήταν γεμάτα από τοξική αρρενωπότητα. 

Εάν νιώθετε ή νιώσετε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, ότι βρίσκεστε στα χέρια ενός τέτοιου άνδρα, καλέστε στα παρακάτω νούμερα. 

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 21 3203 9799

Τηλεφωνική Γραμμή για τη βία κατά των γυναικών: 15900

Γενική Γραμματεία Ισότητας: 210 3315291 

Κέντρο Υποδοχής κακοποιημένων γυναικών: 210 4112091

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση