REAL LIFE WHO

Alia Issa: Η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο


The Jennettes

25 Αυγούστου 2021

Alia Issa: Η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στο Τόκιο μαζί με όλους τους αθλητές που βρίσκονται εκεί για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ανάμεσά τους, η Alia Issa, η οποία έχει ήδη ξεχωρίσει ως η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους φετινούς Παραολυμπιακούς. Με πρότυπο της τον Gianni Antetokounmpo, η ίδια ονειρεύεται στη χώρα μας ένα μέλλον που θα έχει την ίδια επιτυχία με την καριέρα του. 

Γεννήθηκε το 2001 στην Ελλάδα από Σύριους γονείς και ίσως γι' αυτό o Antetokounmpo είναι το είδωλό της, όπως έχει δηλώσει. «Ξεκινώντας από την Ελλάδα, κατόρθωσε τόσα πράγματα. Μια ημέρα θέλω να καταφέρω στον αθλητισμό όσα κι εκείνος». Όταν ήταν τεσσάρων ετών, ανέβασε υψηλό πυρετό από ευλογιά, προκαλώντας της εγκεφαλική βλάβη, μερική δυσκολία στην ομιλία και την μεταφορά της σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό σύντομα τη βοήθησε να βρεθεί πιο κοντά στον εαυτό της, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητές της.

Όπως δηλώνει η ίδια στο On Her Turf: «Είμαι πολύ χαρούμενη που μπορώ να αντιπροσωπεύσω τις γυναίκες και ειδικά τις γυναίκες με αναπηρία, στον αθλητισμό επειδή θέλω να μεταφέρω το μήνυμα πως καμία τους δεν θα έπρεπε να μένει καθηλωμένη στο σπίτι. Η αναπηρία δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνει, με σκληρή δουλειά μπορεί κανείς να πετύχει εξαιρετικά κατορθώματα σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται».

Η Issa έπρεπε να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και τις διακρίσεις από τα χρόνια που πήγαινε δημοτικό στην Ελλάδα. «Ήταν δύσκολη η προσαρμογή και δεν είχα φίλους. Πιστεύω πως αν τα παιδιά τότε μπορούσαν να κατανοήσουν την αναπηρία μου, θα είχαν γίνει σίγουρα φίλοι μου». Πριν τέσσερα χρόνια, η Issa ξεκίνησε να πηγαίνει σε σχολείο με μαθητές που έχουν παρόμοιες μορφές αναπηρίας. Στο νέο περιβάλλον ο σεβασμός καλλιεργήθηκε από νωρίς για πρώτη φορά ενώ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα αθλήματα. Αφού πειραματίστηκε με την ποδηλασία, άρχισε να βλέπει μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού της μέσα από τον αθλητισμό.  

Σήμερα στα είκοσι της χρόνια, κατάφερε να σπάσει ένα προσωπικό αλλά και παγκόσμιο ρεκόρ αφού έγινε η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο εκεί όπου διαγωνίζεται στη ρίψη κορίνας. Στο μέλλον ίσως γίνει γιατρός, εκπληρώνοντας το όνειρο του πατέρα της. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να αγωνίζεται σκληρά για τα δικά της όνειρα, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία που στέκεται σαν εμπόδιο μπροστά στους στόχους της. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Paralympic.org

Δείτε ακόμη: 18 αθλητές ποζάρουν για καλό σκοπό 

TAGS