Η Νέα Υόρκη τιμά την ακτιβίστρια Marsha P. Johnson με ένα άγαλμα- ύμνο στον έρωτα ανεξαρτήτως χρώματος
The Jennettes
27 Αυγούστου 2021
Υπήρξε μία τις πιο επιδραστικές drag queens της Νέας Υόρκης που άφησαν ανεξίτηλο το προσωπικό τους στίγμα και επηρέασαν μοναδικά τον κόσμο και την ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας.
Ο λόγος για την θρυλική ακτιβίστρια, Marsha P. Johnson, η οποία πριν λίγες ημέρες θα γινόταν 76. Η Νέα Υόρκη τιμά τη μνήμη της με ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο σε εκείνη που κάποτε υπήρξε «ερωμένη της ποίησης, των λουλουδιών, του χώρου και φυσικά του χρώματος μωβ».
Το πρώτο άγαλμα στη μνήμη της ακτιβίστριας που βρέθηκε δολοφονημένη στο Hudson River το 1992, αποτέλεσε πρωτοβουλία μερικών ακτιβιστών ενώ αποκαλύφθηκε στο κοινό την Πέμπτη στο Stonewall Inn, έξω από το μπαρ όπου το 1969 είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ομοφυλόφιλων όταν θαμώνες αποφάσισαν για πρώτη φορά να αντιδράσουν δυναμικά σε μία ακόμα επιχείρηση της αστυνομίας στα γκέι στέκια. Το άγαλμα ξεχωρίζει από ένα στέμμα με λουλούδια που τοποθετήθηκε στο κεφάλι της Johnson αφού ήταν το αξεσουάρ που τη χαρακτήριζε.
Το άγαλμα λειτουργεί επίσης ως απάντηση απέναντι σε κάθε τραμπουκισμό που έκανε κάποτε τον έρωτα να ζει καταδικασμένος στη σιωπή από την ντροπή και τον τρόμο. Αρκεί να θυμηθεί κανείς το Christopher Park που βρίσκεται στο West Village ακριβώς απέναντι από το ιστορικό μπαρ Stonewall Inn εκεί όπου η ιστορία κατέγραψε τις ταραχές του 1969. Ακολούθησαν τρεις μέρες συγκρούσεων στους γύρω δρόμους που σηματοδότησαν την αρχή του σύγχρονου κινήματος χειραφέτησης των ομοφυλόφιλων, αλλά έγιναν και η έμπνευση για τις ετήσιες παρελάσεις γκέι περηφάνιας που διοργανώνονται έκτοτε παντού στον κόσμο σε ανάμνηση εκείνου του ιστορικού γεγονότος.
Το 1992, μετά από 12 χρόνια αλλεπάλληλων αντιδράσεων, ο δήμος της Νέας Υόρκης τοποθέτησε τελικά στο Christopher Park ένα γλυπτό σύμπλεγμα του καλλιτέχνη George Segal που έγινε γνωστό ως «Μνημείο της γκέι απελευθέρωσης». Το μνημείο, που απεικονίζει όρθιο ένα ζευγάρι αντρών και καθιστό σε ένα διπλανό παγκάκι ένα ζευγάρι γυναικών, αποτελεί σήμερα δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Μανχάταν.
Οι ακτιβίστριες που άλλαξαν την ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας
Επιστρέφοντας στην Marsha P. Johnson, υπήρξε Αφρο-αμερικανή drag queen και ακτιβίστρια στις ταραχές του Stonewall για την απελευθέρωση των γκέι. Γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ και υπήρξε δημοφιλής φιγούρα της γκέι και καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1990. Είχε αναγνωριστεί ως μία από τις πρώτες που εναντιώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, εν μέσω των ταραχών του Stonewall.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Johnson και η φίλη της, Sylvia Rivera ίδρυσαν από κοινού το Επαναστάτες Δράσης Τραβεστί Δρόμου (STAR) και δήλωναν παρουσία σε παρελάσεις της γκέι απελευθέρωσης και σε άλλες ριζοσπαστικές πολιτικές δράσεις. Με τον ίδιο τρόπο, και η Rivera άλλαξε τον queer ακτιβισμό για πάντα καθώς αγωνίστηκε για να απομακρυνθεί το λευκό gay μεσοαστικό καθεστώς, φέρνοντας στο προσκήνιο τα δικαιώματα όλων.Αγωνίστηκε έντονα για μια νομοθεσία που απαγορεύει τις έμφυλες διακρίσεις, στόχος της ήταν να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για την άστεγη queer νεολαία και καλούσε σε αγώνες για ισότητα. Εκείνη την περίοδο, όμως, πολλά άτομα του gay ακτιβισμού την θεωρούσαν απλά μία ταραχοποιό μέχρι που κατάφερε πολλά άτομα να λάβουν ενεργό δράση.
Εκτός από την Marsha P. Johnson και τη Rivera, και η Miss Major Griffin-Gracy είναι επίσης ακτιβίστρια με σπουδαία συνεισφορά στον τρανς ακτιβισμό. Η εμπλοκή της στον ακτιβισμό για τα τρανς δικαιώματα ξεκίνησε όταν η ίδια κατάλαβε πόσα πολλά τρανς άτομα δολοφονούνται, χωρίς καμία αντίδραση από τον κόσμο. Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, και η συμμετοχή της στις εξεγέρσεις του Stonewall το 1969, έχοντας μάλιστα ηγετική «θέση».
Για πολλά χρόνια, ήταν η Γενική Διευθύντρια του οργανισμού «Transgender Gender Variant Intersex Justice Project», του οποίου στόχος είναι να αντιμετωπίσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρανς ατόμων στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μη λευκές τρανς γυναίκες. Τόσο εντός, όσο και εκτός του συγκεκριμένου οργανισμού, η Miss Major έχει δραστηριοποιηθεί στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας.
Το πρόσφατο άγαλμα της Johnson στη Νέα Υόρκη αποτελεί μία ακόμη απάντηση απέναντι σε όσους συνεχίζουν να μην αποδέχονται τα άτομα που διαφοροποιούνται στον έρωτα ενώ πολεμά πιο έντονα από ποτέ το “Whitewashing” της LGBTQ+ ιστορίας.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ sachirosedesign
Δείτε ακόμη: 10 celebrities που δεν γνώριζες ότι ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα