REAL LIFE WHO

Πώς είναι να μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου και να ζεις κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν


Έλενα Κρητικού

8 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς είναι να μεγαλώνεις μόνη το παιδί σου και να ζεις κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν

Λένε πως η Ινδία είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη για να ζουν οι γυναίκες. Κοιτάζοντας όμως παραδίπλα στον χάρτη, το Αφγανιστάν είναι μία ακόμη χώρα που συρρικνώνει τα δικαιώματά τους, αφαιρώντας την ελευθερία τους.

Από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους την εξουσία, οι γυναίκες άρχισαν να χάνουν σπίτια, όνειρα, φιλοδοξίες και μαζί, την ταυτότητά τους. Για την ακρίβεια, στις 15 Αυγούστου ήταν η τελευταία φορά που κυκλοφόρησαν με τα πρόσωπά τους ακάλυπτα και βίωσαν κατά κάποιον τρόπο την προσωπική τους ελευθερία. 

Ο φόβος είναι διάχυτος σε κάθε γυναίκα που είναι αδερφή, κόρη, γιαγιά, μητέρα. Ειδικά, εάν πρέπει να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της σε ένα περιβάλλον τυραννικό, ζει καθημερινά με πολλαπλούς φόβους, όπως για το εάν πρέπει να εξαναγκαστεί να ζήσει μακριά από το πλάσμα που έφερε στον κόσμο. 

Το στίγμα και η περιθωριοποίηση

Νέο δημοσίευμα στον Guardian παρουσιάζει την πραγματικότητα αυτών των γυναικών με μία από αυτές να δηλώνει: «Ήθελαν να πάρουν μακριά μου την κόρη μου». Τελικά, η Raihana κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με την κόρη της από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια της αδερφής της που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δυο τους σήμερα ζουν με ασφάλεια στο Manchester και το κυριότερο είναι πως είναι μαζί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει για τις περισσότερες γυναίκες που ζουν κάτω από την κυριαρχία των Ταλιμπάν. 

Η ζωή αυτών των μαμάδων στην ευρύτερη περιοχή ακολουθείται από στίγμα, φτώχεια και περιθωριοποίηση. Η εξουσία των Ταλιμπάν στέρησε ακόμη και την ελάχιστη προστασία που είχαν οι γυναίκες ενώ κυρίαρχο συναίσθημα είναι η απόγνωση. Η 28χρονη Yalda, μεγαλώνει μόνη της τα τρία παιδιά της ενώ αναγκάζεται να ζει κρυμμένη στην Καμπούλ καθώς ο πρώην άνδρας της θέλει να της τα πάρει. Όπως δηλώνει: «Ο πρώην άνδρας μου είναι μέλος των Ταλιμπάν τώρα και προσπαθεί να αρπάξει τα παιδιά μας. Το σπίτι του πατέρα μου είναι περικυκλωμένο καθώς προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να πετύχουν τον στόχο τους».

Ο πατέρας της ήταν εκείνος που είχε οργανώσει τον γάμο τους όταν η Yalda ήταν μόλις 14 χρονών. «Δεν ήξερα τι σημαίνει γάμος, ήμουν ακόμη παιδί», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ίδια. Ο γάμος της ήταν κακοποιητικός ενώ η βία που έζησε, έχει μετατραπεί σε σημάδια που έχουν μείνει στο σώμα της. «Δεν άφηνε την κόρη μας να πηγαίνει σχολείο και κάθε φορά που επέμενα να τη στείλουμε, με χτυπούσε με τη ζώνη του».

Αρκετά!

Μια χειμωνιάτικη βραδιά τoυ 2014 με τη βοήθεια ενός γείτονα, αποφάσισε να φύγει μακριά με τα παιδιά της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης της. Η επιμέλεια των παιδιών της όπως φαίνεται, δεν είναι αρκετή μπροστά στην επιβολή και τους νέους κανόνες των Ταλιμπάν με αποτέλεσμα να ζει καθημερινά με φόβο. Ακόμη κρύβεται και ελπίζει να εγκριθεί η visa της για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρει να ζήσει μια ασφαλή ζωή ενώ όπως τονίζει, μέχρι σήμερα παίζει τον ρόλο της μητέρας αλλά και του πατέρα για τα παιδιά της. 

Η φράση που μεταφέρει ακριβώς την ψυχολογία αυτών των γυναικών, δίνεται μοναδικά μέσα από τις παρακάτω λέξεις: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τα παιδιά μου αλλά χρειάζομαι βοήθεια για να τα κρατήσω μαζί μου». Και αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που περιέχει όλη την τραγικότητα του να είσαι γυναίκα και να μεγαλώνεις την κόρη σου χωρίς καμία προστασία στο Αφγανιστάν. 

Δείτε ακόμη: Η μαγεία της μητρότητας