REAL LIFE WHO

Ethnasia: Η Φανή είναι το κορίτσι πίσω από τα ωραιότερα boho κοσμήματα του Instagram


Στεφανία Παπαδημητρίου

6 Νοεμβρίου 2021

Ethnasia: Η Φανή είναι το κορίτσι πίσω από τα ωραιότερα boho κοσμήματα του Instagram

«Είμαι η Φανή, είμαι 29 ετών και ιδιοκτήτρια της Ethnasia»

Σίγουρα την έχουμε δει στο Instagram. Τόσο την ίδια, όσο και τα κοσμήματά της. Είναι το κορίτσι με τα κόκκινα μαλλιά και το boho ντύσιμο που θυμίζει καλοκαίρι, σ' όποια εποχή του χρόνου κι αν βρισκόμαστε. Και όταν την προσέγγισα για αυτήν τη συνέντευξη, ήμουν σίγουρη ότι είναι ακριβώς όσο cool φαίνεται. Είχα άδικο, τελικά. Είναι περισσότερο.

Η καταγωγή της είναι από το Διδυμότειχο και πλέον ζει στην Ξάνθη, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρίας. Η αγάπη της για τα κοσμήματα γεννήθηκε ένα καλοκαίρι, όταν ακόμη σπούδαζε Νομική στο ΑΠΘ. Επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη για διακοπές, είδε τους street artists που ζουν και δημιουργούν στο νησί. «Ενθουσιάστηκα», μου είπε. Στη συνέχεια, γνώρισε τυχαία έναν Λατινοαμερικάνο που έφτιαχνε μακραμέ και της έδειξε την τέχνη. Ξεκίνησε λοιπόν να φτιάχνει τα δικά της, σχεδόν αμέσως κατάλαβε ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή της. Κι αυτό που άρχισε ως χόμπι, έμελλε να γίνει καθημερινή ενασχόληση και τελικά επάγγελμα. «Αλλά πρωτίστως είναι πάθος, ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». 

jenny.gr

Εδώ και δύο χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την εταιρεία, μαζί με το αγόρι της. Μέσω του e-shop, οι δημιουργίες της έγιναν γνωστές και αγαπήθηκαν από ολόκληρο τον κόσμο - κυριολεκτικά. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, έχουν φτάσει από την Ελλάδα και τον Λίβανο, ως τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία και την Κένυα.

Πώς τα κατάφερε, άραγε; «Έλα ντε», μου απάντησε. Και μιλήσαμε για όλα.

Για τους street artists στην Ελλάδα

Δυστυχώς, είναι λίγο παρεξηγημένοι. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία) στήνονται ειδικές αγορές για ανθρώπους που φτιάχνουν μόνοι τους πράγματα και θέλουν να τα εκθέσουν στο κοινό. Η αμεσότητα αυτή με τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει με κανένα άλλο τρόπο πώλησης και η συνεχής εναλλαγή προορισμών με γεμίζει ενέργεια.

jenny.gr

Γνωρίζεις προσωπικά τον πελάτη, συζητάς μαζί του, του προτείνεις εσύ τι θα του ταίριαζε καλύτερα. Το προσωπικό στοιχείο λείπει από τον τρόπο που καταναλώνουμε. Αν υπήρχε, ίσως καταναλώναμε πιο συνειδητά. Πάντως σίγουρα αγοράζοντας κάτι από έναν street artist το αγαπάς λίγο παραπάνω, γιατί συνήθως το συνδέεις και μία εικόνα από τις διακοπές σου ή με μία στιγμή από τη βόλτα σου στην πόλη όπου έκανες στάση στον πάγκο του. Τα αντικείμενα έτσι φορτίζονται με ένα συναίσθημα κι ένα χαμόγελο.

jenny.gr

Για την απρόσμενη επιτυχία

Πραγματικά η απήχηση ήταν μεγαλύτερη απ’ όσο περίμενα. Πιστεύω ότι ήταν ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς με το γεγονός ότι έχουμε ένα οικείο και άμεσο προφίλ που κάνει τον κόσμο εύκολα να δεθεί μαζί μας. Όλα όμως ξεκινούν από το προϊόν. Αν το κόσμημα δεν είναι αρκετά καλό, ποιοτικό, πρωτότυπο, αν δεν έχει τον δικό του χαρακτήρα, δεν θα έχει τα «προσόντα» να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί ευρέως. Οπότε, πρωτίστως με τη σκληρή δουλειά πετύχαμε αυτό, να δημιουργούμε κοσμήματα που αξίζει να φορεθούν.

jenny.gr

Έπειτα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ύφος της εταιρείας μας στα social media. Αυτή η αμεσότητα και η οικειότητα εκτιμάται. Υπάρχουν συνεχώς καινούργιες δημιουργικές φωτογραφίες με καινούργια προϊόντα. Θέλεις, δεν θέλεις τα προσέχεις. Πάντως το signature της Ethnasia είναι η φιλοσοφία μας. Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και θελήσαμε να το δώσουμε στον κόσμο. Δεν ξεκινήσαμε με πρώτο σκοπό το κέρδος και τις αυξημένες πωλήσεις. Δεν πουλάμε απλά κοσμήματα, αλλά προωθούμε κι έναν τρόπο ζωής. Βρήκαμε λοιπόν ανταπόκριση σ’ αυτό το κοινό που αγαπά αυτόν τον τρόπο ζωής. Και απ’ ότι φαίνεται αυτό το κοινό είναι μεγάλο!

jenny.gr

Κάθε μέρα βλέπω το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα και να αγαπιέται από τόσο κόσμο. Βλέπω ότι ο κόσμος που αγαπά τα boho κοσμήματα αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα και στέλνοντάς τους τα κοσμήματά μου νιώθω μία προσωπική σύνδεση μαζί τους, γιατί αγαπάμε το ίδιο πράγμα. Το boho κόσμημα που σχεδιάζουμε είναι κομμάτι μίας ολόκληρης φιλοσοφίας ζωής, ενός τρόπου ζωής που εμπνευστήκαμε από τη Σαμοθράκη και τον κάναμε δικό μας. Χαίρομαι που μέσω των κοσμημάτων μου επικοινωνώ με άτομα απ’ όλο τον κόσμο που δεν τους θεωρώ απλώς πελάτες, αλλά ανθρώπους που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

jenny.gr

Για την ιδιαίτερη φύση της δουλειάς της

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να κρατήσεις ισορροπίες. Η δημιουργία δεν έχει ωράριο και δεν λειτουργεί με πειθαρχία και πρόγραμμα. Ωστόσο, ως δουλειά έχει απαιτήσεις, πρέπει συνέχεια να κυκλοφορούμε νέα σχέδια και να εμπλουτίζουμε τις συλλογές μας. Προσωπικά νομίζω υπάρχουν περίοδοι που είμαι πολύ δημιουργική και κάποιες καθόλου. Ευτυχώς οι δεύτερες είναι πολύ λιγότερες και δεν κρατάνε για πολύ. Συνήθως τα καλοκαίρια χαλαρώνω, αφήνω τους ρυθμούς να πέσουν, γεμίζω μπαταρίες και εικόνες για την «δημιουργική-παραγωγική» περίοδο. Άλλωστε και η δημιουργικότητα λειτουργεί ως μία μπαταρία. Πρέπει να την φορτίζεις κατά περιόδους με εμπειρίες, ξεκούραση, νέες εικόνες. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο προσπαθώ να «πειθαρχώ» την δημιουργικότητά μου και να δημιουργώ συνεχώς καινούργια σχέδια.

jenny.gr

Η Φανή δε θα μπορούσε να ασχληθεί με κάτι άλλο. Το σκέφτηκε όταν τελείωσε τη σχοή της, αλλά ανέκαθεν υπήρχε το μικρόβιο της δημιουργικότητας. Ευτυχώς (τόσο για την ίδια, όσο και για όλους εμάς) το αγόρι της τη στήριξε, την ενέπνευσε να ακολουθήσει το ένστικτό της και μαζί, έκαναν τα πρώτα βήματα. Έστησαν το e-shop, δουλεύουν μαζί και, παρότι η καριέρα της στη νομική τελείωσε πριν καν αρχίσει, κατάλαβε «ότι το να κάνεις το πάθος σου επάγγελμα, δεν σε απογοητεύει ποτέ». 

Μπορείτε να βρείτε τη Φανή στο Instagram εδώ: @ethnasia_jewelry