REAL LIFE WHO

Terry Tsiolis: «Πριν φωτογραφίσω ένα πρόσωπο, κοιτάζω πάντα τα μάτια. Από εκεί ξεκινούν όλα»


Έλενα Κρητικού

13 Νοεμβρίου 2021

Terry Tsiolis: «Πριν φωτογραφίσω ένα πρόσωπο, κοιτάζω πάντα τα μάτια. Από εκεί ξεκινούν όλα»
Από τον φακό του έχουν περάσει διασημότητες και τα πιο αναγνωρισμένα πρόσωπα στον κόσμο, από τη Rihanna μέχρι την Isabella Rossellini και τη Gwyneth Paltrow που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο αγαπημένη του συνεργασία. Ο Terry Tsiolis είναι ένας φωτογράφος που αυτοαποκαλύπτεται μέσα από τα έργα του, πλάι από τα πρόσωπα που συλλαμβάνει στην κάμερά του με έναν τρόπο εντελώς ξεχωριστό, κοιτάζοντας πρώτα τα μάτια, «εκεί από όπου ξεκινούν όλα».

Από τον φακό του έχουν περάσει μερικά από τα πιο διάσημα πρόσωπα στον κόσμο, από τη Rihanna μέχρι την Isabella Rossellini και τη Gwyneth Paltrow -που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο αγαπημένη του συνεργασία. Ο Terry Tsiolis είναι ένας φωτογράφος που (αυτό)αποκαλύπτεται μέσα από τα έργα του, πλάι από τα πρόσωπα που συλλαμβάνει στην κάμερά του με έναν τρόπο εντελώς ξεχωριστό, κοιτάζοντας πρώτα τα μάτια, «από εκεί που ξεκινούν όλα».

Αν βρεθείς μπροστά από τον φακό του, το πρώτο σημείο που θα κοιτάξει επάνω σου είναι τα μάτια «γιατί από αυτά καταλαβαίνει τα πάντα». Λίγο πριν την πρώτη του έκθεση με τίτλο Portraits στο Μουσείο Μπενάκη, ο Terry Tsiolis συστήνεται στο jenny.gr και ξεδιπλώνει τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και όλα όσα λατρεύει στη δουλειά του.

Portraits

Η έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη δεν θα παρουσιάζει μοντέλα και celebrities από τη λαμπερή βιομηχανία της μόδας αλλά επικεντρώνεται σε έργα πίσω από απλούς ανθρώπους. Το Portraits προβάλλει όλα όσα έχει δημιουργήσει ο φωτογράφος από το 2013 μέχρι σήμερα μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και περιεκτικά βίντεο καθημερινών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματότυπου, θρησκείας ή καταγωγής, σε ένα ιδιαίτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ κοντά μας.

Κατάλαβα γρήγορα πως όλοι οι άνθρωποι και οι ψυχικοί τους κόσμοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Τα πορτραίτα που φιλοξενούνται, παρουσιάζουν άραγε σημεία σύγκλισης λόγω της αυθεντικής ομορφιάς ή κάποιου άλλου στοιχείου, ή είναι δύο δρόμοι παράλληλοι; Σύμφωνα με τον φωτογράφο τους:

«Συναντώνται στον βασικό άξονα της έκθεσης, μέσα από τις διαφορετικές χώρες που φωτογραφήθηκαν, (Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο, ΗΠΑ, Καναδάς), και από τον τρόπο που διαμορφώθηκε η κάθε λήψη τα τελευταία 8 χρόνια».

Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά o Terry Tsiolis για το συγκεκριμένο εγχείρημα: «Πάντα εμπνεόμουν από άτομα που έβλεπα στον δρόμο και θεωρούσα πως θα ήθελα να απαθανατίσω. Αντί να πάω να ρωτήσω τους περαστικούς αν θέλουν να τους βγάλω το πορτραίτο τους, δημοσίευσα μια σχετική ανάρτηση στα social media, δίνοντας τη σχετική ημερομηνία της φωτογράφισης. Και η ανταπόκριση του κόσμου, μάλλον ήταν μεγάλη.

Εάν αναρωτιέστε γιατί επέλεξε να το κοινοποιήσει μέσω των social media, ο ίδιος δηλώνει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «απασχολούν πλέον μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας κι έτσι του αρέσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Όπως εξηγεί άλλωστε: «Η ζωή και ο τρόπος που ζούμε, διαρκώς εξελίσσονται και δεν το βρίσκω καθόλου κακό».

Montreal- Νέα Υόρκη: 2 αγαπημένοι δρόμοι

Στην ερώτηση «σε ποιο μέρος της Γης θα ήθελες να έχει μεγαλώσει;», απαντάει αφοπλιστικά: «είμαι πολύ ευτυχισμένος από την πραγματικότητα που ζω». Κάπως έτσι καταλαβαίνω πως μάλλον δεν θα άλλαζε τίποτα στη ζωή του και αυτό θα έλεγε κανείς πως τον κάνει διπλά επιτυχημένο.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Montreal από γονείς που ήταν Έλληνες μετανάστες και εδώ και 27 χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ξεκίνησε να φωτογραφίζει για πρώτη φορά το 1995 και μάλλον ήξερε από πάντα τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του. Ο συναρπαστικός κόσμος της φωτογραφίας τον καλούσε κοντά του και όπως φαίνεται, η ενασχόληση με αυτόν ήταν μονόδρομος από τότε που πήρε τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια του.

Τι κάνει στα αλήθεια, τον κόσμο της φωτογραφίας «συναρπαστικό» για εκείνον; Όπως δηλώνει:

«Αυτό που απολαμβάνω στη δουλειά μου, είναι ότι η κάθε λήψη είναι διαφορετική. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται».

Όσο για τον χώρο της μόδας και τι είναι αυτό που τον τράβηξε κοντά της, δηλώνει: «Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική και ανατρεπτική βιομηχανία με συνεχείς αλλαγές. Είναι κάτι που πάντοτε με προσέλκυε και μου τραβούσε το ενδιαφέρον».

The eyes, chico. They never lie

Τι είναι όμως αυτό που παρατηρεί πρώτα σε ένα άτομο, όταν το εξερευνά για πρώτη φορά μέσα από τον φακό του; Από την απάντησή του, έκανα αυτομάτως την κινηματογραφική μεταφορά από το Scarface αφού ο ίδιος χωρίς καμία παραπάνω σκέψη, μου απάντησε πως τα μάτια είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει επάνω στο πρόσωπο που φωτογραφίζει.

«Πριν φωτογραφίσω ένα πρόσωπο, κοιτάζω τα μάτια. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα»

Πώς είναι άραγε να εξερευνάς μέσα από την κάμερα πρόσωπα που δεν έχεις ξαναδεί; Όπως μας λέει: «Είναι σαν να συναντάς κάποιον για πρώτη φορά».

Η συνεργασία με τη Gwyneth Paltrow

Ανάμεσα σε όσα ήθελα να μάθω για εκείνον, ήταν ποιον νέο φωτογράφο ξεχωρίζει και ποια είναι η αγαπημένη του συνεργασία μέχρι σήμερα. Ο ίδιος εκτιμά πολύ τον Αμερικανό φωτογράφο, Tyler Mitchell ενώ η συνεργασία που θυμάται έντονα είναι αυτή με τη Gwyneth Paltrow για το Goop Issue #1 το Φθινόπωρο του 2017.

Ο φωτογράφος είχε στο μυαλό του όλο το concept, ήταν σίγουρος ότι θα πετύχει κι έτσι κι έγινε. Η Gwyneth ήταν από την αρχή ανοιχτή να πρωταγωνιστήσει στον φακό του, έχοντας το σώμα της καλυμμένο μόνο με λάσπη για το πρώτο τεύχος του περιοδικού.

jenny.gr

Το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο iconic πρόσωπα στον κόσμο, μου γέννησε την περιέργεια να μάθω πόσο εύκολο είναι να τους βγάζει κάθε φορά τον καλύτερο τους εαυτό κατά τις λήψεις και αν ακολουθεί «τεχνικές επιτυχίας». Η απάντηση κρύβεται στα παρακάτω λόγια:

«Τα πάντα κρίνονται από το εάν δημιουργείς με επιτυχία την απαραίτητη οικειότητα, επιτρέποντας στο πρόσωπο που φωτογραφίζεται να ξεδιπλώνεται όσο περισσότερο γίνεται».

Λίγο πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας, μιλήσαμε για την οπτική και για το αν υπάρχουν όρια στην τέχνη της φωτογραφίας ή αν τελικά επιτρέπονται τα πάντα λίγο πριν το πολυπόθητο κλικ. Για τον Tsiolis, που έρχεται σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, «τα πάντα επιτρέπονται και δεν υπάρχουν όρια». Και κάπως έτσι μας έκανε να ανυπομονούμε περισσότερο για τα «πορτραίτα» του, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά, από τις 18 Νοεμβρίου.

Terry Tsiolis: Portraits

Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς 138

Διάρκεια έκθεσης: 18 Νοεμβρίου- 5 Δεκεμβρίου 2021