REAL LIFE WHO

Μαρία Αθανασοπούλου: H TikToker που μαθαίνει την κορεάτικη κουλτούρα στους Έλληνες


Ελένη Τσούτση

10 Δεκεμβρίου 2021

Μαρία Αθανασοπούλου: H TikToker που μαθαίνει την κορεάτικη κουλτούρα στους Έλληνες
H Μαρία Αθανασοπούλου δεν είναι απλώς η TikToker της διπλανής πόρτας, αφού χρησιμοποιεί το μέσο που λατρεύουν εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο για να μας μυήσει στην κορεάτικη κουλτούρα.

Είναι καθηγήτρια κορεάτικων τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για να ξεκινήσει να γυρίζει video όπου μιλά για τη κορεάτικη γλώσσα και εξηγεί τις διαφορές που έχουν οι Έλληνες με τους Κορεάτες - πάντα με το δικό της ξεχωριστό χιούμορ.

Ως Κορεάτισσα κατά το ήμισυ, λατρεύει το skincare και δοκιμάζει συνεχώς νέα προϊόντα αφού απολαμβάνει να κάνει reviews για το κοινό της. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 30 χιλιάδες followers και πάνω από 1 εκατ. likes.

Η Μαρία μιλά στο #jennygr και μέσα από ένα video που έφτιαξε ειδικά για εμάς, παρουσιάζει τις πολιτισμικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα.

Πώς είναι να γίνεσαι viral στο TikTok; Περίμενες την επιτυχία που ήρθε;

Νιώθω κυρίως χαρά που τόσος κόσμος βρίσκει τα βίντεό μου διασκεδαστικά ή ταυτίζεται με αυτά. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να έχουν μια κάποια απήχηση, αλλά σίγουρα η πραγματικότητα ξεπερνάει αυτό που είχα κατά νου (εδώ είναι το κομμάτι που ευχαριστώ τη μητέρα μου, όπως κάνουν στα oscar speeches;). Θεωρώ πως ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολύς κόσμος ασχολείται με την kpop, τα korean dramas και γενικότερα την κορεατική κουλτούρα και γι' αυτό υπάρχει τέτοια ανταπόκριση.

Jenny.Gr

Έχεις δεχτεί ποτέ αρνητική κριτική από το κοινό σου;

Γενικά δεν εχω δεχθεί αρνητική κριτική, ούτε από το «κοινό μου», ούτε από άλλους χρήστες. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Αυτό που δέχομαι συχνά-πυκνά είναι hate comments, με τα οποία προσπαθώ να μην ασχολούμαι καθόλου.

Ποιες διαφορές διαπιστώνεις στις κουλτούρες των δύο λαών;

Νομίζω πως οι Έλληνες είναι πιο εξωστρεφείς και εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους, ενώ οι Κορεάτες είναι πιο εσωστρεφείς άνθρωποι.

Τι θα άλλαζες στη νοοτροπία τoυ Έλληνα και τι στου Κορεάτη; Και τι θα μπορούσε να μάθει κάτι ο ένας από τον άλλο;

Στην ελληνική νοοτροπία θα άλλαζα την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις και στην κορεατική νοοτροπία θα άλλαζα την αυστηρή κοινωνική ιεραρχία και τον συντηρητισμό. Οι Έλληνες από τους Κορεάτες θα μπορούσαν να μάθουν την ευγένεια και τη διακριτικότητα, ενώ οι Κορεάτες από τους Έλληνες, την αμεσότητα.

Ως παιδί, είχες βιώσει ρατσισμό από άλλα παιδιά ή ενήλικες;

Ευτυχώς δεν έχω βιώσει πολύ ρατσισμό. Ό,τι βίωσα, το βίωσα κυρίως από το νηπιαγωγείο μέχρι τη Β δημοτικού περίπου. Ηταν τα κλασσικά σχόλια τύπου «έχεις σκιστά μάτια», «είσαι κινεζακι τρως πολύ ρυζάκι» κτλ. Και ως ενήλικη, μπορεί να ακούσω κάποιο ρατσιστικό σχόλιο, αλλά περιστασιακά.

Πώς θα σχολίαζες την επίδραση της κορεάτικης κουλτούρας στην Ελλάδα;

Η επιδραση της κορεατικής κουλτούρας στην Ελλάδα μού φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Έχουμε δυο χώρες που βρίσκονται τόσο μακριά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κι όμως υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Νομίζω ότι αυτό που συναρπάζει τον Έλληνα, όσον αφορά την κορεατική κουλτούρα, είναι το «διαφορετικό», στο οποίο όμως βλέπει αρκετά κοινά σημεία ώστε να μπορέσει παράλληλα να ταυτιστεί.

Jenny.Gr

Είδες το Squid Game; Γιατί πιστεύεις ότι κέρδισε το κοινό παγκοσμίως;

Ναι, είμαι κι εγώ ένα από τα εκατομμύρια άτομα που είδαν το Squid Game! Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κατασταλάξει ακόμα στους λόγους για τους οποίους γνώρισε τέτοια επιτυχία. Φαντάζομαι ότι επειδή είναι μια πολύ καλογυρισμένη σειρα δράσης (μαζί με μια εσάνς reality show), έβαζε υποσυνείδητα τους θεατές στη θέση των παικτών, δημιουργώντας έτσι ένα έντονο αίσθημα σασπένς.

@korean_maria

Απάντηση στο @giostrat ##squidgame ##squidgamenetflix ##squidgamegreece ##τοπαιχνιδιτουκαλαμαριου ##κορεα ##κορεατικα ##κορεατικα_με_τη_μαρια ##greekkorean

♬ Pink Soldiers - 23

Έχεις πάει στα korean parties που διοργανώνονται στην πόλη;

Παλαιότερα πήγαινα πιο συχνά στα k-pop parties στην Αθήνα, μετά σταμάτησα να πηγαίνω εντελώς. Τώρα τελευταία έχω ξαναπάει 1-2 φορές, αλλά επειδή δεν ξέρω τα καινούργια τραγούδια, νιώθω εντελως boomer!

Υπάρχει κάτι που λείπει και θα ήθελες να προστεθεί στην κορεάτικη γαστρονομική σκηνή της πόλης;

Τα αγαπημένα μου μερη στην Αθηνα για κορεατικο φαγητό είναι το Ikura Sushi Bar, το Dosirak και το Seoul House. Τα δυο πρώτα βρίσκονται κατάκεντρο, στο Σύνταγμα, και το τρίτο βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο. Αυτό που πιστεύω ότι λείπει από την κορεατική γαστρονομική σκηνή της Αθήνας είναι τα επιδόρπια και το street food. Θα πλήρωνα όσο όσο αν άνοιγε τέτοιο μαγαζί!

Δεν θα μπορούσαμε να μη σε ρωτήσουμε για τα κορεάτικα μυστικά ομορφιάς. Αξίζουν το hype; Εσύ ποια εφαρμόζεις;

Θεωρώ ότι δικαίως γίνεται τόσος ντόρος για το κορεατικο skincare, όχι μόνο για τα ίδια τα προϊόντα, αλλά και για τη γενικότερη προσέγγιση που έχουν οι Κορεάτισσες και οι Κορεάτες σχετικά με την περιποίηση προσώπου και σώματος. Φυσικά, υπάρχουν κορεατικα προϊόντα που αξίζουν και άλλα που δεν αξίζουν τόσο, οπότε χρειάζεται κι εκεί έρευνα πριν αγοράσουμε κάτι και το βάλουμε στο δέρμα μας. Τα κορεατικα μυστικά ομορφιάς -δεν ξέρω αν είναι πια τόσο μυστικά βέβαια, αλλά καταλαβες- που προσπαθώ να εφαρμόζω, είναι να κρατάω το δέρμα μου συνεχώς ενυδατωμένο και να φοράω πάντα αντηλιακό!

Έχεις σκεφτεί ποτέ να εξελίξεις αυτά που κάνεις στο TikTok σε κάτι άλλο, πχ μια εκπομπή; Σου έχει γίνει κάποια σχετική πρόταση;

Ναι, το έχω σκεφτεί. Θα μου άρεσε πολύ να εξελίξω αυτό που κάνω στο τικτοκ, είτε αυτό είναι youtube, είτε εκπομπή, είτε ό,τι άλλο. Νομίζω ότι το έχω με το επικοινωνιακό κομμάτι και με ευχαριστεί η διάδραση με τον κόσμο. Ακόμα δε μου έχει γίνει κάποια σχετική πρόταση, αλλά θα χαρω πολύ αν γίνει. Λες να ξεκινήσω το manifesting;

@korean_maria

##mixedpeople ##mixedkidschallenge ##countrychallenge ##greekkorean ##culturechallenge ##greektiktok ##koreantiktok

♬ Question for mixed people MMVP Mr Elegant MMVP - 🗣Yo PerCy

Μιας και μαθαίνεις κορεάτικα στο κοινό σου, πες μας μια κορεάτικη λέξη που αξίζει να ξέρουμε και μια ελληνική που θα μάθαινες σε έναν Κορεάτη, και γιατί.

Μια κορεατική λέξη που θα μάθαινα στους Έλληνες είναι το "대박" (ντέμπακ) που το λέμε συνήθως όταν συμβαίνει κάτι πολύ καλό ή όταν θελουμε να δείξουμε ποσο μας αρέσει κάτι, το αντίστοιχο "wow!" ή "awesome" στα αγγλικά, επειδή πάντα είναι χρήσιμο ένα επιφώνημα ή μια λέξη θαυμασμού. Αντίστοιχα στους Κορεάτες θα μάθαινα το «τζέρτζελο», επειδή μου αρέσει το πώς ακούγεται και πιστεύω ότι θα άρεσε και σε εκεινους, ιδίως αν μάθαιναν και τη σημασία.

Δείτε το video της Μαρίας για το #jennygr, για τις διαφορές των δυο πολιτισμών:

TAGS