REAL LIFE WHO

H Maya Angelou έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα των ΗΠΑ


JTeam

11 Ιανουαρίου 2022

H Maya Angelou έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε νόμισμα των ΗΠΑ
Getty Images
Η ποιήτρια, ακτιβίστρια και δημοσιογράφος έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικανικό νόμισμα

Γεννημένη ως Marguerite Annie Johnson, η Maya Angelou δεν βραβεύτηκε ποτέ επισήμως για την ποίηση της από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά λίγοι έχουν φτάσει στο επίπεδο της πολιτιστικής σημασίας της, παγκοσμίως. Οι στίχοι της βρίσκονται στην καρδιά της αμερικανικής εμπειρίας και σήμερα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικανικό νόμισμα.

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας, τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», δήλωσε η Janet Yellen, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ.

Το νέο νόμισμα απεικονίζει την Maya Angelou με ανοιχτά και απλωμένα χέρια. Πίσω της είναι ο αετός-έμβλημα της Αμερικής που πετά και ο ήλιος που ανατέλλει, τα οποία είναι «εμπνευσμένα από την ποίησή της και συμβολίζουν τον τρόπο που έζησε», πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Jenny.Gr
@VictorBlackwell

Η μπροστινή πλευρά δείχνει την προτομή του George Washington, του πρώτου προέδρου της χώρας. Το αμερικανικό νομισματοκοπείο σκοπεύει να εκδώσει άλλα 20 κέρματα τα επόμενα χρόνια, που θα απεικονίζουν άλλες θρυλικές Αμερικανίδες, οι οποίες έπαιξαν ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Αμερικής.

Κέρματα εμπνέονται επίσης φέτος από τη Sally Ride, την πρώτη γυναίκα αστροναύτη των ΗΠΑ, την Wilma Mankiller, την πρώτη γυναίκα αρχηγό των Τσερόκι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την Anna May Wong, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ κινηματογράφου στο Hollywood.

Η Maya Angelou πέθανε το 2014 σε ηλικία 86 ετών.