REAL LIFE WHO

Concetta Antico: Η καλλιτέχνης που μπορεί να δει 100 εκατομμύρια χρώματα


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2022

Concetta Antico: Η καλλιτέχνης που μπορεί να δει 100 εκατομμύρια χρώματα
Όταν ήταν παιδί, η Concetta Antico «έβλεπε» γύρω της με έναν μοναδικό τρόπο και σίγουρα σκεφτόταν «έξω από τα κουτάκια» αλλά της πήρε χρόνια για να καταλάβει πόσο διαφορετικά αντιλαμβανόταν τελικά τον κόσμο.

Η Αυστραλιανή καλλιτέχνης, Concetta Antico, μπορεί να δει 100 φορές περισσότερα χρώματα από έναν συνηθισμένο άνθρωπο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να δει περίπου 100 εκατομμύρια χρώματα, που εμείς δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους.

Ο κόσμος της είναι γεμάτος χρώματα τη στιγμή που οι υπόλοιποι μπορούμε να δούμε περίπου 1 εκατομμύριο. Αυτό συμβαίνει γιατί η Antico έχει τετραχρωματική όραση, δηλαδή τα μάτια της διαθέτουν τεσσάρων τύπων κωνία, (αισθητήρες φωτός που ευθύνονται για την έγχρωμη όρασή μας). Ο μέσος άνθρωπος έχει τρεις τύπους κωνίων που συντονίζονται με τα μήκη κύματος του πράσινου, το κόκκινου και του μπλε.

Σύμφωνα με τον Dr Kimberly Jameson από το πανεπιστήμιο της California, «το 15% των γυναικών εμφανίζουν τετραχρωματική όραση αλλά στην περίπτωση της Concetta πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι ζωγραφίζει από τα 7 της, καλλιέργησε περισσότερο την προδιάθεση να αναπτύξει το σύνδρομο του τετραχρωματισμού».

Όπως περιγράφει η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Guardian, μέχρι πριν 10 χρόνια, δεν ήξερε ότι δεν βίωνε με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο γύρω της. Όπως περιγράφει: «Απλά τα πάντα γύρω μου είχαν πολύ χρώμα».

Μεγαλώνοντας στο Sydney, η Antico λέει πως «πάντα ήταν έξω από τα κουτάκια». Έβαφε τα μαλλιά της σε ζωηρούς τόνους, διάλεγε τα χαλιά του σπιτιού της σε σμαραγδένιο- πράσινο χρώμα και τις κουρτίνες της σε lime- πράσινο. Σύμφωνα με την ίδια:

«Πάντα ένιωθα ότι ζούσα σε έναν πολύ μαγικό κόσμο. Ξέρω ότι αυτό το λένε τα παιδιά αλλά για μένα τα πάντα ήταν σε υπερβολικό βαθμό θαυμάσια και διαφορετικά. Πάντα μου άρεσε να εξερευνώ τη φύση, παρατηρώντας την πολυπλοκότητα του τοπίου με κάθε λεπτομέρεια. Κάποιος μπορεί να έβλεπε μόνο το φύλλο ή το πέταλο ενός λουλουδιού αλλά εγώ έβλεπα πολλά περισσότερα και απλά μετά ήθελα να τα μεταφέρω στη ζωγραφική μου».

Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, η Antico μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έγινε καλλιτέχνης και δασκάλα ζωγραφικής στο San Diego, καλλιεργώντας το μοναδικό στιλ της μέσα από τη σύνθεση πολύχρωμων τοπίων της χλωρίδας και της πανίδας.

Η διάγνωσή της έγινε το 2012 και από τότε άλλαξε τον τρόπο διδασκαλίας της στους μαθητές της. «Έγινα πολύ πιο υπομονετική. Τους έδειχνα χρώματα που δεν μπορούσαν να δουν». Σήμερα διδάσκει λιγότερο και ζωγραφίζει περισσότερο. Όπως λέει: «Θα συνεχίσω να σχεδιάζω τα πτηνά, τα ζώα , τα δέντρα με τον δικό μου τρόπο. Θέλω έτσι να περιγράψω τι βλέπω στη φύση γιατί αυτό είναι ένα παράθυρο σε όλα εκείνα που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν».