REAL LIFE WHO

Μαριάννα Λαιμού: «Η σύγχρονη γυναίκα κάνει ό,τι θέλει και όχι πάντα αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εκείνη»


Νάγια Κωστιάνη

15 Φεβρουαρίου 2022

Μαριάννα Λαιμού: «Η σύγχρονη γυναίκα κάνει ό,τι θέλει και όχι πάντα αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εκείνη»
Η ταλαντούχα σχεδιάστρια μας παρουσιάζει τη νέα της σειρά κοσμημάτων και εξηγεί στο #jennygr γιατί η προσιτή πολυτέλεια είναι το απόλυτο mood booster για τη σημερινή γυναίκα που δεν εξαρτάται από κανέναν.

Η Μαριάννα Λαιμού σχεδίαζε κοσμήματα ήδη από τα σχολικά της χρόνια. Και αυτό της το πάθος που αναπτύχθηκε από το πρώτο της κιόλας σχέδιο, είναι εμφανές σε κάθε μοναδικό κομμάτι που δημιουργεί σήμερα, μέσα από το brand που φέρει το όνομά της.

Έπειτα από το σύντομο πέρασμα της από το χώρο των γυναικείων ενδυμάτων και των μαγιό, η Μαριάννα Λαιμού έχει αφιερώσει τα τελευταία έξι χρόνια στον σχεδιασμό κοσμημάτων, αποδεικνύοντας το ταλέντο της με κάθε νέα συλλογή. Φέτος, το brand Marianna Lemos εξελίσσεται δυναμικά, αφουγκράζεται τις ανάγκες και τους ρυθμούς της σύγχρονης γυναίκας και πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω, δημιουργώντας μία πιο οικονομική σειρά κοσμημάτων που αγκαλιάζει το motto «affordable luxury». Οι νέες συλλογές περιλαμβάνουν χειροποίητα κοσμήματα, από ασήμι και χρυσό, με ημιπολύτιμους λίθους και κρύσταλλα για κάθε περίσταση και κάθε στιλ. Και, φυσικά, δεν λείπει το σημείο αναφοράς των δημιουργιών της, το σχέδιο που αγάπησε από την πρώτη στιγμή: το μίνιμαλ φυλαχτό-μάτι.

Τα κοσμήματα της Μαριάννας Λαιμού άλλωστε, είχαν πάντα έντονη την αίσθηση του ελληνικού μεσογειακού στυλ, καθώς είναι επηρεασμένα από την κληρονομιά της. Όπως έχει πει η ίδια, οι Ελληνίδες, από τις οποίες εμπνέεται, διαθέτουν αισθητική και άποψη, ντύνονται ωραία και δε φοβούνται να κάνουν τολμηρές επιλογές και συνδυασμούς.

Όλα τα κοσμήματα κατασκευάζονται από ντόπιους τεχνίτες στην Αθήνα, οι οποίοι δίνουν ξεχωριστή προσοχή στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια. «Είμαι πολύ περήφανη που οι δημιουργίες μου κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει», παραδέχεται.

Η Μαριάννα Λαιμού μίλησε στο #jennygr για την νέα της συλλογή, τη σύγχρονη γυναίκα, τον ρόλο που παίζει η βιωσιμότητα και ο κοινωνικός αντίκτυπος στη δουλειά της, και το πώς θα ήθελε να νιώθουν οι άνθρωποι που φορούν τα κοσμήματά της.

Jenny.Gr

Πώς ορίζεις τη σύγχρονη γυναίκα; Ποιες είναι οι ανάγκες της, η φιλοσοφία της, τα όνειρά της;

Πιστεύω πως η σύγχρονη γυναίκα είναι δυναμική, αποφασισμένη και με ελεύθερο πνεύμα. Ξέρει πως τα “όχι” της είναι πολύ πιο δυνατά από τα “ναι” της. Κάνει ό,τι θέλει και όχι πάντα αυτό που περιμένουν από εκείνη. Θέλει να πετυχαίνει τους στόχους της, να τραβά την προσοχή και κυρίως, να είναι ευτυχισμένη.

Για τη νέα σου συλλογή, είχες πει “ήξερα ότι ήθελα να δημιουργήσω κάτι αισθητικά όμορφο”. Τι είναι αυτό που σε εμπνέει και σε καθοδηγεί στο να επιλέξεις την κατάλληλη αισθητική που θα ολοκληρώσει το όραμά σου;

Κάθε φορά που ξεκινώ να σχεδιάσω μια συλλογή, σκέφτομαι ποιοι θα ήθελα να φορούν αυτά τα κοσμήματα αλλά και αν θα τα φορούσα η ίδια. Προσπαθώ να δημιουργώ απλά και κομψά σχέδια, αλλά με ένα twist. Θεωρώ πως είμαι η σύγχρονη γυναίκα που περιέγραψα παραπάνω και εμπνέομαι από όλα αυτά που αντιπροσωπεύει, οπότε οφείλω να δουλεύω προς μια αισθητική που αποπνέει τόλμη και ανεξαρτησία, αλλά ταυτόχρονα διασκέδαση, στιλ και ένα κάποιο θράσος.

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας “προσιτή πολυτέλεια” για μια γυναίκα που έχει να χειριστεί πολλές ευθύνες καθημερινά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να φροντίζει τον εαυτό της; Μπορεί έστω και ένα μικρό αλλά φίνο κόσμημα να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της και να της φτιάξει τη διάθεση;

Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα να αναγνωρίζει την αξία της και να μην εξαρτάται από κανέναν. Νομίζω πως ζούμε σε μια εποχή που οι γυναίκες φροντίζουν τους εαυτούς τους τόσο ψυχικά και σωματικά όσο και πνευματικά. Το να βγεις και να αγοράσεις κάτι μοναδικό ως δώρο στον εαυτό σου είναι το απόλυτο mood booster και, επίσης, το ότι οι άλλοι θα σχολιάσουν το υπέροχο γούστο σου στα κοσμήματα, είναι κάτι που αναπτερώνει το ηθικό!

Jenny.Gr


Προτιμάς τα statement κοσμήματα ή τα minimal και διακριτικά;

Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ να έχω μια “στολή”. Φορώ συχνά τον ίδιο τύπο ρούχων και παπουτσιών και κάνω το ίδιο και με τα κοσμήματα. Δεν βγάζω ποτέ το Avra Tsavorite βραχιόλι μου και κάνω mix and match με πιο οικονομικά κομμάτια.

Τα σχέδιά σου χαρακτηρίζονται από ένα σταθερό μεσογειακό στιλ, καθώς και στοιχεία της ελληνικής σου ταυτότητας. Με ποιον τρόπο εμπλέκεται η καταγωγή σου στη δημιουργική σου διαδικασία;

Το “ματάκι”, αν και χρησιμοποιείται ευρέως, είναι ένα σύμβολο που με ελκύει πάντα για τα σχέδιά μου. Είναι το εξέχον και πιο δημοφιλές σύμβολο που συνδυάζει την κληρονομιά μου και το design. Ακόμη και όταν δοκιμάζω νέα πράγματα για να διαφοροποιηθώ, ξέρω τους πελάτες μου και το πόσο τους συνεπαίρνει πάντα αυτό το σύμβολο ελληνικής κληρονομιάς. Η σημασία του είναι τόσο ισχυρή που επιστρέφουν συνέχεια στον συμβολισμό του και την προστασία που παρέχει.

Σε απασχολεί το κομμάτι της βιωσιμότητας στον χώρο σου και πώς;

Οπωσδήποτε. Όλα τα brands πρέπει πλέον να δουλεύουν με στόχο τη βιωσιμότητα, θα ήταν ανεύθυνο να κάναμε το αντίθετο. Ήδη ανακυκλώνουμε λίθους, όποτε αυτό είναι εφικτό, και κάνουμε έρευνα για να χρησιμοποιούμε περισσότερο ανακυκλώσιμα μέταλλα για τα την κατηγορία των fine jewellery μας. Επίσης χρησιμοποιούμε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον, που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα ή βιώσιμα υλικά.

Προέρχεσαι από μια οικογένεια με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και η ίδια είσαι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ. Πόσο σημαντικό είναι για σένα να έχεις ενεργή δράση σε θέματα που απαιτούν επιδραστικές λύσεις και πώς η καριέρα σου στον χώρο του κοσμήματος επηρεάζεται από αυτό;

Το ΕΛΠΙΔΑ είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής και της καριέρας μου. Αντιμετωπίζω πραγματικά με δέος όλους τους φανταστικούς ανθρώπους που δουλεύουν για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να το στηρίζω όποτε μπορώ, με όποιον τρόπο μπορώ και να βρίσκω τις καλύτερες λύσεις για αυτόν τον εκπληκτικό σκοπό. Εννοείται πως το ΕΛΠΙΔΑ έχει εμπνεύσει τα κοσμήματα και το επαγγελματικό μου ήθος, για αυτό και πλέον ένα ποσοστό από τις πωλήσεις πολλών κομματιών της συλλογής μου θα είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον σκοπό. Δεν ήθελα να έχω απλά ένα fashion brand, ήθελα να έχει ένα βαθύτερο νόημα και με τη σύνδεσή του με το ΕΛΠΙΔΑ, πιστεύω πως το έχω καταφέρει.

Jenny.Gr


Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κομμάτι από τη νέα συλλογή και γιατί;

Είναι σίγουρα το charm necklace. Λατρεύω τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του, με τα πολλά διαφορετικά σύμβολα. Θα το φορούσα είτε με καλά ρούχα είτε με τα ρούχα γυμναστικής μου.

Και ποια κοσμήματα φοράς κάθε μέρα;

Το Avra Tsavorite bangle μου και τη βέρα μου!

Πώς θα ήθελες, ιδανικά, να αισθάνεται μια γυναίκα που φορά μια δημιουργία σου;

Ελπίζω πως θα νιώθει πως έχει επενδύσει σε ένα κομμάτι που θα έχει για πάντα. Προσπαθούμε πραγματικά να φτιάχνουμε πράγματα με πολλή αγάπη και φροντίδα και αυτό φαίνεται στην ποιότητα των κοσμημάτων. Πάνω απ' όλα, ελπίζω πως θα νιώθει ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Αυτός, άλλωστε, είναι ο απώτερος στόχος!

Info

mariannalemos.com