REAL LIFE WHO

Ένα απόγευμα στο Santa Marina Mykonos, ο Jason Atherton μας έμαθε τι σημαίνει πραγματικά fine dining


Νάγια Κωστιάνη

12 Ιουνίου 2022

Ένα απόγευμα στο Santa Marina Mykonos, ο Jason Atherton μας έμαθε τι σημαίνει πραγματικά fine dining
Ο πολυβραβευμένος Βρετανός σεφ άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στη Μεσόγειο, σε ένα από τα πιο εμβληματικό resort της Μυκόνου. Λίγο πριν ανοίξει για δεύτερη χρονιά τις πόρτες του στο κοινό, ο Atherton μας υποδέχτηκε στο Mykonos Social, στο υπέροχο Santa Marina, για ένα εκπληκτικό δείπνο και μια απολαυστική κουβέντα.

Όλοι ξέραμε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, όλοι ξέραμε πως το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο πολυαναμενόμενο των τελευταίων ετών. Μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας κατά τα οποία όλη μας η ζωή μπήκε σε αναμονή, το καλοκαίρι το 2022 θα σηματοδοτούσε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου, μιας νέας πραγματικότητας που θα μπορούσαμε να ζήσουμε, επιτέλους, τις στιγμές που στερηθήκαμε. Και, κυρίως, να ζήσουμε το ελληνικό καλοκαίρι όπως του (και μας) αξίζει.

Για εμάς, αυτό το ξεκίνημα έγινε με τον πιο απολαυστικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο, χάρη σε δύο σπουδαία ονόματα: το Santa Marina Mykonos και τον Jason Atherton. Και, φυσικά, χάρη στο διαχρονικά μαγικό σκηνικό της Μυκόνου.

Jenny.Gr

Μέσα στον Μάιο, με τη σεζόν να έχει ανοίξει ήδη δυναμικά στη Μύκονο δίνοντάς μια καλή πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, βρεθήκαμε στο Santa Marina, το resort-σύμβολο του νησιού, τόσο για να ζήσουμε από πρώτο χέρι την απαράμιλλη φιλοξενία του όσο και για να βιώσουμε τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το μενού του εστιατορίου του, δια χειρός ενός από τους πιο σημαντικούς σεφ στον κόσμο αυτήν τη στιγμή, του Βρετανού Jason Atherton. Bonus; Μια απολαυστική κουβέντα μαζί του, με θέα τον αιγαιοπελαγίτικο μπλε ορίζοντα.

Santa Marina, a Luxury Collection Resort

Τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυκόνου, στον Ορνό, σε μια ιδιωτική χερσόνησο με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού και αυτό με τη μεγαλύτερη ιστορία. Το Santa Marina σε γοητεύει με το που εμφανίζεται μπροστά σου στο τέλος του δρόμου. Μόλις περάσεις τις πύλες του, όμως, κατακτά όλες σου τις αισθήσεις.

Jenny.Gr

Η πιστή στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δομή του συγκροτήματος εναρμονίζεται απόλυτα με το τοπίο, η φύση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όπου κι αν κοιτάξεις και η πολυτέλεια είναι πανταχού παρούσα, ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, χωρίς ποτέ να “φωνάζει” -όπως μόνο η πραγματική πολυτέλεια ξέρει. Τα 101 δωμάτια, σουίτες και βίλες του Santa Marina προσφέρουν το πολύτιμο τρίπτυχο χαλάρωση-άνεση-απομόνωση, συνδυασμένο με συναρπαστική αισθητική, σύγχρονο εξοπλισμό και φιλοξενία πολλών αστέρων, ενώ η θάλασσα είναι πάντα παρούσα, από τις βεράντες μέχρι τα παράθυρα των μαρμάρινων μπάνιων.

Jenny.Gr

Οι καταπράσινοι κήποι που περιβάλλουν τον χώρο δημιουργούν την αίσθηση μιας όασης μέσα στο κλασικά βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο, ενώ η exclusive παραλία του resort, η μοναδική ιδιωτική στη Μύκονο, εγγυάται χαλάρωση μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα. Και αν θες επιπλέον ξεκούραση, σωματική και όχι μόνο, το Ginkgo Spa, το μεγαλύτερο και πιο όμορφο spa του Αιγαίου, σε περιμένει για εμπειρία αναζωογόνησης που θα θυμάσαι για καιρό.

Jenny.Gr

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το Condé Nast Traveller το κατέταξε το 2020 ως το Νο 1 θέρετρο στην Ελλάδα, ενώ το Tatler το περιέλαβε στη λίστα με τα καλύτερα θέρετρα για την ιδιωτικότητα και αποκλειστικότητα που προσφέρει.

Mykonos Social by Jason Atherton

Για όλους αυτούς και μερικούς ακόμα λόγους, ο Jason Atherton είδε στον μικρό παράδεισο του Santa Marina, ένα μέρος αντάξιο ενός ακόμα εστιατορίου του. Για την ακρίβεια, του πρώτου του στη Μεσόγειο. Και έτσι, το 2021, το Mykonos Social έκανε την μεγάλη πρεμιέρα του στο Santa Marina και στο νησί, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη της τοπικής γαστρονομικής σκηνής.

Ο Jason Atherton είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ονόματα της βρετανικής γαστρονομίας τα τελευταία χρόνια, κάτι που κέρδισε με το ταλέντο, την ευφυΐα και το ένστικτό του, ανιχνεύοντας τις νέες τάσεις πριν αυτές καν συμβούν.

Η ανοδική πορεία του στις κουζίνες ξεκίνησε ο 2001, όταν συνεργάστηκε με το Gordon Ramsay Group ως executive chef του εστιατορίου Verre στο Dubai. Το 2005 άνοιξε μαζί με τον Gordon Ramsay το διάσημο πλέον Maze στο Λονδίνο. Κάμποσα λανσαρίσματα και επιτυχίες μετά, αποφασίζει να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις. Το πρώτο ολόδικό του εστιατόριο γίνεται πραγματικότητα στη Σαγκάη το 2010, είναι όμως το Pollen Street Social, που ανοίγει στο Mayfair το 2011, εκείνο που εκτόξευσε την καριέρα του, κερδίζοντας αστέρι Michelin μέσα σε έξι μόλις μήνες από το άνοιγμά του. Η χρυσή αλυσίδα των Social εστιατορίων του εξαπλώθηκε, με τα Little Social (Mayfair), Social Eating House (Soho), Commune Social (Σαγκάη) και πλέον, το Mykonos Social.

Σε συνεργασία με τον executive chef του Santa Marina, ο σπουδαίος Βρετανός σεφ και εστιάτορας σχεδίασε τη γευστική ταυτότητα του Mykonos Social πάνω σε ένα κοσμοπολίτικο μενού που συνδυάζει την απλότητα με τις εξειδικευμένες τεχνικές και την θαλπωρή του comfort food με high end πινελιές. Η μεσογειακή διατροφή με τα φρέσκα ψάρια και προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, υπερτονισμένη με τα σύγχρονα twist και τις γενναίες δόσεις δημιουργικότητας του Atherton.

Στην κουβέντα που κάναμε ένα συννεφιασμένο μεσημέρι του Μαϊου, σε ένα από τα τραπέζια του Mykonos Social και εν μέσω πυρετωδών προετοιμασιών για το βραδινό μενού, ο Atherton απέδειξε πως παρά την πολυβραβευμένη πορεία και τη φήμη του, είναι ένας εξαιρετικός συνομιλητής, με έμφυτη ευγένεια και μια ασταμάτητη ενέργεια και καλή διάθεση να μιλήσει για τα πάντα γύρω από τη δουλειά του, τα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα του, τα food trends, τους φίλους του που τον σύστησαν στην Ελλάδα και την κουζίνα της. Πάντα χαμογελαστός, πάντα ήρεμος, και πάντα με το κατάλληλο σχόλιο αυθεντικού βρετανικού χιούμορ, όπου χρειαζόταν. Αυτά ήταν μερικά μόνο από όσα συζητήσαμε.

Jenny.Gr

Η φιλοσοφία πίσω από το Social Mykonos και οι πραγματικές ανάγκες του κοινού

«Ξέρω τι θέλει ο κόσμος από κάθε εστιατόριο, και σε αυτήν την περίπτωση, ο κόσμος θέλει να απολαύσει τη θάλασσα και τον ήλιο με ένα ωραίο, ελαφρύ γεύμα και ένα καλό μπουκάλι λευκό ή ροζέ κρασί. Δεν τον νοιάζουν τα αστέρια Michelin. Δεν θέλει να έρθει για να φάει ένα μενού 10 πιάτων όπου ο σερβιτόρος θα τους διακόπτει κάθε δύο λεπτά για να τους εξηγεί τι τρώνε. Θέλει απλά μια όμορφη, χαλαρωτική, γευστική εμπειρία. Θέλω λοιπόν ο κόσμος που έρχεται στη Μύκονο να λέει, “πρέπει να πάμε στο Mykonos Social που το διευθύνει ο Jason Atherton και να απολαύσουμε ένα πραγματικά υπέροχο γεύμα».

Διευθύνοντας μια απαιτητική κουζίνα από μακριά

«Όταν δημιουργούμε ένα εστιατόριο, ειδικά ένα τόσο μεγάλο όσο το Social Mykonos, πρέπει να ανταποκρινόμαστε στον πήχη που θέτουμε. Ο επισκέπτης πρέπει όταν έρχεται να καταλαβαίνει το πνεύμα μου, να αναγνωρίζει τις πινελιές που έχω βάλει προσωπικά στο μενού. Όταν μπορώ να έχω φυσική παρουσία μόνο 2-3 φορές τον χρόνο, για τη σεζόν, αυτό δεν θα ήταν εφικτό. Γι’ αυτό και όταν είμαι εδώ, είμαι στην κουζίνα 20 ώρες την ημέρα, εκπαιδεύοντας τους μάγειρες και το προσωπικό».

Jenny.Gr

Πώς δημιουργεί ένας Βρετανός το μενού για ένα εστιατόριο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο;

Πέρυσι είχε πέσει στην παγίδα του να προσπαθεί να ευχαριστήσει τον κόσμο με ελληνικές γεύσεις, κάτι που λειτούργησε μεν ως ένα βαθμό, αλλά ο ίδιος ένιωθε έξω από τα νερά του. Έπρεπε να εμπιστεύεται την κρίση των Ελλήνων σεφ του, όταν του έλεγαν πως η σπανακόπιτα ήταν νόστιμη. «Ήταν όντως», μου λέει, «αλλά δεν ήξερα και ποια ήταν η σωστή γεύση της σπανακόπιτας». Έτσι φέτος αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: το δικό του στιλ κουζίνας, με κάποιες ελληνικές προσθήκες, πάντα όμως προσαρμοσμένες στην βρετανική του ιδιοσυγκρασία. «Προσπάθησα να ακολουθήσω το ελληνικό κόνσεπτ του παντρέματος γεύσεων, όπως το παντζάρι με τη φέτα, και να φτιάξω λονδρέζικα πιάτα», αυτά δηλαδή που ξέρει καλύτερα.

Jenny.Gr

Το καλύτερο fine dining, είναι το απλό fine dining

Πιστεύει πως η απλοποίηση της εμπειρίας ενός εξαιρετικού γεύματος, είναι το μέλλον της του fine dining. «Όταν οι άνθρωποι τρώνε ένα μενού 12 πιάτων, καταλήγουν συνήθως με δυσφορία. Ακόμη κι αν τους άρεσε, δεν ανυπομονούν να την ξαναζήσουν. Αυτό ήταν κάτι που έκαναν οι σεφ πριν από 20 χρόνια, όταν το fine dining ήταν μια εμπειρία που σε άφηνε βαρύ, εξαντλημένο από την ποσότητα του φαγητού. Το μεγαλύτερο κοπλιμέντο που μου κάνουν τώρα οι πελάτες στο Pollen Street, είναι “Ουαου, αυτό ήταν πεντανόστιμο. Δεν πεινάω, αλλά νιώθω καλά”. Και τους σοκάρει το γεγονός πως δεν νιώθουν άρρωστοι από το πόσο έφαγαν».

Jenny.Gr

Η σημασία του να περνάς καλά και να μην παίρνεις τον εαυτό σου (πολύ) στα σοβαρά

«Δεν θέλω να περάσω όλη μου τη ζωή ανησυχώντας για την υστεροφημία μου. Το να διασκεδάζεις στη δουλειά σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Στο Pollen Street κάνουμε fine dining αλλά η μουσική που παίζει είναι ‘80s, γιατί αυτή η μουσική μου αρέσει. Ταιριάζει; Όχι, αλλά τι σημασία έχει; Κάποιοι πελάτες μπορεί να παραπονεθούν, αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορώ να τους πάρω τηλέφωνο μετά την κράτηση να τους ρωτήσω τι μουσική προτιμούν να ακούσουν. Εδώ είναι το σπίτι μου, είστε στο σπίτι μου, είμαι εδώ κάθε μέρα, μου αρέσει αυτή η μουσική. Εδώ στο Mykonos Social το κλίμα είναι fun και χαλαρό. Όταν κάναμε το briefing στην ομάδα λίγο πριν ανοίξουμε, τους είπα “Κοίτα, αν σου πέσουν τα μαχαιροπίρουνα ή σπάσει ένα ποτήρι, δεν έγινε κάτι. Θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα, μην ανησυχείς”. Στον χώρο μας, οι μέρες που οι σεφ φώναζαν συνέχεια και η ομάδα ζούσε σε ένα κλίμα φόβου, έχουν τελειώσει. Θέλουμε τα άτομα της ομάδας μας να περνούν καλά, να πηγαίνουν σπίτι ευτυχισμένοι. Η κουζίνα είναι ένα περιβάλλον με πολλή ένταση ούτως ή άλλως, οπότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα για όσους δουλεύουν μαζί μας».

Jenny.Gr

Sit down, be humble

«Το πιο πολύτιμο μάθημα που έχω μάθει κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είναι να προσπαθείς να είσαι ταπεινός, ανεξάρτητα από τις επιτυχίες σου. Να κρατάς τα πόδια σου στο πάτωμα και να εμπνέεις την επόμενη γενιά, ειδικά αυτό. Να εμπνέεις τα νέα παιδιά που θέλουν να σου μοιάσουν. Όσο για το φαγητό, από γαστρονομικής πλευράς το πιο σημαντικό για μένα, είναι όταν φτιάχνω ένα πιάτο, να σταματάω και να σκέφτομαι “μπορεί αυτό το πιάτο να είναι το ίδιο νόστιμο με λιγότερα υλικά;”. Θέλω να κρατώ το φαγητό όσο πιο απλό γίνεται, τόσο από άποψη υλικών όσο και της δουλειάς που απαιτείται για να ολοκληρωθεί».

INFO

Mykonos Social by Jason Atherton

General Opening: 16 Ιουνίου 2022

Santa Marina
Ορνός, Μύκονος

T: 22890 23220