Ζαν- Ζακ Σανπέ: Η γλυκόπικρη ιστορία πίσω απ' τον διάσημο σκιτσογράφο και δημιουργό του Μικρού Νικολά που έφυγε από τη ζωή στα 89 του
JTeam
13 Αυγούστου 2022
Ο διάσημος Γάλλος σκιτσογράφος Ζαν-Ζακ Σανπέ, γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς παιδικών βιβλίων «Ο μικρός Νικόλας» (Le petit Nicolas) και τις γελοιογραφίες του στον Τύπο, πέθανε σε ηλικία 89 χρονών, όπως ανακοίνωσε η σύζυγός του Μαρτίν Γκοσιό Σανπέ στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Έφυγε από τη ζωή «στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του», δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Μαρκ Λεκαρπεντιέ, βιογράφος του και φίλος του σκιτσογράφου.
Ο Ζαν-Ζακ Σανπέ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1932 στο Μπορντό, στο χωριό Πεσάκ και θα τον θυμόμαστε για πάντα κάθε φορά που θα κρατάμε στα χέρια μας τα αγαπημένα αυτά βιβλία των παιδικών μας χρόνων.
Η αρχή μιας πετυχημένης καριέρας
Ο Σανπέ, ο οποίος αρχικά ήθελε να γίνει πιανίστας της τζαζ και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 14 ετών, δηλώνοντας ψευδή ηλικία για να καταταγεί στο στρατό. Η ζωή του στρατού δεν του ταίριαζε ωστόσο και έτσι ξεκίνησε να πουλάει σκίτσα του σε εφημερίδες του Παρισιού.
Ενώ εργαζόταν σε πρακτορείο Τύπου απέκτησε φιλική σχέση με τον θρυλικό καρτουνίστα Ρενέ Γκοσινί, τον δημιουργό του “Αστερίξ” με τον οποίο το 1959 επινόησαν τον “Μικρό Νικολά”.
Το 1951 πουλάει το πρώτο του σκίτσο στην εφημερίδα Sud Ouest και ακολουθούν άλλα έντυπα όπως τα Le Rire, Noir et Blanc, Ici Paris. Η επιτυχία ωστόσο ήρθε μέσα από τα βιβλία που συνδέθηκαν με τα παιδικά μας χρόνια. Από το 1957 αρχίζει να εργάζεται για το Paris-Match και πολλά άλλα έντυπα σαν επιτυχημένος πλέον σκιτσογράφος. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στους New York Times και στο περιοδικό The New Yorker.
«Οι ιστορίες του Νικολά ήταν ένας τρόπος για να επιστρέψω στη δυστυχία που βίωσα μεγαλώνοντας και ταυτόχρονα να διασφαλίζω ότι όλα βαίνουν καλώς»
To 1961 εκδίδει το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Τίποτα δεν είναι απλό" και ακολουθούν 30 περίπου ακόμα. Εκτός από το μικρό Νικόλα είναι ο δημιουργός του Μαρσελέν Καγιού, του Ραούλ Ταμπουρέν και του Κύριου Λαμπέρ.
Ο Σανπέ ωστόσο δεν μπορούσε να πιστέψει στο ταλέντο του, αποδίδοντας την επιτυχία του στη σκληρή δουλειά και τις θυσίες. Μάλιστα έλεγε πως αφιέρωνε ακόμη και τρεις εβδομάδες προσπαθώντας να πετύχει ένα και μόνο σκίτσο και υποστήριζε ότι, προκειμένου να το τελειώσει, μπορούσε ακόμη και «να μην πλένεται ή να μην κοιμάται”.
Η παιδική κακοποίηση και οι συμβολισμοί πίσω από τους ήρωες
Ο διάσημος σκιτσογράφος δημιούργησε τον ξέγνοιαστο ήρωα των παιδικών μας χρόνων για να ξεχνάει όσα έζησε μικρός. Έζησε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον μεγαλώνοντας με ανάδοχη οικογένεια προτού η βιολογική του μητέρα τον πάρει πίσω για να βιώσει και πάλι την κακοποίηση.
Ο Σανπέ έζησε με την μητέρα του και τον θετό του πατέρα, που ήταν αλκοολικός. Στα έργα του, ο δημιουργός τοποθετούσε μικροκαμωμένους χαρακτήρες σε έναν υπερμεγέθη κόσμο αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές και συχνά καυστικές αλήθειες για τον κόσμο.
Ωστόσο πάντοτε έκανε τους ήρωες καλόκαρδους και καλοσυνάτους για να απομακρύνει με αυτόν τον τρόπο τη δυστυχία που ακολουθούσε την δική του ανατροφή.
«Ποτέ δεν ξεπερνάς τα παιδικά σου χρόνια», είχε δηλώσει μόλις είχε μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του
Μπορεί ο ίδιος να προσπαθούσε να κρατήσει τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά τα δύσκολα και τραυματικά χρόνια πάντα επέστρεφαν στη μνήμη του με έντονο τρόπο. Οι τραυματικές του εμπειρίες ωστόσο έγιναν πηγή έμπνευσης για τα καλύτερα δημιουργήματα. Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους σκιτσογράφους κι όχι αδίκως.