REAL LIFE WHO

Η Giorgia Meloni και η ιταλική ακροδεξιά στον δρόμο για την νίκη: Τι πρέπει να ξέρετε


Τόνια Τζάφερη

26 Σεπτεμβρίου 2022

Η Giorgia Meloni και η ιταλική ακροδεξιά στον δρόμο για την νίκη: Τι πρέπει να ξέρετε
Οι ρατσιστικές δηλώσεις για μετανάστες, οι υποσχέσεις για μείωση φόρων στην Ιταλία και το γεγονός πως προτεραιότητά της είναι οι Ιταλοί και μόνο, ήταν αρκετοί παράγοντες για να της φέρουν το προβάδισμα που επιθυμούσε.

Η Giorgia Meloni είναι η επικεφαλής της μεταφασιστικής παράταξης «Αδέλφια της Ιταλίας» που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (25/9) στην Ιταλία.

Προτού όμως δούμε την πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, ας δούμε κάποιες πληροφορίες για την 45χρονη (ανερχόμενη) νεώτερη πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος.

Jenny.Gr

Ποια είναι η Meloni

Γεννημένη το 1977, η Giorgia Meloni είχε ενταχθεί από τα 15 της χρόνια στη νεολαία του νεοφασιστικού MSI. Αργότερα προσχώρησε στη φοιτητική οργάνωση της «Εθνικής Συμμαχίας», ενώ το 2006 εξελέγη βουλευτής και το 2008 έγινε η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας. Σε ηλικία 45 ετών ανέλαβε το υπουργείο Νεολαίας στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πριν από δέκα χρόνια ίδρυσε το νέο κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», του οποίου ηγείται από το 2014. Το 2020 ανέλαβε και την ηγεσία της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν και άλλες υπερσυντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, όπως το κυβερνών Κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) στην Πολωνία.

4 key points για την ιστορική μετάβαση της Ιταλίας προς τη δεξιά

Jenny.Gr
AP

Η Giorgia Meloni αναμένεται να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το πώς αισθάνεται για το γεγονός πως θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας της, η Meloni, απάντησε πως θα ήταν τιμή της να σπάσει το ταμπού, ωστόσο πολλοί δεν έχουν πεισθεί από την Meloni σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικείων δικαιωμάτων, αφού σπανίως έως ελάχιστες φορές έχουν αναφερθεί από την ακροδεξιά πολιτικό.

Η Ιταλία με την Meloni θα έχει την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Είναι γεγονός πως η Ιταλία έχει μια τάση να προτιμά κυβερνήσεις με αντιμεταναστευτικές πολιτικές, όπως συνέβη και με τον Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, υπήρχε συνδυασμός κεντρώων και δεξιών αντιλήψεων μέχρι τώρα. Τώρα όσον αφορά το κόμμα της Giorgia Meloni θα είναι αμιγώς μεταφασιστική κυβέρνηση.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η προσέλευση των ψηφοφόρων

Οι εκλογές στην Ιταλία δεν έχουν μόνο ενδιαφέρον για τις φασιστικές προτιμήσεις του λαού, είναι και η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο χαμηλά επίπεδα στην προσέλευση των ψηφοφόρων με πολλούς Ιταλούς να απέχουν από τις κάλπες.

Jenny.Gr
@euronews

Αποδυνάμωση της κεντροαριστεράς στην Ιταλία

Ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλλε στην πρώτη νίκη της ακροδεξιάς Giorgia Meloni είναι και η κακή εμφάνιση της κεντροαριστεράς στις φετινές εκλογές. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, έχει υποσχεθεί η 31χρονη Meloni. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας». Mε αποτέλεσμα να αφήσει πίσω της, την μεγαλύτερη δύναμη της κεντροαριστεράς -- το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Η συμμαχία της Giorgia που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκέντρωσε περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ιταλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, καταγράφονται δύο εβδομάδες έπειτα από την άνοδο ακροδεξιού κόμματος και στην Σουηδία, όπου η συντηρητική συμμαχία της χώρας (που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα) σημείωσε εκλογική νίκη και έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα.