REAL LIFE WHO

Δύο γυναίκες προπονήτριες έπαιξαν στον ίδιο ανδρικό ποδοσφαιρικό αγώνα, γράφοντας ιστορία


JTeam

31 Οκτωβρίου 2022

Δύο γυναίκες προπονήτριες έπαιξαν στον ίδιο ανδρικό ποδοσφαιρικό αγώνα, γράφοντας ιστορία
Anjali Pinto για The New York Times
Μόνο ένας μικρός αριθμός γυναικών προπονούν άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι κάτι που επιτέλους πρέπει να αλλάξει

Την περασμένη Παρασκευή, γράφτηκε μια σημαντική σελίδα στην ιστορία του αθλητισμού. Ο λόγος; Δύο ανδρικές ομάδες ποδοσφαίρου έπαιξαν στο Gaelic Park στο Bronx, έχοντας για προπονητές τους δύο γυναίκες.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ποδοσφαιρικό αγώνα του N.C.A.A. και πίσω από την σημαντική διάκριση κρύβονται τα ονόματα της Kim Wyant από την ομάδα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Julianne Sitch από την ομάδα του πανεπιστημίου του Chicago.

«Είναι οπωσδήποτε μια ιστορική στιγμή», δηλώνει στους New York Times, η λέκτορας του πανεπιστημίου της Minnesota, Nicole LaVoi, συμπληρώνοντας πως είναι μια «στιγμή- ορόσημο» στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μόνο ένας μικρός αριθμός γυναικών προπονούν άνδρες είτε σε επαγγελματικό είτε σε κολεγιακό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα, μόλις το 5% όλων των ανδρικών ποδοσφαιρικών ομάδων στα πανεπιστήμια της Αμερικής, προπονούνται από γυναίκες και οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζουν το μισθολογικό χάσμα ή προπονούν μόνο σε ομάδες αθλημάτων όπως το σκι ή η κολύμβηση.

Η Wyant άρχισε να προπονεί ανδρικές ομάδες σε διάφορα πανεπιστήμια το 2015, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για κάθε γυναίκα που θέλει να ακολουθήσει το όνειρό της. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Sitch όταν η δυο τους μίλησαν για πρώτη φορά, συζητώντας για το μέλλον τους στον χώρο.

«Πριν από εκείνη, δεν υπήρχε καμία άλλη γυναίκα να προπονεί και να έχει ηγετική μορφή σε μια κυρίαρχη ανδρική ομάδα», λέει η Sitch, προσθέτοντας πως «ήταν αναμφίβολα θετική επιρροή και πρότυπο».

Τώρα η μία κλήθηκε να «αντιμετωπίσει» την άλλη σε έναν πολλά υποσχόμενο αγώνα με υψηλό «κοινωνικό νόημα» και δεν έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα. «Οι παίκτες θέλουν απλά να ξέρουν αν μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Ψάχνουν για μια ηγετική μορφή που θα επενδύει στην ομάδα και θα αποπνέει σεβασμο. Ανεξαρτήτως φύλου, αν μπορείς να φέρεις εις πέρας όλα αυτά, μπορείς να πετύχεις».

Δύο από τους παίκτες, οι Ben Trask και Nicholas Suter, σχολίασαν πώς είναι να έχουν για προπονητή τους μια γυναίκα. Και οι δύο απάντησαν πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά από το να παίζουν για έναν άνδρα». Η Suter λέει για τη Wyant ότι «διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να επικοινωνεί με τους παίκτες και να τους βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο τους εαυτό».

Μαζί της, προετοιμάζονται για κάθε σενάριο και συνθήκη. Ο αγώνας της Παρασκευής ήταν, είναι κα θα είναι η απόδειξη πως η προπόνηση είναι μια καριέρα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, ανεξάρτητα από το φύλο του, και μακριά από κάθε στερεότυπο και προκατάληψη.