REAL LIFE WHO

Ιράν: Η Sara Khadem αρνείται να απολογηθεί για την εμφάνισή της χωρίς χιτζάμπ σε τουρνουά σκάκι


JTeam

27 Ιανουαρίου 2023

Ιράν: Η Sara Khadem αρνείται να απολογηθεί για την εμφάνισή της χωρίς χιτζάμπ σε τουρνουά σκάκι
Instagram/ saraa_khadem
Αρνήθηκε να δημοσιεύσει απολογητικό video, στο οποίο θα κατηγορεί τη Δύση, για την απόφασή της

Η Sara Khadem, εκτός από κορυφαία σκακίστρια στο Ιράν, είναι και ανάμεσα στις γυναίκες της χώρας της που δεν διστάζουν να αντισταθούν στο καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι η 25χρονη τον προηγούμενο μήνα, τόλμησε να εμφανιστεί χωρίς υποχρεωτικό χιτζάμπ σε τουρνουά σκάκι και τώρα ξαναήρθε στην επικαιρότητα, επειδή αρνήθηκε να απολογηθεί μετά από τη διαταγή που έλαβε από την Τεχεράνη. Αυτό που της ζητήθηκε, ήταν μέσα από ένα video, να κατηγορήσει τη Δύση για την απόφασή της να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ αλλά η ίδια το αρνήθηκε.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν είχε άλλη επιλογή από το να γυρίσει την πλάτη της στην πατρίδα της όταν συμμετείχε στον αγώνα σκάκι στο Καζακστάν στα τέλη Δεκεμβρίου». Όταν ρωτήθηκε από την Telegraph, γιατί αρνήθηκε να απολογηθεί, η ίδια απάντησε: «Δεν πρόκειται να το έκανα αυτό», εξηγώντας πως ουσιαστικά κατεύθυναν την απάντησή της προκειμένου να ρίξει όλες τις ευθύνες της γενναίας απόφασής της στη Δύση.

Ένιωθε ότι μέχρι σήμερα υποκρινόταν κάθε φορά που έπρεπε να εμφανίζεται με χιτζάμπ οπότε σύμφωνα με την ίδια, θα επρόκειτο περισσότερο για ασέβεια αν εξακολουθούσε να το φοράει.

Μετά την άρνησή της να κάνει ό,τι της υπέδειξαν, η Khadem δραπέτευσε στην Ισπανία. Είναι η 17η καλύτερη γυναίκα σκακίστρια στον κόσμο αλλά και η 1η γυναίκα από το Ιράν που αποκτά διεθνή αναγνώριση.

Βάσει του ιρανικού κώδικα ενδυμασίας, το χιτζάμπ είναι υποχρεωτικό. Η Sara έρχεται να προστεθεί στις αθλήτριες που συνεχίζουν να αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα από τότε που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο. Η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν εναντιώνεται στο κατεστημένο, κάνοντας τη φωνή των γυναικών ακόμη πιο δυνατή.

Η αρχή έγινε με την Ιρανή ορειβάτη Elnaz Rekabi, η οποία αγωνίστηκε τον Οκτώβριο στη Νότια Κορέα χωρίς χιτζάμπ. Αργότερα υποστήριξε ότι έπεσε κατά λάθος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο η δήλωσή της έγινε υπό πίεση.

Η Ιρανή τοξοβόλος Parmida Ghasemi επέδειξε τη στήριξή της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο, βγάζοντας το χιτζάμπ κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Τεχεράνη. Σε δηλώσεις αργότερα υποστήριξε πως δεν πρόσεξε ότι είχε πέσει.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού του Ιράν Maryam Kazemipour δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο πως οι αθλητές που εναντιώθηκαν στους ισλαμικούς κανόνες «μετάνιωσαν» για τις πράξεις τους. «Αναζητούν μια ευκαιρία για να επανορθώσουν το λάθος τους», αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει στην πραγματικότητα για την πλειοψηφία.