«Κρυφό σχολειό» στην Καμπούλ: Δασκάλα παρέχει ψυχολογική στήριξη στις Αφγανές με κίνδυνο τη ζωή της
JTeam
26 Ιανουαρίου 2023
Σε μια εποχή όπου ο σκοταδισμός των Ταλιμπάν έχει επιστρέψει στη ζωή των γυναικών τον Μεσαίωνα, καθώς τα κορίτσια πρέπει υποχρεωτικά να σταματούν το σχολείο στα 11 τους, μια δασκάλα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, αναλαμβάνει κάθε ρίσκο για να διδάξει στις νεαρές της μαθήτριες όλους τους μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε ένα από τα πιο τυραννικά καθεστώτα που έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία.
Στο «κρυφό σχολειό», η δασκάλα με το ψευδώνυμο Sahar διαφέρει πολύ από τους συναδέλφους της που περιορίζονται στο να διδάσκουν απλά μαθηματικά, φυσική και γεωγραφία. Στο μάθημά της, τα κορίτσια διδάσκονται ψυχολογία και κάνουν ομαδική συμβουλευτική. «Τους διδάσκω ορισμένες τεχνικές για το πώς να ελέγχουν τις ζωές τους», περιγράφει η Sahar στην Tamara Khandaker του Nothing Is Foreign.
Η ίδια γνωρίζει από εκπαιδευτική ψυχολογία και μπορεί να περνάει εύκολα στις μαθήτριες της μερικές βασικές αρχές. Όταν οι Ταλιμπάν πήραν ξανά στα χέρια τους την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, η ζωή της άλλαξε ριζικά. Έχασε τη δουλειά της και πολλοί φίλοι της τράπηκαν σε φυγή, πηγαίνοντας σε διπλανές χώρες. Η ίδια προτίμησε να παλέψει την εσωτερική της φυγή χωρίς να το σκάσει από τα σύνορα της χώρας της με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες της πατρίδας της.
Κάπως έτσι εμπνεύστηκε από τη θεωρία του Αμερικανού ψυχιάτρου, Dr. William Glasser, ξεκινώντας να διδάσκει κρυφά τις αρχές του reality therapy προκειμένου να ενδυναμώσει τις μαθήτριες στην Καμπούλ γύρω από το πώς μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και κάθε δικαίωμα που μάχεται για την επιβίωση τους. «Αυτή η θεωρία με βοήθησε να νιώσω ξανά χαρούμενη οπότε σκέφτηκα πως ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βοηθήσω τα νεαρά κορίτσια καθώς δεν μπορούμε δυστυχώς να αλλάξουμε τους άλλους».
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που γίνεται εκεί έξω αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και τη στάση μας»
Ο κίνδυνος που διατρέχει το «κρυφό σχολειό»
Στην τάξη της Sahar, φοιτούν περίπου 80 μαθήτριες και μία φορά την εβδομάδα κάθονται στο πάτωμα, η μία δίπλα από την άλλη, μαθαίνοντας πώς να κατευνάζουν τις σκέψεις και το άγχος τους από το πιεστικό καθεστώς και τους ασφυκτικούς περιορισμούς των Ταλιμπάν.
Προκειμένου να διαφυλάξουν την ιδιωτικότητα της εκπαίδευσής τους, δεν παίρνουν μαζί τους τίποτα στο σχολείο: ούτε βιβλία, ούτε τετράδια, ούτε καν στιλό.
Μία από τις ζωγραφιές κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος ψυχολογίας από νεαρές μαθήτριες στο κρυφό σχολειό της Καμπούλ
Στην περίπτωση που το καθεστώς ανακαλύψει τα κρυφά μαθήματα, οι γυναίκες κινδυνεύουν με προφυλάκιση. Παρά όλους τους ενισχυμένους φόβους ωστόσο, η Sahar δεν παραιτείται και είναι κοντά σε κάθε μαθήτρια για να τη στηρίξει συναισθηματικά και ψυχολογικά, προσφέροντάς της την κατάλληλη καθοδήγηση.
Το ψυχολογικό στρες και οι άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες
Τα νεαρά κορίτσια στην Καμπούλ δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο το στρες, τον φόβο, την αγωνία, τον πανικό αλλά κι πολλούς άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Όπως περιγράφει η Sahar, πολλά κορίτσια δεν έχουν ούτε να φάνε και αυτό οδηγεί σε τάσεις αυτοκτονίας.
Μία από τις μαθήτριες της, της είχε εκμυστηρευτεί ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν αφαίρεσε τη ζωή της, ήταν επειδή η Sahar της είχε πει πως είναι εκεί για να μοιραστεί ό,τι θέλει μαζί της».
Ζωγραφιά που ετοίμασε μια μαθήτρια για τη Sahar
Το «κρυφό σχολειό» στην Καμπούλ είναι η πιο συναρπαστική ιστορία ενδυνάμωσης που ανθίζει σε έναν τόπο που βάλλεται από βιαιοπραγίες και αδικήματα που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την ψυχολογία ενός κοριτσιού που το μόνο που θέλει, είναι να εκπαιδευτεί και να χαρίσει στον εαυτό του μια ευκαιρία να ζήσει με κάθε δικαίωμα που δικαιωματικά αξίζει. Και η Sahar είναι εκεί, κοντά, για να κάνει κάθε κρυφό όνειρο να γίνει πράξη.