REAL LIFE WHO

Mama Cax: H Google τιμά με doodle το μοντέλο με το προσθετικό πόδι που άλλαξε τα πρότυπα στη μόδα


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2023

Mama Cax: H Google τιμά με doodle το μοντέλο με το προσθετικό πόδι που άλλαξε τα πρότυπα στη μόδα
Instagram/ mamacax
Η εικονογράφηση είναι έργο της Lyne Lucien καθώς σαν σήμερα το 2019, η Cacsmy Brutus, γνωστή ως Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης

H Google σήμερα τιμά τη Mama Cax με ένα πολύχρωμο doodle που θυμίζει τη φωτεινή της προσωπικότητα. Το μοντέλο από την Αμερική με καταγωγή από την Αϊτή με το ένα προσθετικό πόδι, έμεινε στην ιστορία κυρίως για το ακτιβιστικό της πνεύμα και τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η εικονογράφηση είναι έργο της Lyne Lucien καθώς σαν σήμερα το 2019, η Cacsmy Brutus, γνωστή ως Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης. Έκανε μια πρωτοποριακή πασαρέλα, καταρρίπτοντας τα πρότυπα ομορφιάς της βιομηχανίας της μόδας. Παράλληλα, πρωταγωνιστούσε σε καμπάνιες με το πρόσθετο μέλος της, το οποίο συνήθως το ζωγράφιζε με χρώματα και μοτίβα.

Jenny.Gr

Η ιστορία της Mama Cax

Το μοντέλο διαγνώστηκε σε ηλικία 14 ετών με καρκίνο στα οστά και τους πνεύμονες. Δύο χρόνια μετά, υποβλήθηκε σε ανεπιτυχή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του ισχίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού της. Τα μεταβατικά στάδια από τα οποία έπρεπε να περάσει, οδήγησαν την Cax στην κατάθλιψη καθώς δυσκολευόταν αρκετά να αποδεχθεί την εικόνα της με προσθετικό πόδι. Ήθελε να ταιριάζει με τον τόνο του δέρματός της και να μοιάζει με αληθινό.

Με τον καιρό, άρχισε να αποδέχεται τη νέα της εκδοχή και να αγαπά το σώμα της. Μαζί με την αγάπη για τον εαυτό της, άρχισε να εκδηλώνει σταδιακά και το πάθος της για τη μόδα και το στιλ με πολύχρωμα ρούχα και ένα έντονο, εκκεντρικό μακιγιάζ.

Αυτό φαίνεται πως ήταν και το σημείο εκκίνησης για να αρχίσει να αποδέχεται την αναπηρία της. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την χειροκίνητη ποδηλασία. Αποκτώντας την εσωτερική δύναμη που επιζητούσε χρόνια, η Cax έγινε ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του body positivity. Αυτό που μπόρεσε γρήγορα να διαπιστώσει ήταν πως οι γυναίκες με αναπηρία αλλά και οι μαύρες γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στα social media.

Αυτό την έκανε να δημοσιεύει συχνά αναρτήσεις στα social media και να υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στη μόδα, ωθώντας κάθε γυναίκα να «αγκαλιάσει» τις ανασφάλειες του σώματός της. Κάπως έτσι άρχισε να μοιράζει την ιστορία της στο Instagram και να εμπνέει.

Το καλωσόρισμά της στη βιομηχανία της μόδας ως μοντέλο έγινε σε μια διαφημιστική καμπάνια το 2017 και λίγο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την Jag Models. Το 2018, κατέκτησε το εξώφυλλο της Teen Vogue και το 2019, λίγους μήνες πριν πεθάνει, περπάτησε τόσο στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης.

Σε ένα από τα posts της, είχε γράψει: «Άρχισα να χρησιμοποιώ τα social media για να μιλήσω ανοιχτά για τις ανασφάλειες για το σώμα μου μετά τον καρκίνο που πολέμησα στην παιδική μου ηλικία, ο οποίος μου άφησε χιλιάδες ουλές, (κυρίως ψυχικές), κι ένα ακρωτηριασμένο πόδι. Η ερώτηση που μισώ περισσότερο, είναι "ποιο μοντέλο έχω ως πρότυπο". Δεν είχα κανένα μέχρι που έκανα τον εαυτό μου αλλά θαυμάζω τους δυνατούς ανθρώπους που αξιοποιούν τα προνόμια τους για να ανυψώσουν τους άλλους».

Το αγαπημένο μοντέλο έφυγε από τη ζωή στις 16 Δεκεμβρίου του 2019 στο Λονδίνο, μόλις στα 30 της χρόνια, προκαλώντας έμπνευση για κάθε άτομο που θέλει να πλησιάσει περισσότερο το self love και το self care.