REAL LIFE WHO

Ο Βασίλης Κικίλιας σε μια μη-πολιτική συζήτηση: Από τα παιδικά καλοκαίρια στη Σύρο μέχρι την αγάπη του για τη μουσική των 80s-90s


JTeam

19 Μαΐου 2023

Ο Βασίλης Κικίλιας σε μια μη-πολιτική συζήτηση: Από τα παιδικά καλοκαίρια στη Σύρο μέχρι την αγάπη του για τη μουσική των 80s-90s
Στο γραφείο του στο Υπουργείου Τουρισμού μας υποδέχτηκε ο Βασίλης Κικίλιας και μίλησε για μπάσκετ και για όσα τον αφορούν εκτός πολιτικής.

Λίγα 24ωρα πριν διεκδικήσει για ακόμα μια 4ετία την ψήφο των πολιτών, ο Βασίλης Κικίλιας μας υποδέχτηκε στο γραφείο του στο Υπουργείο Τουρισμού, σε ένα γραφείο όπου τα ξενύχτια είναι αμέτρητα και η δουλειά δεν σταματάει ούτε στιγμή.

Όταν έφτασα, τον βρήκα στο γραφείο του να συζητάει με συνεργάτες του. Φορούσε ένα μαύρο μπλουζάκι και ήταν περισσότερο άνετος από αυτό που περίμενα. Παρά την κούραση και παρά το ότι βρίσκεται στο τέλος μιας 4ετίας στην οποία διαχειρίστηκε το Υπουργείο Υγείας και το Τουρισμού, με τα τρία χρόνια να είναι της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας διατηρεί την αυτοκυριαρχία και την ηρεμία του και είχε την διάθεση να συζητήσουμε για πράγματα εκτός πολιτικής.

Πρώτα και κύρια για μπάσκετ και για τα πράγματα που του αρέσουν και κάνει, όσο προλαβαίνει, όταν δεν ασχολείται με το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου.

Ολυμπιακός, μπάσκετ, τα νησιά που αγαπάει πολύ, τα παιδικά του καλοκαίρια στη Σύρο και το ελληνικό απόσταγμα που επιλέγει ο Βασίλης Κικίλιας.

Jenny.Gr

– Πρόγνωση για το Final-4 που αρχίζει σήμερα;

Όλοι οι άνθρωποι που ξέρουν από αθλητισμό, γνωρίζουν ότι σε τέτοιες διοργανώσεις δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις. Και δεν γίνονται προβλέψεις γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με μια σειρά 7 παιχνιδιών, στις 4 νίκες δηλαδή όπως στο NBA, ή στις 3 όπως στην Ευρωλίγκα. Παίζουν ρόλο η ψυχολογία, η τακτική, η προσωπικότητα, ποιος παίκτης θα βρεθεί σε δαιμονιώδη φόρμα…Απέδειξε όμως ο Ολυμπιακός – γιατί δεν το συζητάω, εμείς είμαστε ως Έλληνες με τον Ολυμπιακό, ανεξαρτήτως προτιμήσεων – απέδειξε ότι παίζει καταπληκτικό μπάσκετ. Ακόμα κι αν υπήρξαν μες στη χρονιά απουσίες και τραυματισμοί, δε φάνηκε αυτό.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας έφτιαξε ένα εξαιρετικό σύνολο, όπου ο ένας παίκτης συμπληρώνει τον άλλον και αυτό απέδωσε και στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός βγήκε πρώτος και πηγαίνει με σημαντικές πιθανότητες στο Κάουνας. Παίζει βέβαια μια ομάδα που μέχρι σήμερα δείχνει να έχει βρει τα κουμπιά του. Έχει ταλέντο η Μονακό επιθετικά, ο Ομπράντοβιτς έχει κάνει καλή δουλειά. Όλα αυτά όμως θα αποδειχθούν στο γήπεδο, δεν υπάρχει προϊστορία σε κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι αισιόδοξος.

– Εσείς που έχετε παίξει, το να έχεις παίξει το καλύτερο μπάσκετ σε όλη τη χρονιά και να φτάνει να κρίνεται η τύχη σου σε ένα ματς, δεν είναι κάπως άδικο; Τον παίκτη δεν τον πιάνει το «κρίμα»;

Κατ’ αρχάς στη διάρκεια καθορίζεται η αξία και έχει φανεί με τον Ολυμπιακό, με τον Παναθηναϊκό παλιότερα, με την ΑΕΚ, με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη ακόμα πιο παλιά. Υπήρξαν ολόκληρες αυτοκρατορίες με παιχταράδες. Αν και το μυστικό για μένα είναι να απαρτίζεται η βάση της ομάδας από Έλληνες παίκτες γιατί με αυτούς ταυτίζεται το κοινό.

Ο αυθόρμητος παράγοντας σε νοκ άουτ ματς όμως υπάρχει πάντα, οπότε ενέχει κάπως την αδικία, αλλά είναι ματς που όλοι οι παίκτες τα έχουν παίξει, ξέρουν τι προετοιμασία απαιτείται, άρα ξέρουν και πώς να παρουσιαστούν έτοιμοι για να διεκδικήσουν αυτό που παλεύουν όλη τη χρονιά. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος. Κι αυτό σημαίνει πως θα τα δώσουν όλα. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό για τον φίλαθλο.

Το ομαδικό πνεύμα βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό ως Έλληνες.

Jenny.Gr

– Ήσασταν ένας πολύ καλός αμυντικός, άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Ο Βεζένκοφ κόβεται;

Ο Σάσα κάνει φανταστική χρονιά, είναι τεράστιο ταλέντο και ο ίδιος έχει δουλέψει και έχει εξελιχθεί. Δεν ήταν πάντα έτσι. Δε μπορώ να πω τι θα έκανα για να τον μαρκάρω. Πράγματι, παρότι πιτσιρικάς ήμουν σκόρερ, αναγκάστηκα να γίνω παίκτης ειδικών αποστολών για να παίξω σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορώ να πω ότι ίσως ο πιο δύσκολος που έχω μαρκάρει, είναι ο Γουόλτερ Μπέρι. Τον αναφέρω γιατί είχε κι αυτός πολλούς και ευφάνταστους τρόπους να βάζει καλάθι. Το ίδιο είναι και ο Σάσα, αλλά με πολύ καλύτερο τρίποντο.

Έβλεπα έναν σχολιασμό που έλεγε ότι παρότι είναι πρώτος σκόρερ και με όλη αυτή την επιτυχία, το έχει κάνει με πολύ λίγες ντρίμπλες και λίγα σουτ. Άρα, φαίνεται πόσο καλά εκμεταλλεύται τους συμπαίκτες του, πόσο καλά συνεργάζονται για να σκοράρει. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ένα δείγμα του ομαδικού πνεύματος και ένα παράδειγμα του πώς αν συνεργαστούν όλοι μαζί θα γίνει μια ομάδα κορυφαία. Δε φτάνει ένας παικταράς, δε φτάνει ένα σούπερ ταλέντο. Είναι ομαδική προσπάθεια. Αφορά αυτούς που παίζουν 4 λεπτά, αυτούς που ξεκινούν στην πεντάδα, αυτούς που τελειώνουν τα παιχνίδια, αφορά αυτούς που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, τους φροντιστές, τους γιατρούς, τους βοηθούς προπονητή.

– Θα πανηγυρίζατε περισσότερο ένα τρίποντο σαν του Σάσα ή μια άμυνα-οδοστρωτήρα σαν του Ουόκαπ;

Έχω πανηγυρίσει και τα δύο. Ο κόσμος καταλαβαίνει πιο πολύ την επιτυχία του να βάλεις ένα δύσκολο σουτ με τη λήξη του αγώνα. Για την ομάδα, τον προπονητή, τον συμπαίκτη, είναι πιο χρήσιμο το 2ο. Και πολύ μεγάλοι παίκτες έχουν παραδεχτεί τη συνεισφορά των συμπαικτών τους που έχουν ειδικό ρόλο μες στην ομάδα. Το έκανε ο Σλούκας για τον Ουόκαπ. Πολύ αξιοπρεπές και έντιμο. Για να φτάσεις να σουτάρεις ελεύθερος, έχουν δουλέψει πολλοί άλλοι πίσω. Κι αυτό είναι το ομαδικό πνεύμα που βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό ως Έλληνες. Είναι από τα καλύτερα της φυλής μας.

– Είπατε για τους Έλληνες παίκτες. Βλέπετε εσείς παίκτες να μπορούν μελλοντικά να γεμίσουν τα παπούτσια του Σλούκα, του Καλάθη, του Παπανικολάου κλπ; Είμαστε σε μια πολυετή περίοδο ένδειας σε επίπεδο ανάδειξης παικτών υψηλού επιπέδου.

Για μένα αυτή η συζήτηση έχει μια και μόνο απάντηση: εμπιστοσύνη και στήριξη στους Έλληνες παίκτες. Αυτό νομίζω δεν έχουμε όσο θα έπρεπε. Και φυσικά υποδομές για να προσελκύσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό, χωρίς να έχει σημασία αν θα το ακολουθήσουν επαγγελματικά ή θα το κάνουν για χρόνια. Πάντα ξεπετάγονται ταλέντα, σε κάθε γενιά. Κι όπως λες για τον Σλούκα κλπ., λίγο πριν ήταν ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Διαμαντίδης, όλοι αυτοί. Είμαι πεπεισμένος ότι επειδή έχουμε το μπασκετικό DNA, αρκούν προσεκτικές κινήσεις για να παράγουμε παίκτες υψηλού επιπέδου. Αυτό όμως όχι να αφεθεί στην τύχη. Πρέπει να δοθεί βάση στα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Στην περιφέρεια υπάρχουν μεγάλα ταλέντα και γίνεται το σκάουτινγκ και ανακαλύπτονται. Στην πορεία κάπου γίνονται τα λάθη και δεν εξελίσσονται. Η Ελλάδα έχει παντού αθλητές να διαπρέπουν, να μας κάνουν περήφανους. Μπάσκετ, τένις, στίβος. Όπως βγήκαμε τότε τόσα παιδιά, το ’87, μετά το Ευρωμπάσκετ, και θέλαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Γκάλη, του Γιαννάκη και του Φάνη, που είχα την τιμή να παίξουμε μαζί στον Πανιώνιο, έτσι θα βγουν και στο μέλλον.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο intronews.gr