REAL LIFE WHO

Η Πέτρα Καλαμπόκα στο JennyGr: «Το στιλ κάνει δηλώσεις, δημιουργεί συνειρμούς, μιλά για την αισθητική των ανθρώπων»


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

2 Ιουνίου 2023

Η Πέτρα Καλαμπόκα στο JennyGr: «Το στιλ κάνει δηλώσεις, δημιουργεί συνειρμούς, μιλά για την αισθητική των ανθρώπων»
Τζίνα Σκανδάμη
Αφού ακούσαμε την Πέτρα Καλαμπόκα σε μια inspirational ομιλία σχετικά με τη μόδα και την ψυχολογία, η γνωστή influencer μας μίλησε για το δικό της fashion story

Η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη και η ανάγκη να εκφραζόμαστε, όπως εμείς θέλουμε, μέσα από τη μόδα είναι ακρογωνιαίος λίθος της Answear.gr. Η Πέτρα Καλαμπόκα, με τη βοήθεια της Answear.gr, έδωσε μια πολύ συγκινητική ομιλία την Κυριακή 7 Μαΐου στο Empowering Women by JennyGr στο Anassa City Events σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η μόδα και το στιλ γενικότερα βοηθούν την ψυχολογία μας και επίσης πώς η διάθεσή μας και η προσωπικότητά μας διαμορφώνουν την εμφάνισή μας.

Εμείς μιλήσαμε με την Πέτρα, η οποία μας άνοιξε την καρδιά της σχετικά με τη σημασία που έχει για εκείνη το προσωπικό στιλ, για το ευχάριστο διάλειμμα δημιουργικότητας που μπορεί να έχει ο κάθε ένας μέσα από τη μόδα αλλά και την αυτοπεποίθηση που κερδίζεις μέσα από αυτήν.

Jenny.Gr
Τζίνα Σκανδάμη

Είσαι ένα κορίτσι που αγαπάει τα ρούχα. Πώς θα χαρακτήριζες το στιλ σου; Πόσα στιλ έχεις αλλάξει μέχρι τώρα στη ζωή σου και πως κατέληξες στο σημερινό;

Απλό με ένα twist. Σκέφτομαι τον εαυτό μου από την εφηβεία και προφανώς από τότε έχω αλλάξει πολλά στιλ για να καταλήξω στο σημερινό. Οι μεταβάσεις δεν ήταν πάντα επιτυχημένες. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας και την έκφραση, άρα και το αυθεντικό/ προσωπικό μας στιλ.

Θεωρείς ότι η μόδα είναι ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητας μας χωρίς φόβο και πάθος ή κάτι που μας δημιουργεί μια υποσυνείδητη ανάγκη για συνεχή κατανάλωση, με σκοπό την αποδοχή μας από το ευρύ κοινό;

Γαλουχήθηκαμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, ωστόσο, θεωρώ πως η μόδα έχει πολλές πλευρές. Έχει δυναμική, δημιουργεί εικόνες που κάνουν δηλώσεις και μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας τρόπος έκφρασης της προσωπικότητας μας.

Πιστεύεις ότι τα ρούχα αντανακλούν την ψυχολογική μας κατάσταση ή ότι εμείς χρησιμοποιούμε τα ρούχα και τη μόδα για να αλλάξουμε την ψυχολογία και τη διάθεσή μας;

Το στιλ,συχνά, κάνει δηλώσεις, δημιουργεί συνειρμούς, μιλάει για την αισθητική των ανθρώπων άμα τη εμφανίσει και δεν παύει να λειτουργεί σαν καθρέφτης της διάθεσής μας. Οπότε, υπάρχει μια διαρκής «συνομιλία» μεταξύ τους, που άλλοτε τα ρούχα που αντανακλούν την ψυχολογική μας κατάσταση, κι άλλοτε πάλι επιλέγουμε ρούχα και χρώματα για να αλλάξουμε την ψυχολογία μας, π.χ. τις ημέρες που είμαι αγχωμένη συνηθίζω να φοράω ένα κόσμημα της γιαγιάς μου ή κάτι από την ντουλάπα της μαμάς μου για να νιώθω τη σύνδεση με τις πιο φωτεινές και γενναιόδωρες γυναίκες της ζωής μας πέρα από το γεγονός πως φέρνω κάτι παλιό στο σήμερα με έναν εντελώς δικό μου τρόπο που με καθιστά μοναδική.

Έχεις αναφερθεί σε κάποιες σκοτεινές περιόδους της ζωή σου. Πόσο σε έχει βοηθήσει η μόδα σε αυτές τις περιόδους;

Χρειάστηκε να διανύσω λίγο καιρό στο «σκοτάδι» ώσπου να βγω στο φως. Αν μπορούσα να δώσω ένα τίτλο σε εκείνες τις μέρες θα ήταν η λέξη: «Μεταμόρφωση». Η μόδα λειτούργησε σαν ένα ένα ευχάριστο διάλειμμα, μια νότα χαράς και δημιουργίας. Μάλιστα, στο «σημείο μηδέν» συνάντησα την Paola Antoni - μια γυναίκα που βιώνουμε μια παρόμοια συνθήκη σε σχέση με την αναπηρία - που με ενέπνευσε όχι μόνο στο κομμάτι της μόδας, αλλά και της ζωής: το να απολαμβάνεις, να ταξιδεύεις, να ντύνεσαι απενοχοποιημένα και να ζεις ελεύθερα με ταπεινότητα.

Πρόσφατα έδωσες μια ομιλία στο Empowering Women by JennyGr, με την υποστήριξη της Answear.gr. Μίλησε μας για αυτή την εμπειρία και για το τι μοιράστηκες με το κοινό.

Ήταν μια πολύ διαφορετική ομιλία αυτή. Αν και είχα αρκετό άγχος, δεν σας το κρύβω, χαίρομαι που ήμουν κομμάτι αυτού του εγχειρήματος γιατί ο σκοπός του με τον ολιστικό του χαρακτήρα είχε στο επίκεντρο τη γυναικεία ενδυνάμωση, πράγμα που με συγκινεί. Αναφέρθηκα σε μια δική μου εμπειρία που λειτούργησε ως «σημείο μηδέν» σε σχέση με τη αυτοπεποίθηση και τη σημαντικότητα του να είσαι αυθεντικός στη συμπεριφορά και στο στιλ σου, έχοντας τη δική σου ταυτότητα και αισθητική στα πράγματα. Ενώ, δεν έλειψε μνεία στα social media που αναδεικνύουν τις τάσεις της μόδας, στις μιμητικές συμπεριφορές και στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στα νεαρά κορίτσια.

Jenny.Gr
Τζίνα Σκανδάμη

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Answear.gr είναι κάτι περισσότερο από ένα fashion eshop; Πώς αισθάνθηκες με αυτή τη συνεργασία;

Συνεργάζομαι με ανθρώπους και κατ επέκταση με πρότζεκτ που με ιντριγκαρουν και νιώθω πως ομορφαίνουν τον κόσμο σε πολλές έννοιες. Οι άνθρωποι πίσω από την Αnswear.gr είναι αυτοί που με κέρδισαν με το χαμόγελο, το μεράκι και την αφοσίωση στις ιδέες που πρεσβεύουν. Νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτή τη συνεργασία.

Τι θα έλεγες στα κορίτσια που ψάχνουν να βρουν το στιλ τους και σε αυτά που σκέφτονται περισσότερο τα κοινωνικά στερεότυπα από θέλω τους;

Να πειραματιστούν με πολλά διαφορετικά στιλ μέχρι να καταλήξουν σε αυτά/αυτό που τους εκφράζει. Να παίξουν και να χαρούν με αυτό το παιχνίδι της δημιουργίας. Να αποδεσμευτούν από τα κοινωνικά στερεότυπα που τις κάνει να αισθάνονται ανελεύθερες μέσα στο ίδιο τους σώμα. Θα μπορούσα να γράψω πολλά, όμως θα αρκεστώ στην ουσία: «Κορίτσια μου, γυναίκες μου, να είστε ελεύθερες και να φοράτε ό,τι τραβάει η ψυχή σας!».

Δες εδώ όλα όσα συνέβησαν στο φετινό Empowering Women by JennyGr.