REAL LIFE WHO

Γυναίκες πίσω από τις κάμερες: Στιγμές-ορόσημα για το σινεμά


JTeam

18 Αυγούστου 2023

Γυναίκες πίσω από τις κάμερες: Στιγμές-ορόσημα για το σινεμά
Με αφορμή το ρεκόρ της Γκρέτα Γκέργουιγκ για την ταινία Barbie, αναπολούμε μεγάλες στιγμές της ιστορίας του σινεμά από γυναίκες σκηνοθέτριες.

Το κινηματογραφικό φαινόμενο Barbie της Αμερικανής σκηνοθέτριας Γκρέτα Γκέτγουιγκ έκανε την έκπληξη και αποδείχθηκε η απόλυτη ταινία του καλοκαιριού, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. H Barbie με τη ματιά της Gerwig και το πρόσωπο της Μάργκο Ρόμπι κατάφερε να γίνει η πιο επικερδής ταινία βασισμένη σε παιχνίδι κι η πιο επικερδής για το 2023 συνολικά. Γρήγορα έφτασε στην κορυφή του studio ως το πιο κερδοφόρο άνοιγμα της Warner Bros (ξεπερνώντας τις θρυλικές ταινίες Harry Potter και Dark Knight) και πολλά ακόμη. Για την ακρίβεια, κάθε μέρα που περνάει φαίνεται να σπάει και κάποιο ρεκόρ ακόμη.

Το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ρεκόρ όμως είναι ένα: Η Barbie είναι η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη μόνο από γυναίκα που ξεπερνά τo 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Βox office και μπαίνει στο πάνθεον των πιο κερδοφόρων ταινιών στην ιστορία. Στην ανδροκρατούμενh βιομηχανία του Hollywood, ένα τέτοιο ορόσημο φέρει μεγάλη βαρύτητα, αφού οι θηλυκότητες ακόμη βιώνουν ανισότητες. Με αφορμή λοιπόν τη μεγάλη αυτή νίκη της Gerwig, συγκεντρώνουμε παρακάτω στιγμές-ορόσημα από την ιστορία του σινεμά, οι οποίες οφείλονται σε γυναίκες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr