REAL LIFE WHO

Ευγενία Φραγγιά: Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Σπετσών μετά την Μπουμπουλίνα, μιλά στο JennyGr


Στεφανία Παπαδημητρίου

22 Οκτωβρίου 2023

Ευγενία Φραγγιά: Η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Σπετσών μετά την Μπουμπουλίνα, μιλά στο JennyGr
«Η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν φύλο, αλλά ταυτότητα και προσωπικότητα»

H Ευγενία Φραγγιά είναι η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος των Σπετσών, μετά την Μπουμπουλίνα. Είναι, επίσης, μία από τις μόλις 22 που εκλέχθηκαν φέτος - 22, στους 332 Δήμους της Ελλάδας.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την αυτοδιοίκηση από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν 22 ετών όταν ένιωσε την ανάγκη να προσφέρει στον τόπο της. Στις Σπέτσες μεγάλωσε, εκεί ζει τώρα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της - θέλει το καλύτερο για το νησί. «Η αυτοδιοίκηση για μένα δεν αποτελεί το όχημα για μια επιτυχημένη πολιτική καριέρα, αλλά το εργαλείο για την δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για να ζουν τα παιδιά μας και όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο JennyGr, απαντά σε όλα εκείνα που θέλουμε να ξέρουμε.

Jenny.Gr

Πώς αισθάνεστε που είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος Σπετσών μετά την Μπουμπουλίνα;

Δεν θα ήθελα ούτε να παραλληλιστώ, ούτε να καπηλευτώ το όνομα της ιστορικής ηρωίδας της Επανάστασης της αξιομνημόνευτης Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Είναι μια γυναίκα ορόσημο για τις Σπέτσες και για την Ελληνική ιστορία η οποία σίγουρα με τον δυναμισμό και την προσωπικότητά της αποτελεί έμπνευση για κάθε γυναίκα που μάχεται στην σύγχρονη εποχή, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν θα ήθελα να γίνεται οποιαδήποτε σύγκριση και συσχετισμός, εις μνήμην και σε σεβασμό της γενναίας προγόνου μας .

Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συνδημότες μας είναι πολύτιμη και είμαι πολύ χαρούμενη που οι Σπετσιώτες εξέλεξαν μια άξια ομάδα με όραμα και πρόγραμμα στην οποία για πρώτη φορά ηγείται μια γυναίκα. Είμαι πολύ περήφανη για όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και με αγάπη και ευθύνη θα πάμε πολλά βήματα μπροστά για τις Σπέτσες.

Στους 332 δήμους της Ελλάδας, φέτος είχαμε μόλις 22 γυναίκες Δημάρχους. Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό και, κατά τη γνώμη σας, τι μπορεί να γίνει για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός;

Η θέση της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία είναι πλέον ισότιμη και παρατηρούμε πως χρόνο με τον χρόνο , ολοένα και περισσότερες γυναίκες, βγαίνουν στο προσκήνιο, στην πολιτική, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στους χώρους εργασίας παντού. Ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον και θαυμάζει τις γυναίκες, αλλά κι εμείς με μαχητικότητα και σθένος, βγαίνουμε μπροστά σε κάθε κοινωνική συνθήκη δίνοντας την αγάπη και τον καλύτερό μας εαυτό, για εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Πιστεύω ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε ακόμα περισσότερες γυναίκες Δημάρχους και σε θέσεις κλειδιά αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα, δεν έχουν φύλο, αλλά ταυτότητα και προσωπικότητα.

Εσείς, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;

Από μικρή κιόλας ηλικία μόλις 22 ετών, αισθανόμουνα την ανάγκη να προσφέρω στον τόπο που αγαπώ. Η προσωπικότητά μου αλλά και ο έντονος χαρακτήρας μου, δεν μου επέτρεπαν να παραμείνω μια απλή παρατηρητής των τοπικών εξελίξεων. Ήθελα να ενώσω την φωνή μου με τους γείτονές μου, ήθελα να έχω λόγο για την καθημερινότητά , ήθελα κάθε μέρα να πηγαίνουμε τον τόπο μας μπροστά. Η αυτοδιοίκηση για μένα δεν αποτελεί το όχημα για μια επιτυχημένη πολιτική καριέρα, αποτελεί το εργαλείο για την δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για να ζουν τα παιδιά μας και όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μας.

Ήσασταν Αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια Δήμαρχος των Σπετσών. Τώρα, τι σχεδιάζετε για το μέλλον του νησιού;

Έως και την 31.12.2023 συνεχίζω να εργάζομαι και να προσφέρω στον τόπο μου από την θέση της Αντιδημάρχου Σπετσών. Η Διοίκηση στον Δήμο μας οφείλει και πρέπει να έχει συνέχεια. Θέλω από την πρώτη Ιανουαρίου μαζί με τους συνεργάτες μου και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του νησιού, έχοντας για αρχή συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως είναι η επίλυση του ζητήματος της επαρκούς υδροδότησης. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη του. Έχουμε από τη αρχή διαμορφώσει ένα μεστό και ρεαλιστικό πρόγραμμα, για την ανάπτυξη του νησιού αξιοποιώντας όλους τους δυνατούς πόρους που μας προσφέρει η αποκεντρωμένη διοίκηση και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Στόχος μας είναι με σχέδιο και συνεργασία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες και την Περιφέρεια και να οδηγήσουμε τις Σπέτσες μας στον δρόμο της ευημερίας.

Jenny.Gr

Το spetsathlon είναι θεσμός, πια. Έχετε συμμετάσχει ποτέ; Το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος των Σπετσών; Πώς επηρεάζει τον τόπο;

Το spetsathlon είναι πραγματικά με ξεχωριστή διοργάνωση για το νησί μας. Λόγω και του θεσμικού μου ρόλου μετέχω ενεργά σε αυτό το υπέροχο εγχείρημα. Πιστεύω πολύ στο spetsathlon και είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία να γίνω κι εγώ κομμάτι του. Σ αυτό το σημείο να αναφέρω και τον ρόλο μιας δυναμικής γυναίκας της κυρίας Μαρίνας Κουταρέλλη . Η κυρία Κουταρέλλη είναι η «ψυχή» του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon, η οποία με τις ξεχωριστές επιδεξιότητές της, εγκαθίδρυσε τον αθλητικό τουρισμό στο νησί μας και για αυτόν τον λόγο της οφείλουμε πολλά και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει με θέρμη τις αθλητικές διοργανώσεις με τους εθελοντές και την οργανωτική επιτροπή να φροντίζουν για τους αθλητές και τους θεατές μας. Ο αγώνας προσφέρει στον κόσμο και τους επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία για να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές και την φιλοξενία των Σπετσών.

Δεν θα σας ρωτήσω πώς συνδυάζετε καριέρα και μητρότητα, ούτε πώς είναι να είστε γυναίκα πολιτικός. Πώς είναι, όμως, η ζωή μίας γυναίκας που μεγαλώνει τα παιδιά της στις Σπέτσες; Υπάρχει κάτι που λείπει τόσο από τη δική σας, όσο κι από τη δική τους καθημερινότητα;

Μαζί με τον σύζυγό μου έχουμε δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια και νιώθω ευλογημένη για αυτό. Ζω την απόλυτη ευτυχία όταν μετά από μια δύσκολη μέρα στον Δήμο γυρνάω στο σπίτι μου στα παιδιά μου. Τα χαρούμενα πρόσωπά τους μου δίνουν δύναμη και κίνητρο να συνεχίζω να παλεύω για αυτά αλλά και για όλα τα παιδιά του νησιού μας. Ότι πολυτιμότερο έχω στην ζωή μου είναι αυτή η οικογένεια αλλά και η μεγάλη οικογένεια των Σπετσών και θέλω καθημερινά να στέκομαι και να είμαι δίπλα σε όλους. Μέχρι στιγμής τα καταφέρνω καλά αφού η αγάπη μου και η θέλησή μου για προσφορά με γεμίζει δύναμη, μου γεμίζει τις μπαταρίες όπως λέμε και στην αργκό και κάνω τα πάντα ώστε η μαμά να βρίσκεται εκεί σε κάθε στιγμή.

Έστω ότι κάποιος έρχεται για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ποια είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να δει ή να κάνει, για να βιώσει την απόλυτη εμπειρία των Σπετσών;

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που έχει κάποιος να κάνει με το που επισκεφθεί το νησί μας, είναι να περπατήσει στα όμορφα σοκάκια των Σπετσών, να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μας κτίρια και να γευτεί την φιλοξενία από τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες του τόπου μας. Ζούμε σε ένα νησί όπου οι ομορφιές του είναι πολλές και ατελείωτες και δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιο μέρος ωστόσο ενδεικτικά θα αναφέρω ότι μέσα σε όλα τα άλλα αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου τις όμορφες παραλίες του νησιού μας και τα μουσεία μας που είναι η ζωντανή ναυτική μας ιστορία.