REAL LIFE WHO

Δημήτρης Χορν: Οι κινηματογραφικοί ρόλοι που άφησαν εποχή


JTeam

16 Ιανουαρίου 2024

Δημήτρης Χορν: Οι κινηματογραφικοί ρόλοι που άφησαν εποχή
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και εμείς θυμόμαστε τους κινηματογραφικούς του ρόλους που άφησαν εποχή

Σαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου 1998, έφυγε από τη ζωή ο χαρισματικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Δημήτρης Χορν. Μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής υποκριτικής τέχνης, ο οποίος με το υπέρμετρο ταλέντο, την αφοσίωση και τη βαθιά καλλιέργειά του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του τόσο στη μεγάλη οθόνη, όσο και στη νεοελληνική σκηνή.

Πρώτα χρόνια και θέατρο

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Δημήτρης Χορν γαλουχήθηκε μέσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Πατέρας του ήταν ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν και μητέρα του η Ευτέρπη Αποστολίδου, ενώ νονά του υπήρξε η εμβληματική ντίβα του θεάτρου Κυβέλη. Μάλιστα λέγεται ότι την πρώτη του θεατρική εμφάνιση την έκανε, ως μωρό στην αγκαλιά της νονάς του. Το 1940 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου, με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Αιμίλιο Βεάκη.

Την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας ηθοποιός στο θέατρο την πραγματοποίησε, το 1940, με την παράσταση της οπερέτας «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή. Έκτοτε σημάδεψε με την λάμψη και τις σπάνιες ικανότητες του τη θεατρική ζωή της χώρας σε ρόλους όπως: «Ριχάρδος Β΄», «Ριχάρδος Γ’», Βενέδικτος στο «Πολύ Κακό για το Τίποτα» (Σαίξπηρ), Τζέημυ «Ταξίδι Μακριάς Μέρας μέσα στη Νύχτα» (Ο’ Νηλ), «Ερρίκος Δ’» (Πιραντέλλο), «Δον Ζουάν» (Μολιέρος), «Αρχιμάστορας Σόλνες» (Ίψεν) κ.α. Παράλληλα συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους θιάσους και καλλιτέχνες της εποχής του, ενώ έχει υπάρξει και ο ίδιος επιτυχημένος θιασάρχης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr