REAL LIFE WHO

Η σπρίντερ Βαλεντίνα Πετρίλο θα είναι η πρώτη τρανς Παρολυμπιονίκης


JTeam

13 Αυγούστου 2024

Valentina Petrillo
© Getty Images/ Matthias Hangst
Έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Στίβο στους Παρολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Η Βαλεντίνα Πετρίλο, θα γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Παρολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια έχει επιλεγεί από την Ιταλία για να την εκπροσωπήσει στους Αγώνες Στίβου στο Παρίσι 2024. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η 50χρονη σπρίντερ - η οποία αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών T12, για αθλητές με προβλήματα όρασης - έκανε τη φυλομετάβασή της το 2019. Το 2023, κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραθλήματος Στίβου. Η Πετρίλο, η οποία θα τρέξει στην κατηγορία Τ12 στα 200μ και 400μ, δήλωσε στο BBC Sport ότι η συμμετοχή της στους Αγώνες θα είναι ένα «σημαντικό σύμβολο ένταξης».

Από την άλλη, η Μαριουτσία Κιλέρι, δικηγόρος και αθλήτρια που έχει εκπροσωπήσει αρκετούς αθλητές που αντιτίθενται στη συμμετοχή της Πετρίλο στους γυναικείους αγώνες, δήλωσε ότι «έχει επιλεγεί η ένταξη αντί της δικαιοσύνης και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα».

Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΔΠΕ), δήλωσε στο BBC Sport ότι ενώ η Πετρίλο θα είναι «καλοδεχούμενη» στο Παρίσι υπό τις τρέχουσες πολιτικές της World Para Athletics, θέλει να δει τον αθλητικό κόσμο να «ενώνεται» στις πολιτικές του για τους τρανς αθλητές.

Η ανάγκη για μια ενιαία πολιτική κανονισμών

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενιαία θέση στον αθλητισμό σχετικά με τη συμπερίληψη των τρανς ατόμων. Όπως δεν υπάρχει ούτε για τα intersex άτομα, γεγονός που δημιουργεί αντιδράσεις, συγκρούσεις και πλήττει την ενότητα του αθλητικού κόσμου.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών της World Athletics και της World Para Athletics.

Το BBC αναφέρει ότι η World Athletics έχει απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών σε διεθνείς διοργανώσεις. Ο πρόεδρός της, Λόρδος Κόου, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε για να «διατηρηθεί η δικαιοσύνη για τις γυναίκες αθλήτριες πάνω απ' όλες τις άλλες σκέψεις».

Σύμφωνα με τους κανόνες της World Para Athletics, από την άλλη, ένα άτομο που αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα μπορεί να αγωνιστεί στην κατηγορία που η αναπηρία του τού επιτρέπει. Η World Para Athletics αναφέρει ότι «θα χειριστεί οποιεσδήποτε περιπτώσεις που αφορούν τρανς αθλητές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τα τρανς άτομα (όπως τροποποιούνται από την ΔΟΕ από καιρό σε καιρό) και οποιουσδήποτε ισχύοντες κανονισμούς της World Para Athletics».

Ο Άντριου Πάρσονς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ΔΠΕ δεν σκέφτεται κάποια ενιαία απόφαση για όλα τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Πριν λίγες ημέρες, όμως, και εν όψει της έναρξης των Παρολυμπιακών Αγώνων 2024, είπε ότι «Πιστεύω ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει, καθοδηγούμενο από την επιστήμη, να βρει καλύτερες απαντήσεις για αυτές τις καταστάσεις και για τους τρανς αθλητές. Πρέπει να βρούμε μια έγκυρη, σταθερή, λογική απάντηση για αυτόν τον πληθυσμό» και πρόσθεσε: «νομίζω ότι είναι δίκαιο να αντιμετωπίζουμε τους τρανς αθλητές με σεβασμό. Αλλά πιστεύω ότι η επιστήμη πρέπει να μας δώσει την απάντηση, γιατί επίσης θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους άλλους αθλητές στο γήπεδο. Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Και η επιστήμη ελπίζω θα μπορέσει να μας δώσει την απάντηση. Και αυτό που θα ήθελα να δω στο μέλλον είναι ότι όλος ο αθλητισμός να έχει μια ενιαία θέση πάνω σε αυτό».

Η αντίδραση της Πετρίλο για τους Παρολυμπιακούς

Η Πετρίλο έχει δηλώσει πως ήταν γυναίκα από την ηλικία των εννέα ετών. Στην ηλικία των 14, διαγνώστηκε με τη νόσο Stargardt, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Παρ’όλα αυτά συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό και κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία T12 για άνδρες αθλητές με προβλήματα όρασης, μεταξύ 2015 και 2018. Με την υποστήριξη της συζύγου της, το 2018 άρχισε να ζει ως γυναίκα και τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε ορμονοθεραπεία. Η ίδια έχει αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της ορμονοθεραπείας έχουν επηρεάσει τη ζωή της με πολλούς τρόπους, καθώς και τις επιδόσεις της στον αθλητισμό, «είναι, όμως, ένας συμβιβασμός για την ευτυχία μου».

Όσον αφορά την επιλογή της για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Πετρίλλο δήλωσε στο BBC Sport: «Περίμενα αυτή τη μέρα εδώ και τρία χρόνια και αυτά τα τρία χρόνια έκανα τα πάντα για να το κερδίσω. Αξίζω αυτή την επιλογή και θέλω να ευχαριστήσω την Ιταλική Παραολυμπιακή Ομοσπονδία και την Ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή που πάντα πίστευαν σε μένα, πρώτα ως άτομο και έπειτα ως αθλήτρια. Η ιστορική αξία του να είμαι η πρώτη τρανς γυναίκα που διαγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα σημαντικό σύμβολο ένταξης».