REAL LIFE WHO

Bebe Vio: Στα 11 της, έχασε τα χέρια και τα πόδια της. Στα 27 της, έχει κατακτήσει τον κόσμο - Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας που εμπνέει


Ερασμία Αρβανιτά

5 Σεπτεμβρίου 2024

Bebe Vio: Στα 11 της, έχασε τα χέρια και τα πόδια της. Στα 27 της, έχει κατακτήσει τον κόσμο - Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας που εμπνέει
Η Βebe Vio είναι η μόνη ξιφομάχος που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες χωρίς χέρια και πόδια

Το όνομά της είναι συνώνυμο με την πυγμή, το πάθος και την αποφασιστικότητα. Η ιστορία της είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του ότι παρά τις τρομερές ατυχίες της ζωής, τελικά εμείς καθορίζουμε το πεπρωμένο μας. Η Bebe Vio ή Μπεατρίτσε Βίο, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, είναι ένα αληθινό role model που μας διδάσκει ότι η ζωή πάντα προχωράει. Το πιο μικρό βήμα, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην κορυφή. Και εκείνη, για ακόμα μία φορά χθες, βρέθηκε στην κορυφή. Αγωνίστηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην ξιφασκία γυναικών με αμαξίδιο.

Η Bebe Vio, στα 27 της χρόνια είναι η πιο δημοφιλής Ιταλίδα ξιφομάχος. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, με το αποκορύφωμα να έρχεται το 2020 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, όταν κέρδισε ξανά το χρυσό στην ξιφασκία.

Σε ηλικία 11 ετών, η Bebe Vio προσβλήθηκε από οξεία μηνιγγίτιδα. Έπεσε σε κώμα και οι γιατροί αποφάσισαν να της ακρωτηριάσουν τα χέρια της σε μια προσπάθεια να τη σώσουν. «Αν υπάρχει 1% πιθανότητα να ζήσει, ας ακρωτηριάσουμε και τα πόδια της», είχαν πει τότε οι γονείς της. Η οξεία μηνιγγίτιδα, εκτός από απώλεια των τεσσάρων άκρων της, της προκάλεσε ουλές στο πρόσωπο και το σώμα. Μετά από τρεις μήνες εντατικής αποκατάστασης, κατάφερε να βγει νικήτρια. Έτσι, επέστρεψε στη μοναδική της αγάπη, την ξιφασκία.

Το πάθος της πριν προσβληθεί από οξεία μηνιγγίτιδα, ήταν η ξιφασκία. Το πάθος της μετά από τη σοβαρή περιπέτειά της υγεία της, ήταν η ξιφασκία. Η επιστροφή σε αυτό που αγαπούσε, ήταν μονόδρομος. Στην αρχή, όπως έχει εκμυστηρευτεί η ίδια σε συνεντεύξεις της, δεν ήξερε πώς θα μπορούσε να ανακάμψει, αφού τα κύρια δυνατά σημεία μιας ξιφομάχου είναι τα δάχτυλα και ο καρπός. Οι ειδικοί του κέντρου αποκατάστασης, της πρότειναν να συνεχίσει να εξασκείται στην ξιφασκία με αμαξίδιο. «Ξιφασκία σε αναπηρικό αμαξίδιο; Όχι», είχε πει τότε η αθλήτρια. Αργότερα, παραδέχτηκε την άγνοια που είχε για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και την αναπηρία, γενικότερα.

Μετά από έναν χρόνο προσαρμογής και φυσικής αποκατάστασης, η Bebe Vio ξεκίνησε να φοράει τα προσθετικά μέλη της και επέστρεψε στους αγώνες. Λίγους μήνες αργότερα, κέρδισε τον πρώτο της διαγωνισμό στην ξιφασκία. Είναι η μόνη ξιφομάχος που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες χωρίς χέρια και ποδιά. Και παρά το νεαρό της ηλικίας της, πολλές είναι οι αθλητικές διακρίσεις που έχει κερδίσει από εκείνη την ημέρα.

Στο Λονδίνο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012, ήταν λαμπαδηδρόμος, στο Ρίο κέρδισε το χρυσό στα 19 της και το έκανε ξανά μπροστά στις κερκίδες του Τόκιο. Εκείνη και οι γονείς της έχουν δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το art4sport, για να βοηθήσουν τη σωματική και ψυχική αποκατάσταση των παιδιών με προσθετικά μέλη. Η ίδια, δημιούργησε την Bebe Academy και μαζί με την ομάδα της προπονούν παιδιά, με αναπηρίες ή χωρίς.

H ίδια, είχε εκφράσει σε συνέντευξή της στο περιοδικό Dazed την άποψη ότι η ενσωμάτωση είναι απαραίτητη για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα άτομα με αναπηρία. «Μια συνέντευξη με ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάει με την ερώτηση: "Μετά από όλα όσα έχετε περάσει, αισθάνεστε ότι ο αθλητισμός σας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσετε;". Στην κουλτούρα μας, έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κρύβουμε τα παιδιά μας ή να μην τα βάζουμε στον αθλητισμό για να αποφύγουμε να δείξουμε το αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτού του είδους οι προκαταλήψεις έχουν παρεμποδίσει την ενσωμάτωση».