REAL LIFE WHO

Αντριάνα Μπράουνλι: Ένα κορίτσι 23 ετών μόλις κατέκτησε τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου


Ερασμία Αρβανιτά

16 Οκτωβρίου 2024

Αντριάνα Μπράουνλι: Ένα κορίτσι 23 ετών μόλις κατέκτησε τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου
IG @Adriana Brownlee
Η Αντριάνα Μπράουνλι θέλει να εμπνεύσει τους νέους σε όλον τον κόσμο και να τους πει πως δεν υπάρχει καθορισμένος δρόμος στη ζωή

Από την ηλικία των 8 ετών ήξερε πως θέλει να φτάσει στην κορυφή. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Από παιδί είχε εμμονή με τα βουνά. Δεν ήταν καν 10 όταν ολοκλήρωσε την πρόκληση των τριών κορυφών στο Yr Wyddfa της Βόρειας Ουαλίας. Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από απόδραση για εκείνη. Είναι το εγγενές κίνητρό της να πιέζει το σώμα και το πνεύμα της, πετυχαίνοντας έναν προς έναν τους στόχους της. Σήμερα, η Αντριάνα Μπράουνλι είναι η νεότερη γυναίκα που έφτασε στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Μπράουνλι έφτασε στην κορυφή Σισαπάνγκμα στο Θιβέτ, ύψους 8.027 μέτρων και έγινε η δεύτερη Βρετανίδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Ακόμα πιο ξεχωριστό, όμως, είναι ότι έγινε το 64ο άτομο στον κόσμο που το κατάφερε επίσημα. Τρία χρόνια πριν, έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ και τότε αποφάσισε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Η ζωή της ήταν γεμάτη θυσίες, αφού για να αφοσιωθεί πλήρως στην ορειβασία έφυγε από το πανεπιστήμιο, άφησε πίσω τις φιλίες, κανονική και εφηβική ζωή και πολλά ακόμα. Εάν τη ρωτήσεις σήμερα, θα σου πει πως «άξιζε τον κόπο». Η Αντριάνα Μπράουνλι θέλει να εμπνεύσει τους νέους σε όλον τον κόσμο και να τους πει πως δεν υπάρχει καθορισμένος δρόμος στη ζωή.

Η τελευταία της ανάβαση δεν ήταν χωρίς προκλήσεις, αφού εκείνη και η ομάδα της έχασαν προσωρινά το σχοινί-οδηγό που χρησιμοποιούσαν και πάλεψε με τη ναυτία στην τελική ευθεία. Όταν πλησίασε την κορυφή του βουνού, άρχισε να κλαίει. «Δεν είχα φτάσει ακόμα στην κορυφή, δεν μπορούσα καν να τη δω, αλλά ήξερα ότι θα συμβεί», είπε σε συνέντευξή της. «Έκλαψα και πάλι όταν θυμήθηκα ότι μόλις είχα κατακτήσει και τις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων και είχα γράψει ιστορία. Είμαι περήφανη που έκανα άλλη μια παγκόσμια πρωτιά και κρατώ αυτή την παράδοση ζωντανή», συνέχισε.

Σήμερα είναι 23 και από όταν θυμάται τον εαυτό της είχε πάντα μια αγάπη και ένιωθε γοητευμένη από τα βουνά. Η Αντριάνα εκπλήρωσε το παιδικό της όνειρο να φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ το 2021, σε ηλικία 20 ετών - και συνέχισε να κάνει παγκόσμιες πρωτιές καθώς ανέβαινε τη μία κορυφή μετά την άλλη.

Για την τελευταία της ανάβαση, η Αντριάνα θέλησε να ανέβει στην κορυφή χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, ώστε να αποτελέσει μια πιο δύσκολη πρόκληση. «Όλα έχουν να κάνουν με το εσωτερικό κίνητρο για μένα και με το να θέλω να πιέσω το σώμα μου και να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους. Η ορειβασία είναι η διαφυγή μου στη ζωή, με κάνει να νιώθω ελεύθερη και πραγματικά συνδεδεμένη με τον εαυτό μου, οπότε γίνεται εμμονή το να επιστρέψω».

Η ίδια λέει πως δεν πρόκειται να αφήσει τα βουνά. «Θα παραμείνω στα βουνά, αλλά τώρα θέλω να βοηθήσω και άλλους να πετύχουν το όνειρό τους δημιουργώντας μια νέα γενιά εμπειριών ορειβασίας και πεζοπορίας σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίες εστιάζουν στην ασφάλεια και στις προηγούμενες εμπειρίες των ανθρώπων».