REAL LIFE WORKING GIRL

Τips για την εξισορρόπηση επαγγελματικής & οικογενειακής ζωής


26 Ιουλίου 2016

Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την ιδιωτική ζωή στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για μια διαδικασία ισορροπίας μεταξύ του εργασιακού χρόνου, των απαιτήσεων της εργασίας, της οικογενειακής ζωής, αλλά και του ελεύθερου χρόνου που κάθε γυναίκα πρέπει να αφιερώνει στον εαυτό της. Το γιατί πρέπει να εξισορροπήσετε την επαγγελματική ζωή με την οικογενειακή, μπορεί να το κατανοήσετε, αν αναλογιστείτε ότι μέσα στο 24άωρο πρέπει να κοιμηθείτε, να εργαστείτε, να κοινωνικοποιηθείτε και να φροντίσετε την οικογένεια. Οι απαιτήσεις είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα να μην είστε σε θέση να τα προλάβετε όλα και ο ένας τομέας να λειτουργεί εις βάρος του άλλου. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά επιπτώσεων που αφορούν την επιβάρυνση της υγείας, την ελλιπή επικοινωνία με το σύντροφο, την αποδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών, τη μειωμένη παραγωγικότητα στη δουλειά και στο τέλος καταλήγετε εξαντλημένες και εξουθενωμένες. Και ενώ όλη αυτή η εξισορρόπηση δεν ήταν ποτέ εύκολη και δεν μπορεί να επιτευχθεί στον τέλειο βαθμό, ωστόσο με μερικές αλλαγές θα μπορέσετε να αγγίξετε την τελειότητα.

  • Διώξτε τα αισθήματα ενοχής

Τα αισθήματα ενοχής είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τις σημερινές μαμάδες, ιδίως εάν εργάζονται, γιατί αισθάνονται άσκημα κάθε φορά που αφήνουν το σπίτι. Αν λοιπόν ανήκετε και εσείς στις εργαζόμενες μητέρες και νιώθετε ένα κόμπο στο στομάχι όταν αφήνετε το μικρό σας, για να πάτε στη δουλειά, πρέπει να σταματήσετε να έχετε ενοχές. Και αυτό γιατί μια μελέτη του Χάρβαρντ το 2015 έδειξε ότι τα παιδιά των γυναικών που εργάζονται, επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό στη μετέπειτα ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα τα αγόρια γίνονται πιο γρήγορα ανεξάρτητα και είναι πιο πιθανό στην ενήλικη ζωή τους να υποστηρίξουν την καριέρα των συντρόφων τους. Τα κορίτσια μαθαίνουν ότι και τα δυο φύλα έχουν ισότιμες σχέσεις και επίσης ότι μπορούν να κερδίσουν οι ίδιες αρκετά χρήματα, ώστε να μην εξαρτώνται από κανέναν.

  • Χωρίστε τα καθήκοντα

Δεν υπάρχει λόγος να τα κάνετε όλα εσείς, αντ αυτού ζητήστε βοήθεια από το σύντροφο σας, ώστε να αναλάβει κάποια καθήκοντα του σπιτιού. Επίσης, εάν έχετε διαθέσιμους τους παππούδες ζητήστε τη βοήθεια τους. Εξάλλου οι δεσμοί που δημιουργούν τα παιδιά με τον παππού και τη γιαγιά είναι πολύ ισχυροί. Είναι δεσμοί βαθιάς αγάπης.

  • Μάθετε να συζητάτε

Η δύναμη της ομιλίας είναι ακόμα πολύ ισχυρή, παρόλο που ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Ορίστε μια μέρα και ώρα μέσα στην εβδομάδα, όπου θα συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και θα συζητάει τα προβλήματα και τις ανησυχίες. Η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο θα δώσει σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας αυτό που πραγματικά θέλουν και θα ενισχύσει τις μεταξύ τους σχέσεις.

  • Φροντίστε τον εαυτό σας

Πολλές φορές όταν ακούτε τη λέξη «εξισορρόπηση» σκέφτεστε όλα αυτά που πρέπει να προσπαθήσετε, ώστε να βρείτε τη χρυσή τομή. Όμως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσετε, είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Γιατί αν δεν νοιώθετε εσείς καλά, τότε δεν μπορείτε να βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας.